GÜNDEME BAKIŞ-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Heyeti, İzmir’de gerçekleşen depreme ilişkin basın açıklaması yaptı. Basın toplantısı CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Ednan Arslan ile Sevda Erden Kılıç, CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik ve Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın katılımıyla Bayraklı Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleşti. Programda konuşan Genel Sekreter Böke Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u sorumluluk almaya davet ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da görev çağrısı yaptı.  Genel Başkan Yardımcısın Torun ise Bakanlık’ın sorumluluk almayıp belediyeyi suçladığını söyledi. Torun ayrıca Fay Yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğini de vurguladı.

 BAKAN KURUM’U SORUMLULUK ALMAYA DAVET ETTİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u sorumluluk almaya davet ettiklerini belirten CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, “114 can kaybımız var. Tekrar bu canlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Enkazlarda arama kurtarma çalışmaları sonlandırıldı. Tüm milletvekillerimiz örgütümüz arama kurtarma çalışmalarını takip etti, yerel yönetimlerimiz arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Bugünden itibaren hastanelerdeki durumu yakından takip ediyoruz. Barınma ihtiyacının bir an önce giderilmesi için çadırlar sağlandı. Acil gıda giyim ısınma ihtiyacı belediyelerimiz tarafından hızla sağlanıyor. Ancak tüm bu koşullarda şu hatırlatmayı yapma ihtiyacı duyuyoruz. Sayın Bakanı sorumluluk almaya davet ediyoruz. ‘Riskli binalarda oturmayın, herhangi bir ilimizde enkaz altında vatandaş aramak istemiyoruz’ diyor Sayın Bakan. Oysa ki bakana düşen sorumluluktur. Sorumluluğunu yerine getirmeye bir kez daha davet ediyoruz. Riskli binaları güçlendirmenin maliyeti daire başına 30 bin ile 100 bin lira arasında değişiyor. Yurttaşlarımız aç susuz evsiz kalmışken yurttaşa bu maliyeti yüklüyor olmak devlet sorumluluğunu yerine getirmemek anlamına gelir. Buradan bir kez daha iktidarı ve bakanı devlet sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

21 YIL GEÇTİ, DEPREM PARALARI NEREYE HARCANDI?
Böke açıklamalarını şöyle sürdürdü: “1999’un acı depreminden bugüne kadar 35 milyar dolarlık deprem vergisi toplandı. Bu vergiler, depreme dayanıklı konutlar yapılsın çocuklar ölmesin, annelerinden babalarından ayrı kalmasın diye bu ülkenin çalışanlarının emek emek ödediği paralar. Tekrar soruyoruz; 21 yıl geçti deprem vergileri nereye harcandı? Niye biz hala çocuklarımızı, sevdiklerimizi depremlerde kaybediyoruz. Deprem değil düzen öldürüyor. Düzen kader değil. Düzeni de iktidarın siyasi tercihleriyle koyduğu kurallar ortaya çıkarıyor. İhtiyacımız ranttan yana bir düzen değil, ihtiyacımız güvenli barınma sağlayacak bir sosyal devlet. İhtiyacımız sorumluluğunu yerine getiren bir devlet ve iktidar.  Biz sorumluluğumuzu dün de yerine getiriyorduk bugün de yerine getirmeye devam edeceğiz. Depremin ilk anlarından itibaren yaralara merhem olmak üzere belediyelerimiz çalışıyor. Vatandaşlarımızın en kısa sürede çadırlardan çıkarılıp güven içinde yaşayacakları konutlara kavuşmaları için hummalı bir çalışma devam ediyor. Her vatandaşımızın ilettiği sorunlar belediyelerimiz tarafından yarım saat içinde gideriliyor.”

BAKAN KOCA’YA GÖREV ÇAĞRISI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da görev çağrısında bulunan CHP’li Böke “Depremle beraber korona salgınıyla da mücadelemiz devam ediyor. Yurttaşlarımızı elbette dikkatli olmaya davet ediyoruz ama Sağlık Bakanı’na da görevini yapma çağrısında bulunuyoruz. Çadırlarda bir arada yaşamak zorunda kalan yurttaşlarımıza bir an önce test yapılması ve bu testlerin düzenli olarak yapılması konusunda adım atmaya davet ediyoruz. Bizler 50 gönüllü doktorun bu çadırlarda ihtiyaç olan psikolojik desteği vermesi konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir’de büyük dayanışma göstermiş olan arama kurtarma ekiplerine, bu dayanışmaya ortak olan halkımıza da gönülden teşekkür ediyoruz. Vekillerimiz ve örgütümüz bu yaraları sarmak için çalışmaya devam edeceğiz. Sağlıkla her bir yurttaşımız yuvasına kavuşana kadar da onlarla birlikte olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“SORUMLULUĞU BIRAKIP, SUÇLAMADA BULUNMAK DOĞRU DEĞİL”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da şunları söyledi: “Yaklaşık 4-5 gündür büyük acılar yaşadık. Görevimiz bitmedi, bundan sonra da sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz. Kamuoyunda Bilgi kirliliği var. Afet yaşandıktan sonra tabi ki belli sorumluluklar birbirine atfediliyor ama burada bir gerçek var. Bakanlık yaptığı açıklamasında sorumluluğu üzerine almayıp, belediyenin sorumluluğunda gösteriyor. Belediyenin sorumluluğunda olan yapılar, acil yıkılması gereken yani her an yıkılabilir ve tehdit oluşturan yapılar. Bu da imar kanunu, 3194 Sayılı kanunun 39’uncu maddesine giriyor. Bu binalar kolon çökmüştür, içinde barınılması can kaybına yol açacaktır, acil yıkılması gerekiyordur, işte bu binaların yıkımı belediyenin sorumluluğundadır. Burada karşılaştığımız binalar 6306 sayılı afet riski altındaki alanlara giriyor.  Görev ve sorumluluğu bırakıp, yaşadığımız şu acılı günlerde suçlamalarda bulunmak doğru değil. Burada asıl konu, önemli olan afet riski altındaki alanlar da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisinde. Yani zaman zaman 3194’ün 39’una dayandırılıyor bu binalar ama bu o kapsamdaki binalar değil. Bu binalar tamamen Bakanlığın sorumluluğundaki alana giriyor.”

“FAY YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI”
 CHP’li Torun ayrıca, “Mecliste kurulan Deprem komisyonu gerçekten çok olumlu bir adım, tüm partilerimiz de buna destek verdiler. Umuyor ve inanıyorum ki bu komisyon çalışmalarını yaptıktan sonra, deprem ve fay kanunu çıkartılmasında da adımlarını atar, artık bu acıları bir daha yaşamayız. Bir deprem ülkesi olmanın bilinci ve sorumluluğuyla gerekli çalışmalar yapılır. Türkiye’nin yüzde 60’ı deprem riski altında. Fay yasasının bir an önce meclise getirilerek, taraf ve uzmanlarınca bir an önce değerlendirilip çıkarılması gerekiyor. Biz CHP olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Belediyelerimiz yoğun bir gayret içerisinde, depremden etkilenen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü gayreti gösteriyor. En ufak bir aksaklık yok görülüyor. Şu anda AFAD 2065 çadır, 1197’si dolu 868’i boş. Belediyemiz tarafından kurulan 786 çadırın hepsi dolu, AFAD çadırlarında 4367 kişi barınıyor, Belediyemizin kurduğu çadırda da 3702 kişi barınıyor. Yani belediyemiz şu anda kurduğu çadırlarla vatandaşın her türlü taleplerini yerine getiriyor. Bu konuda da memnuniyet var. Çalışmalarımız devam edecek İzmir ve afetzedelerimizin yanında olacağız” açıklamalarında bulundu.