Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yaptığı "Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır. Cumhuriyet, bizim bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir" açıklamasına CHP İzmir'den sert tepki geldi.

POLAT: "EN BÜYÜK İHANETLERDEN BİRİ"
CHP Genel Başkan Başdanışmanı, YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, AK Partili Mahir Ünal ile ilgili 2018 yılında yapmış olduğu açıklamayı hatırlatarak, "R yapmış Mahir Ünal, AKP'nin her sıkıştığında yaptığı R'lerden birini de Mahir Ünal yapmış. Türkçe'yi, Cumhuriyet'i, Atatürk'ü ve Cumhuriyet değerlerini tartışmaya açmak, bu topraklara yapılabilecek en büyük ihanetlerden bir tanesi. Ben Mahir Ünal ile ilgili düşüncelerimi 2018 seçimlerinden önce söylemiştim. Kendi kendine yer bulmaya çalışan aslında kendi tarihinden utanan bir adam demiştim. Gördüğümüz üzere Türkiye'nin tarihini tartışmaya açmaya çalışan, birliğimizi, beraberliğimizi tartışmaya açmaya çalışan bir arkadaş. Tıpkı 15 Temmuz'da olduğu gibi AKP her sıkıştığında Cumhuriyet'e, Atatürk'e ve bayrağımıza sahip çıkıyor. Sanırım Mahir Ünal da o dönemki sıkışıklığın bir benzerini yaşıyor ki şimdi Cumhuriyet'e sahip çıkmaya çalışıyor. Umarım samimi bir şekilde bundan sonra Cumhuriyet'e sahip çıkar" dedi.

"BİLİNÇALTINDAKİ ÖRÜMCEKLERİ GÖRÜYORUZ"
AK Partili Ünal'ın sözlerinin kabul edilemeyeceğini kaydeden Polat, Ünal’a Nesimi’nin sözleri ile yanıt verdi, Bizim tarihimizde biliyorsunuz ki ‘Har içinde biten gonca güle minnet eylemem, Arabiyi, Farisiyi bilmem, dile minnet eylemem’ diyor. Biz de dile minnet eyleceklerden değiliz. Dünyanın en güzel şiirleri, koşmaları, edebiyatları bizim dilimizde, Türkçe dilinde. Orta Asya'dan bugüne yaşayan bir dilimiz var. Bu dili tartışmak, insanın kendini tartışması demek. Dolayısıyla aslında bu tartışmaları önemli hale getirmek de doğru değil bizim açımızdan. Sonuçta onlar bilinç altlarındakini bir şekilde dışarı kusuyorlar. Ne kadar taklit ederlerse etsinler, ne kadar kendilerini Cumhuriyet'e sahip çıkıyormuş gibi gösterirlerse göstersinler bir yerden bilinç altındaki örümceklerin fırladığını görüyoruz. Bunu görmek açısından aslında iyi bir şey. AKP'nin gerçek zihniyeti bu zaten" ifadelerini kullandı.

BAYIR: "ONLARIN ATASI VAHDETTİN"
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise AK Partili Mahir Ünal'a tepkisini "Bizim atamız Mustafa Kemal, onların atası Vahdettin. Atası Vahdettin olanlarla Atatürk olanlar tabi ki farklı düşünecekler. Cumhuriyet kurulduktan sonra özgürlük kazanıldı. Eğer bugün Türkiye'de bu havayı teneffüs edebiliyorsak, eğer camilerimizde hala ezanımız okunuyorsa Cumhuriyet'in sayesinde, Mustafa Kemal Atatürk sayesinde. Bu arkadaş onu kavrayamamış ama..." sözleriyle dile getirdi.  

SERTER: "HADDİNİ AŞTI"
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "AKP Milletvekili ve Grup Sözcüsü olan Mahir Ünal haddini aşan deyimlerde bir şeyler söyledi. Bu onun geçmişten gelen öğretilerinin beyninde tortu olarak kalan kısmı. Maalesef Türkiye'yi bu zihniyet idare ettiği müddetçe karanlık günler çok uzak değil. Bu yüzden 2023 seçimleri çok önemli, her türlü devrimciliği yüreğimizde taşımamız lazım. Bu türlü zihniyetlere halkımız da bizler de yol vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.