Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ-  Bornova’da öğrenci yurdu yapılması planlanan bina ile ilgili tartışmalar devam ediyor. AK Parti Bornova Teşkilatı binanın yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini savundu ve Bornova Belediyesi ile ÇYDD protokol imzalamasına tepki göstermişti. 

DERSİNİZİ ÇALIŞIN DEDİM AMA…
Konuyla ilgili CHP Bornova İlçe Örgütü’nden açıklama geldi. Ergene Mahallesi’nde bulunan bina önünde basın açıklaması yapan CHP Bornova İlçe Ertürk Çapın, AK Partililere tepki gösterdi.  AK Parti teşkilatının yaptığı açıklamayla ilgili “derslerini çalışmamışlar” diyen Çapın şunları söyledi:
“Bundan iki gün önce AKP ilçe başkanı, yönetim kurulu, meclis üyeleri, kadın ve gençlik kolları ile burada bir basın açıklamasından bulundular. Ben daha öncede küçük ortakları MHP ilçe başkanı ve sayın başkanı uyarmıştım. Lütfen basına açıklama yapmadan önce dersinize çalışın demiştim. Ama yine derslerinin çalışmadan gelmişler. Sayın başkan diyor ki; İÇTAŞ binasına yurt yapacaksınız, bu bina hasarlıdır. insan yaşamını tehlikeye atıyorsunuz, yıkıp yeniden yapmanız lazım.”

BAKANLIK ORTA HASARLI RAPORU VERDİ  

Çevre, Şehircilik  ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “binaya az hasarlı” rapor verildiğini kaydeden Çapın,”Hepinizin bildiği üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının depremden sonra yaptığı incelemelerde bu bina az hasarlı çıkmıştır. yine bakanlığın kriterlerinde az hasarlı binalarda hiçbir işlem yapılmasına gerek yoktur. Bakanlık bu binada hiçbir işlem yapmadan oturulabilir diyor, ilçe başkanı da yok yıkılması lazım diyorsa insan yaşamını tehlikeye atanlar bu durumda kendi bakanlarıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu raporlarına  rağmen, Bornova Belediyemiz sosyal demokrasinin evrensel normu olan önce insan ilkesi gereğince hiçbir gerek ve zorunluluk olmadığı halde bütçesinden önemli bir pay ayırarak bu binaya güçlendirme yapılmasına karar vermiştir. Tekrar söylüyoruz bu güçlendirme hiçbir zorunluluk olmadığı halde etmiyor olmamızdır. Yıllardır devlet tarafından mevcut yurtlara bir tek yatak ilavesi yapılmamış olup, yoksul gençlerin beyinlerinin yıkanabilmesi için gençlerimize tek alternatif tarikat ve cemaat yurtları gösterilmiştir. bizler tarikatlara ruhsatsız yurt imkanı vererek, çocukları yangınlara ve tecavüzcülere terk eden zihniyetten akıl alacak değiliz”  dedi.  

BİNLERCE KARDELEN YETİŞTİRECEĞİZ

Çapın sözlerini şöyle sürdürdü:
“2021-2022 öğrenim yılı başını biliyorsunuz. Binlerce gencimiz yurt sorunu yaşamıştır. CHP’nin bütün belediyeleri bu gençlerin yurt sorununu çözmek için neredeyse birbirileri ile yarışmışlardır. Bornova Belediyemizde öğrencimize barınma konusunda imkan sağlamıştır. Bu bina içinde faaliyet gösterecek yurdumuzda gençlerin bu ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. AKP zamanında ortağı olduğu FETÖCÜ’lerle birlikte ömrünü çağdaşlığa Atatürkçü aydın demokrat gençler yetiştirmeye adamış ÇYDD Genel Başkanı merhum Prof. Dr. Türkan Saylana operasyon düzenlemiştir. Siz hani FETÖ’ye karşıydınız. FETÖ’ye karşı en büyük mücadeleyi vermiş Prof. Dr. Türkan Saylan sizi niye rahatsız ediyor. Aydınlık çağdaş demokrat, Atatürkçü gençlerden rahatsız olmanızı kimse yadırgamıyor. Ben konuşmamı bitirirken tüm meczuplara mesaj olması için merhum PROF. Dr. Türkan Saylan’ın ulu anısı önünde rahmet ve saygıyla eğiliyorum. Onun izinden gideceğiz ve onun yaptığı gibi binlerce kardelen yetiştireceğiz” dedi.  

TAMAMI VAKFA VERİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL  

Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Kahya ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesine girdiğinizde binayı az hasarlı olarak görüyoruz. Biz buna rağmen güçlendirme kararı almışız. Güçlendirme, 1995 yılında yapılan bu binanın bilimsel olarak 2022 yılına getirilmesi gerektir. Statik bilimi var. Yapılan açıklamada ‘ciddi hasarlı’ ifadesi var. Öyle bir şey olmaz. Getirirsiniz. Bilim ve matematik ışığında değerlendirilir. Ama bakanlık az hasarlı diyor. Yapılan çalışma ve onaylar elimizde. Bina zaten oturulacak halde güçlendirildikten sonra 2022 yılına getirilecek.  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğiyle yapılan protokole değinilmiş. Binanın tamamının ilgili vakfa verilmesi söz konusu değildir. Yönetimi Bornova Belediyesi’ndedir. Tamamının başka bir vakfa verilmesi gibi bir konu söz konusu olamaz. İlgili protokolde derneğin bir katının ince işçiliğinin maliyetini karşılamak kaydıyla içerideki öğrencileri önerme şansı vardır. Bu dernek, 1989 yılında kurulmuş ve 1997 yılında kamu yararı statüsü alıştır. Geçmişinde yüzlerce öğrenciye katkıda bulunmuştur. Bir yurt sorunu hasıl oldu. Burada önemli olan kız öğrencilerimizi eğitime katmak için bize önerecekler. Felsefemiz Çağdaş yaşam, çağdaş toplum, çağdaş devlet. Biz de çağdaş bir belediye ve zihniyetiz Atatürkçü bir zihniyetiz. Bundan da kimsenin rahatsızlık uymaması lazım "