Göreve geldiğinde sadece CHP’nin değil, herkesin belediye başkanı olacağının sözünü veren Fatih Gürbüz, ülkede yaşanan kutuplaşmanın Foça'ya sirayet etmesine de asla izin vermeyeceğini söyledi. 

TÜRKİYE MOZAİĞİ
Asırlar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Foça'nın bir hoşgörü kenti olduğuna işaret eden Gürbüz şöyle konuştu: "Bu güzel şehirde farklı din, ırk ve etnik mezhepten olan insanlar asırlarca uyum içerisinde yaşamışlar. Günümüzde de demografik yapısıyla tam bir Türkiye mozaiğini andıran Foça'mız, tarihinden üstlendiği misyonu devam ettiriyor. Foça'da toplumun farklı kesimlerden olan vatandaşlarımız hiçbir ayrışma ve ötekileştirmeye maruz kalmadan yaşamlarını sürdürüyor ve sürdürmeye de devam edecektir." 

FOÇA GEÇİT VERMEZ! 
Homojen bir yapıya sahip olan Foça'da yaşayan insanların hümanist duygular taşıdığını anlatan Gürbüz sözlerine şöyle devam etti: "Foça, Foçalılar ve özellikle yerli halkımız; toplumu 'bizden olanlar ve olmayanlar' şeklinde, üstelik 'illet-zillet' gibi aşağılayıcı kavramlar üzerinden sınıflandırmaya ve kategorilere ayırmaya dayanan bir anlayışa bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra geçit vermeyecektir." 

SÖZDE DEĞİL, ÖZDE
1990'larda yaşanan Kardak Kayalıkları kriziyle Türkiye ile Yunanistan arasında büyük bir gerilim yaşandığını, ancak böyle bir ortamda uzattığı zeytin dalıyla Foça'nın iki ülke arasında köprü vazifesi gördüğünü hatırlatan Fatih Gürbüz, şunları söyledi: "Biz, Yunus Emre'nin ilahi aşkla söylediği 'Yaratılanı severim, Yaradan'dan ötürü' sözünü, birileri gibi yerli-yersiz kavramlar içinde kullanan bir zihniyete sahip değiliz. Hatta bizim tüm canlılara olan sevgimiz, evrensel bakış açımızın tezahürüdür. Bizim inancımız, kültürümüz ve siyasi terbiyemiz; insanları ayrıştırmaya izin vermez" 

SEVGİ KAZANACAK 
Foça'da olası ayrışmaları çatışma ile değil uzlaşı ve müzakere ederek çözeceklerini sözlerine ekleyen Fatih Gürbüz, "Foça'da son 30 yıldır olduğu gibi; çifte standart değil, adalet. Üstünlük değil, eşitlik. Çekişme değil, işbirliği hakim olacak.  Kendilerinden olmayanlara her türlü hakareti reva görenler; 31 Mart'ta seçimin kaybedeni olacak.  Çünkü bu seçimde demokrasiye, eşitliğe, sosyal adalete ve sevginin gücüne inananlar kazanacak. Biz kazanınca Foça kazanacak, Foça kazanınca Foçalılar kazanacak" diye konuştu.