Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsle mücadele kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi “Dayanışma, yardımlaşma, paylaşım’’ kampanyası başlattı. Dev kampanya ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve hijyen paketi yardımında bulunmayı amaçlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmirlileri, odaları, bu kampanyaya destek vermeye çağırdı. İzmir’in siyasi ve ekonomik aktörleri kampanyayla ilgili Gündeme Bakış’a önemli değerlendirmelerde bulundu.

GÜN, BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ!
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, “Ülkemizi ve tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını nedeniyle olağanüstü koşullar ne yazık ki tüm dünyada hala devam ediyor. Salgın sadece ekonomik hayatımızı değil, günlük yaşantımızı da tümüyle değiştirmiş durumda. Tüm dünyayı sarsan böyle büyük bir kriz ortamında, elbette ki devletimizin ve kamu kurumlarımızın yanındayız. Gün, birlik ve dayanışma günüdür. Birbirimizle dayanışmaya, yardımcı olmaya, bu zor zamanlarda tökezleyip düşeni hemen kaldırmaya çok ihtiyacımız var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni bu zor dönemde,  gösterdiği dayanışma ve toplumsal duyarlılık örneği için kutluyorum. En kısa zamanda yeniden hep birlikte sağlıklı günlere kavuşmayı temenni ediyorum. Kendimize, birbirimize, ülkemize güvenmemiz, yeniden ayağa kalkmamızı sağlayacak. Benim inancım sonsuz” diye konuştu. 

GEREĞİNİ YAPACAĞIZ
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Bu konuda gereğini yapacağız. Olumlu bir kampanya”

ELİMİZDEN GELEN KATKIYI KOYARIZ!
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Mehmet Ali Susam “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in başlattığı kampanya önemli bir kampanyadır. Biz de elimizden gelen desteği katkıyı koymaya çalışacağız. Korona virüs yeni dönemin en önemli konularından bir tanesidir. Bu dönemde en mağdur olan kişiler ihtiyaç sahibi olan, işsiz kalmış, kendisine ulaşmakta güçlük çekilen ailelerin sosyal dayanışma içerisinde sahiplenilmesi ve gerekli yardımların yapılması çok önemli. Sosyal belediyecilik ve sosyal devlet anlamıyla hem merkezi yönetimin hem yerel yönetimin koordineli bir şekilde bu yardımları yapması gerekiyor. Buna da iş dünyası ve vatandaşların katkıları yadsınamaz bir olay. Buna her anlamda hem insan kaynağı açısından hem maddi hem manevi destek açısından gerekli olanı yapmamız lazım’’ dedi.

YERİNDE BİR KAMPANYA!
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, ‘’Devletin yani hükümetin yaptığı yardımlar yanında yerel yönetimlerin de hükümetle organize olarak yapması gerektiğine inanıyorum. Büyükşehir’in kampanyası bu anlamda yerinde. Fakat bunun sağlıklı olması biraz zaman alır. Kaybedecek zamanımız yok. Çünkü her şey ‘deneyerek, erteleyerek, bunu bugün yapalım, bunu yarın yapalım’ diyerek olmaz. Benim aklımdan geçen, bunu tamamen kişisel olarak söylüyorum. Ekonomik tedbirler ve güvenlik tedbirleri alınarak halkın sokağa çıkması en az 20 – 21 gün yasaklanmalıdır. Ben sokağa çıkma yasağı konulması gerektiğine inanıyorum. Büyükşehir Belediyesinin maddi durumu iyi olmayan ailelere gıda ve hijyen paketi dağıtması normal, olması gereken bir şey. İnsanları sokaktan almadığınız sürece evlerine ne gönderirseniz gönderin, karınlarını doyurun, temel ihtiyaçlarını giderin. Fark etmiyor ki… Dışarıya çıktıkları an bu işin büyüsü bozuluyor. Bu işin büyüsü evde kalmak ve izolasyonu sağlamaktır. Kişisel izolasyon, sokak izolasyonu çok önemli. Bu konuya böyle bakarsak çözüm bulabiliriz. Diğer türlü zor, kıyamet gibi insanlar sokaklarda dolaşıyor. Türkiye’nin dört bir yanından görüntüler geliyor. Bölgesel bir farklılık da yok. Herkes sokağa çıkıyor. Aritmetik artması başka, geometrik artması başka bir durumdur’’ dedi.

DOĞRU BİR KARAR!
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, ‘’Biz zaten oluyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyemiz de senelerdir ihtiyaç sahibi ailelere kapılarına bırakmak kaydıyla destek veriyoruz. Bunun da bu ortamda gerçekleşmesini tasvip ediyorum, tabi ki doğru bir karar alınmış. Elimizden geleni Büyükşehir Belediyesi olarak yapmak mecburiyetindeyiz. Biz de milletvekilleri olarak her şeye destek vermeye çalışıyoruz’’ dedi.

KİŞİSEL OLARAK ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM!
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Kişisel olarak elimden geleni yapacağım. Bu tür kampanyaların doğru olduğu kanaatindeyim. Burada da Büyükşehir Belediyesinin öncü olması bence doğru, doğru bir yaklaşım, kişisel olarak bu tür kampanyalara destek olmayı isterim. İlkesel olarak baktığımda da bu sıkıntılı süreçte, sıkıntılı dönemde insanlarımıza yanında olduğunu göstermek, bu kampanyalarla doğru olduğunu düşünüyorum. Bu kampanyalar yapılırken, muhtemelen valilik ve diğer kurumlarla da bir koordinasyon içerisinde olunması gerektiğine inanıyorum. Bunun da düşünüldüğünü düşünüyorum’’ dedi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR KAMPANYA!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, ‘’Biz bu kampanyaya tabi ki destek olacağız. Bu kampanya çok önemli bir kampanya… Çünkü insanların ekonomik sıkıntıları bize çok yansıyor. Bize telefon üzerinden çok sayıda insan ulaşıyor. Bu konuyu gündeme getiriyor. Bu sebeple İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu kampanya takdire şayandır’’ dedi.

HERKES ÜZERİNİ DÜŞENİ YAPMALI!
MHP İzmir Milletvekili Veysel Şahin, ‘’Sorumluluk sahibi her kurum, herkes kendi etki alanları dahilinde üzerine düşen görevleri, sorumlulukları yapmalıdır. Bizim genel olarak düşüncemiz bu koordinasyonu İzmir Valiliğinin yapması yönündedir. Tabi ki belediye de elinden geleni yapabilir. Ağır bir dönemden geçiyoruz. Önümüzde ne olduğunu, olacağını bilmiyoruz. Süreç ne kadar devam edecek bilmiyoruz? Herkes üzerine düşeni yapmalı. Tunç Soyer kendi etki alanları içinde yardımını yapsın, biz de kendi etki alanlarımız içinde korona virüsle ve bu virüsün mağdur ettiği insanlarımıza, ailelerimize yönelik çalışmalar yapıyoruz. Biz de Ülkü Ocakları aracılığıyla sokağa çıkamayan, çıkmaması gereken vatandaşlarımıza ulaşıyoruz, onların alışverişini gerçekleştiriyoruz. Bu ailelerimize telefon numarası bıraktık, aileler ülkü ocaklarımıza bir telefon kadar yakın. İhtiyaç duydukları an, arıyorlar. Bunun yanı sıra biz de tüm ilçelerimize talimat verdik. Çalışmalar yürütüyoruz’’ dedi.

GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUM!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Biz Büyükşehir bu kampanyaya başlamadan saha grubunda bulunan kadın arkadaşlarımızla EGE Üniversitesindeki sağlık çalışanlarına destek olmak için bir kampanya başlattık. Ben ve arkadaşlarım EGE Üniversitesi Döner Sermayesine Sağlık çalışanlarına maske ve diğer malzemeler alınabilsin diye Covid-19 mücadele açıklaması ile destek olduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi sürecin başından itibaren tedbirleri ilk alan yerel yönetimlerden... Tunç Soyer ve ekibi 30 ilçede dezenfekte çalışmalarını sürdürürken kafeterya ve restoranların kapatılması kararını ilk İzmir aldı. Yine kesilen abonelerin suları yeniden bağlanırken, borcunu ödeyemeyen abonelerin ise suyu kesilmiyor. Sebze ve su ürünleri hali ile küçük esnaf kiracılarının, kiraları da Büyükşehir’ce 3 ay ertelendi. Sağlık çalışanlarına İZELMAN otoparkları ücretsiz oldu. Yine tedbir olarak 65 yaş üstü ücretsiz toplu taşımaya da geçici olarak ara verildi. Ayrıca Büyükşehir’in maske üretmeye başladığını günde 2000 maske üretmeyi hedeflediğini de belirtmeliyim. 2 duyarsız belediye başkanı dışında 28 Belediye Başkanı ile kriz belediyeciliğine geçildiğini de eklemek isterim. Bu 2 belediye başkanı ‘topluma örnek olmak için Tunç Soyer’in toplantısına katılmadık’ demişler. Yaptıkları kamu görevinin bilincinde değiller. Bu bakış açısıyla Bakanlar Kurulu ve Bilim Kurulu da toplanmasın o zaman. Yerel yönetim olarak alınacak önlemleri konuşmak için 250 kişilik salonda 30 kişi toplanmayı kendileri için risk görenler bu görevi yapmasınlar. Kamu görevlilerinin gerekli tedbirleri alarak bu işi koordine etmesi gerekirken, bu açıklama bilinçsizliklerinin hangi seviyede olduğunu gösteriyor. Son başlayan kampanya bu işin son halkası ve ben de gönülden destekliyorum. Yasal süreç netleştikten sonra hem nakdi olarak destek olacağım hem de kampanyanın duyurulmasında, uygulanmasında, saha grubunda bulunan 150 kadın arkadaşımızla etkin olarak çalışacağım’’ dedi.

OLUMLU VE DOĞRU ADIM!
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı JakEskinazi, ‘’İkinci Dünya Savaşı sonrasında insanlığı tehdit eden en büyük salgınla karşı karşıyayız. Bu salgından insanlığın en az kayıpla kurtulması için dayanışma çok büyük bir etken.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “dayanışma” çağrısı çok olumlu ve doğru bir adımdır. İzmir Büyükşehir Belediyemizin 30 ilçe belediyemiz ve muhtarlarımızla ihtiyacı ortaya koyacak çalışmayı yapması sonrasında bizde üzerimize düşeni yapmaya hazırız. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardım ederek bu süreçte salgından olumsuz etkilenmemeleri için herkesi dayanışmaya katılmaya davet ediyoruz” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Memnuniyet verici bir kampanya. Örnek bir davranış. Doğru buluyorum. Bu konuda herkese üzerini düşeni yapacaktır” dedi.