Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı öncülüğünde başlatılan, Milletvekilleri Mahir Polat, Atila Sertel, Bedri Serter, Kamil Okyay Sındır ve Özcan Purçu’nun da katıldığı 2 günlük Bergama programı devam ediyor. CHP heyeti, Bergama ziyareti kapsamında izlenimlerini basın mensuplarıyla paylaştı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, çiftçinin, üreticinin ekonomik bir çıkmazda olduğunu belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı olarak, düzenlediğimiz 2 günlük Bergama programı kapsamında il yönetim kurulu üyelerimiz, milletvekillerimiz ve Bergama İlçe örgütümüzle birlikte başta köylerimiz olmak üzere, esnaf ve meslek odalarıyla bir araya gelip, Bergamalı hemşirelerimizle birbirimizi dinledik. İzmir Milletvekillerimizle birlikte 22 köy ziyareti yaptık. Bergama Programımız bugün Ziraat Odası, Sanayi Odası ve köy ziyaretleriyle devam edecek. İzmir Milletvekillerimizle yaptığımız köy çalışmalarında Kovid-19 salgınında köylerdeki üreticinin desteklenmediğine, hastalık koşullarında kısıtlamalardan muaf tutularak çalışmak zorunda bırakılan çiftçinin ürünlerinin değerinde satılmadığına ya da çiftçinin elinde kaldığına şahit olduk. Çiftçimiz yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretemez hale gelmiş durumda. 128 Dolar’ın buharlaşması ve TL’nin dolar karşısında erimesiyle, halkımız temel gıda maddelerini alamaz hale gelmiş, hayatta kalma mücadelesi vermeye başlamıştır. Halkımız, liyakatsiz ve birkaç maaş alan yöneticiler nedeniyle ekonomik buranla da mücadele etmek zorunda kalmıştır. Bu kötü gidişi, esnafımızla, köylümüzle, çiftçilerimizle, kadınlarımızla, gençlerimizle ve tüm dostlarımızla değiştireceğiz. İlk seçimde saray değil bilgi üreten, 5’li çeteyi değil çiftçiyi destekleyen kamucu, toplumcu yönetim anlayışını liyakatli kadrolarla oluşturacağız. Sömürü ve talan  düzenine hep birlikte son vereceğiz” dedi.  

“BERGAMALILAR, HALKÇI BELEDİYECİLİĞİ ÖZLEMİŞ” 

Başkan Yücel, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun, Bergama’yı yönetemediğine ve Bergamalılar’ın CHP’li yerel yönetimi özlediğine vurgu yaparak, “Yaptığımız çalışmalarda şunu tespit ettik: 2 buçuk senedir bırakın köylere hizmet götürmeyi, kent merkezini dahi yönetemeyen bir belediyecilik anlayışı Bergama’yı yönetiyor. Bergama kent merkezinin büyük bir yol problemi mevcut, herkes yol probleminden yakınmakta. Bergamalılar ilçe belediyesinden umudunu kesmiş durumda. Bütün şehir yasası kapsamında köy tüzel kişiliğinin kaldırılması ve belde belediyelerin kaldırılmasının en büyük mağduru Bergama’dır. Tarihi tekstil fabrikasını parsel parsel satmaya çalışarak bütçe denkleştirmeye çalışan belediye yönetiminin tıpkı geneldeki AKP anlayışı gibi, satmak, buharlaştırmak üzerine kurulu yönetim anlayışı, Bergamalıları artık bezdiriş durumda. Umuyoruz ki Bergamalıların haklı ve insanı talebine birileri çay atarak cevap vermez. Yerel seçimin üzerinden 2 buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen gördük ki Bergamalı hemşerilerimiz halkçı belediyeciliği özlemişler. Büyükşehir Belediyemizin, köylerde yaptığı çalışmaları görünce gururlandık. Birçok köyümüzde yol, kanalizasyon ve altyapı çalışmaları hala devam ediyor. Bu çalışmaların bitmesiyle birlikte yapılacak ilk seçimde Bergamalıları özledikleri halkçı belediyecilikle tekrar kavuşturacağız” açıklamasında bulundu.  

“NE HİKMETSE YANGINLAR SÖNDÜRÜLEMİYOR” 

Türkiye genelinde yaşanan orman yangınlarına değinen Başkan Deniz Yücel, “Özellikle son 1 haftadır Türkiye’nin 4 bir yanında başlayan ve ne hikmetse söndürülemeyen orman yangınları, tüm Türkiye’yi kaygılandırıyor. Ormanlarımız, ağaçlarımız, insanlarımız, şehirlerimiz, geleceğimiz yanıyor ama yangınlar ne hikmetse söndürülemiyor. Tarım Orman Bakanı işgal ettiği bakanlığın görev ve sorumluluklarını unutmuş bir açıklama yapıyor, ‘yangın söndürmek belediyelerin görevi’ diyor. Yangın bölgesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı insanlara çay fırlatıyor. Türk Hava Kurumu’na kayyum atayanlar, geçtiğimiz yıllarda İzmir yangınına boş boş bakan Tarım ve Orman Bakanı bugün yine, aynı şekilde güneş gözlüklerini takmış ormanların yanışını izliyor. Biz orman yanıyor derken, ekonomik çıkmazları ve tek adam sisteminin bir padişahlık sistemi olduğunu vurgulamak istiyoruz. Ancak AKP’nin basiretsiz ve liyakatsiz yönetimiyle ülkemiz gerçekten yanıyor. Yanan ormanları söndürmek yerine günlük kirası 1.3 milyon olan Rus Uçaklarına teslim edilmiş durumdayız. Eğer bu yangınlar bir an önce söndürülmek isteniyorsa, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Büyükşehir Belediyelerine uçak kiralama yetkisi verilmesine ilişkin çağrısı ve 11 Büyükşehir Belediye Başkanımızın Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarını aktif hale getirmeye hazır olduklarını beyan ettikleri açıklamaları iktidar tarafından dikkate alınmalıdır. Yangında 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Dün de Bergama Tırmanlar Köyü’nde yaşayan ve yangın söndürme çalışmalarına destek vermek için Manavgat’a giden, görevi başında hayatını kaybeden Erdal Tovka’nın acılı ailesine taziye ziyaretinde bulunduk. Ben şahsım ve partim adına yangında canını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.  

SERTER, “BERGAMA’YA ÜNİVERSİTE GELMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUM” 

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, “Bergama bizim çok önemsediğimiz bir kentimiz. Sayın il başkanım çok güzle anlattı. Burada bir Sümerbank fabrikası var, 189 dönüm arazi, buraya el koyup TOKİ konutları yapmak istediler. Biz buna mani olduk. Dedik ki, “Bergama’nın, üniversiteye ihtiyacı var ve burayı üniversite olarak Bergama’ya kazandıralım.” Üniversitenin kolları tarım, arkeoloji ve tekstil olacak. Buranın üniversite olması için çalışıyorum. Bergama’da stat var, etrafında esnaflarımız var, ekmek yiyor, burayı Millet bahçesi yapacağız diye tutturdular ama projeyi meclis üyelerimize bile göstermediler. Burada yaşamını sürdüren esnaf kardeşlerimize belediye yer göstermek zorundadır. Ben de konunun takipçisi olacağım” dedi.  

POLAT, “BERGAMA’YA HİZMET GELMİYOR” 

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Bergama bizim için çok önemli her geldiğimizde savrulan, yönetilemeyen Türkiye’yi, Bergama’da çıplak gözle görüyoruz. Bergama’nın suyuna, ağaçlarına dokunulmuyor, hizmet gelmiyor. İlçe belediyesi tarafından Bergama yağmalanıyor. Bergama Kozak Yaylasındaki çalışmaları 3 yıldır yürütüyoruz. Muhtarlar bizimle birlikte olmasın diye çırpınan Tarım ve Orman Bakanı bölgeye dair tek adım atmış değil. Büyükşehir orada bir çalışma yürütüyor ama yeterli değil, hükümetin çalışması gerekiyor. İl Başkanımız Deniz Yücel ve biz Bergama’ya pozitif ayrımcılık yapıyoruz, çalışıyoruz ve daha da çalışacağız” dedi.  

SINDIR, “BERGAMA SAHİPSİZ DEĞİLDİR” 

Gözlemlerini kamuoyuyla paylaşan İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Bergama’da 3 kamu yatırımı var. Bunlardan biri Bergama-Soma demiryolu, 2018 yılında başlamış bir proje, şu ana kadar hiçbir harcama yapılmamış, 2021 yılında da bin lira ödenek ayrılmış. Yani ben bu projeyi de bu yıl yapmayacağım diyor. İkincisi ise Aliağa-Çandarlı-Bergama İZBAN Hattı. Bunu yapması gereken Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi ile ortak olan İZBAN hattında vatandaşımıza hizmet gidecek. Biz vatandaşımız buradan binecek, kendini İzmir’de bulacak. Demir yolu toplam 50 kilometre, proje 2015 yılında devreye konmuş. 2021 yılında bu projeye bin TL ayrılmış. Üçüncü Proje 1997 yılında başlamış. Bu projeye 2021 yılı kamu yatırımında bin TL ayrılmış. Üçüne de ayrılan ödenek toplamda 3 bin TL. Bergama’yı İzmir’den koparmaya çalışan bir anlayış var. Memleket yangın içinde, ciğerlerimiz yanıyor, insanlarımız ölüyor. 3 tane uçak kiralamışız. Tarım ve Orman Bakanı biz ihale yapmadık, kiraladı diyor. Kiralanan bu uçaklar kiralama dışında başka işte kullanılabiliyor mu hayır, neden biz kendi uçaklarımızı almıyoruz? Bizim 1 tane yangın söndürme uçağımız yok. Türkiye büyük devlet ama yönetenlerin basiretsizliği ortada. Yanan geleceğimiz. Çevre Şehircilik Bakanı çevreyi unutmuş, aklı fikri beton, rant. Tarım Bakanı da ekranlarda konuşsun, ne ormanını, ne insanını düşünen bir tarım bakanı yok. Turizm bakanının orada ne işi var, yangın sonrasını mı düşünüyor, bilemiyoruz. Bergama sahipsiz değil” diye konuştu.  

SERTEL, “İKTİDAR, BERGAMAYI GÖZDEN ÇIKARMIŞ” 

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “CHP İl Başkanına ve yönetimine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bergama’da 2 gün süren bir çalışmayı organize ettikleri ve  bizi köylerle buluşturdukları ve sorunları tespit etmemize katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum. Tek adam yönetiminin ilçeleri olduğu gibi, kültürlerin beşiği Bergama’yı da gözden çıkardığını görüyoruz. Bunlar halkı, tarım kesimini, emekliyi, işçiyi, köylüyü, memuru sevmiyorlar. 5’li çete olmak üzere yandaş müteahhitler ve yandaş medya. Ziraat Bankası, Demirören Grubunun, tüpçünün medya sahibi olması için 750 milyon dolar verdi. Çiftçiye gelince 50 bin liraya 5 bin lira masraf çıkartıyor, tarlasını ipotek ediyor. Ziraat Bankası artık çiftçinin değil tüpçünün bankası olmuştur. Dün dram yaşadık. Erdal Tovka, yangın da canını kaybeden 38 yaşındaki kardeşimizin evlatları öksüz kaldı. Anne ve babasını ziyaret ettik. Bir dram yaşanıyor Tırmanlar Köyünde. Çocuğun anne ve babasının aldığı yoksulluk maaşı 740 lira. Kendin padişahlara taş çıkartan bir yaşam yaşayacaksın, 248 makam aracın, 13 uçağın olacak, bunlarla ne yapıyorsun. Herkes ormanlarını korumak için uçakla donanmış. Türkiye senin şatafatını sürdürmen için var olan bir ülke değil, yeter artık. Türkiye’yi bitirdiler, yakıyorlar Türkiye’yi, en kıymetli arazilerimiz yanıyor. İçimiz yanıyor,  2 gün  önce kararname çıkıyor, yanan yerlerde yetki Turizm Bakanının deniliyor. Bu iktidardan kurtulma vakti gelmiştir” açıklamasında bulundu.  

Yapılan açıklamaların ardından CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, partiye üye olan Bergamalılara, rozetlerini taktı.