Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ-İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ağustos ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. 

İKİ AYDIR KOMİSYONLARDA BEKLEDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Meclis üyesi Fikret Mısırlı’nın, İzmir’de yaşayan ve evlilik hazırlığı yapan çiftlerin Spinal Musküler Atrofi (SMA) testi yapılması yönündeki önerge komiyonlarda oy çokluğuyla uygun bulunmadı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK Partili Mısırlı, “Yaklaşık iki aydır komisyonlarda. Tunç Başkan bizi ümitlendirmişti. ‘Çok ciddi rapor hazırlanacak’ demişti ama gelinen nokta ortada. Ankara Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Ordu Belediyesi acil bir şekilde meclise sundu ve kabul edildi.  Bu tanı testini yapmak en fazla 5 dolar. Yasal bir sorunu yok, maddi bir külfeti yok. Bu kararı tekrar gözden geçirmenizi istiyoruz” dedi.  

BU İŞE GİRİP KAOS YARATMAK İSTEMİYORUZ
Hukuk Komisyonu Başkanı CHP’li Ufuk Yörük, “Bu konuda ciddi bir çalışma yaptı. Devletimiz ‘tanı koyma yetersiz, Büyükşehir bu konuda devreye girsin’ demek doğru değil. Böyle bir konu çalışma yapılmaması yönünde bir direnç göstermiyoruz. Zaten Büyükşehir’in bu konuyu da kapsayan çalışması var. Ebeveyn çalışmalarımız var. Geniş kapsamlı bir tarama yapılıyor. Bakanlık bununla ilgili bir çalışması varken, hukuki süreci devam ederken, böyle bir işe girip kaos yaratmak istemiyoruz. Tanı koyma ve sonuçları açıklama bakanlığın çalışması içerisindedir” diye konuştu. 

TAKDİR EDİLMESİ BİZİ MUTLU ETTİ
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da, “CHP Meclis üyeleri arkadaşlarımızın Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili çok titiz bir çalışma yaptığını belirtmesi ve takdir etmesi bizi mutlu etti. İyi niyetle yapmış olduğu bir çalışma var. Kabul görmedi” dedi.  

TAKDİR EDİYORUZ AMA GEÇ KALINMIŞ
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç de, “Bu konuya duyarlılıklarından tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Evet, titiz çalışılmasını takdir ediyoruz ama keşke daha önce yapılsaydı. Yıllardır gelen bir hastalık. Evet, teşekkür ediyoruz ama daha önce başlamadığı için eleştiriyoruz” diye konuştu. 

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SORALIM
CHP’li Meclis Üyesi Suat Çağlayan, “Bir zamanlar Sağlık Bakanlığı’nda genel müdürlük yaptım. Bu bölüm de bana bağlıydı. O dönemler Bir iyot meselesi vardı. Bir kentin tuza iyot katacağı yönünde bir dedikodu geldi. Hemen gidip, bakanımıza durumu anlattım. Biz dururken, bir belediye tuza iyot katacaktı. Rahatsız olduk ama böylelikle çok hızlandı. Fikret Bey önergesini durumu hızlandırması çok olumlu. Gerçekten hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekiyor. Eğer bu konuşmalar olmasaydı, belki de Sağlık Bakanlığı bu işi yavaştan alabilirdi. Bir öneri var; Sağlık Bakanlığı içerisine koymadan böyle bir işe kalkışmak, beni rahatsız ediyorlar. Onları da rahatsız edeceğini düşünüyorum.  Onları da işi katmak için, bir görüşünü almak için iletişime geçelim. Sonuç almak anlamında hızlanmış oluruz” dedi.  

BAKANLIK, ‘BİZE BIRAKIN’ DEMİŞ
 Sağlık Bakanlığı’nın hastanelere gönderdiği SMA hastalığı ile ilgili yazıyı Meclis’te okuyan Özuslu, “Hastalık üzerinden bir tartışmayı yürüttüğünüzde ilgili bakanlığımız bu işi yapıyoruz, bize bırakın diyor. Geçtiğimiz mecliste bir önergemiz olmuştu. Antikor testi gündeme getirildiğinde AK Partili meclis üyeleri tarafından eleştirilmişti. Hassas bir konu olduğu için bakanlığımızın bu çalışmayı yürütmesini destekleyelim. Önleyici tedbirleri alabilecek ülke çapında bir tarama olursa hepimizi çok mutlu eder” diye konuştu. 

MISIRLI, “BU PARAYI SERMAYE OLARAK KOYALIM”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) arasında imzalanan protokol oy çokluğuyla kabul edildi.  AK Partili Fikret Mısırlı, “TARKEM’i birçok arkadaşımız bilmiyor ya da buradaki tartışmalara şahit olarak biliyor. TARKEM’in 25 milyon sermayesi var yüzde 31’i Büyükşehir Belediyemize ait. Ticaret Odası, Valilik gibi kurumların da sermayesi var ama yüzde 1 oranında, sembolik. Bunun yüzde 65’e yakını da özel ortaklar var. 11 milyon tutan 5 gayrimenkul almış TARKEN, biri Konak Belediyesi mülkiyetinde olan bir gayrimenkul, 49 yıllığına alıp kendi derneğine veriyor buna İZKA para veriyor. Dernek de bunu TARKEM’e devretmeye çalışıyor. Konak Belediyesi benim hizmetim diyor, TARKEM benim hizmetim diyor. TARKEM geldiği noktada ben kendimi finanse edemiyorum, gayrimenkul şirketi kurmam lazım diyor. Bana göre kamu kaynaklarıyla zenginleşme. Ortakların ekstra bir gelir elde edecek ve daha sonra bizim sırtımızda bir kambur olacak. Şu an halka arz edilmek üzere olan bir şirket, biz kamunun kaynaklarını hibe olarak veriyoruz, kendi payımız artmıyor. Ya bunu bir vakfa dönüştürelim, diğer ortaklar hibe etsin payını ya da biz bu payı sermaye olarak koyalım, diğer ortaklar katılmıyorsa onların hakları bize geçsin” dedi.  

VATANDAŞIN HİZMETİNE SUNULACAK 
Mısırlı’ya yanıt veren Plan Bütçe Komisyon Bülent Sözüpek, “TARKEM iştirakleri birlikte bütçesi 25 milyon TL’dir. Yüzde 31 kamu kuruşlarına bağlı. Sivil toplum kuruşları ve diğerleri ise geri kalan hisse ise bu kente gönül vermiş vatandaşlardan oluşturmaktır. Bir hayırsever vatandaşımız Ayyıldız Konak 49 yıllığına TARKEM’e tahsis ediliyor. Burası eski bir eser olup, üçüncü derece arkeolojik sit alanında yer alıyor. Roman vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır. Burada yaklaşık 1milyon 200 bin TL’lik yatırımla restorasyonu yapılacak. Tarihi bir binanın restore edilmesine neden itiraz ediliyor anlamıyorum” diye konuştu.  

KARABURUN’DA YÜZER İSKELE TARTIŞMASI 
Karaburun’a denizyoluyla düzenli seferlerin yapılabilmesine yönelik Karaburun “Yüzer iskele” yapılması yönündeki önerge tartışma konusu oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü arasında imzalanmak üzere hazırlanan ‘Sözleşme’nin Plan ve Bütçe – Hukuk Komisyonlarınca oybirliği ile uygun bulunmasına rağmen, Deniz ve Kıyı Alanları -Ulaşım Komisyonlarınca oyçokluğu ile geçti. AK Partili üyelerinin sabit iskele yapılması yönünde eleştirilerine Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’dan yanıt geldi. Erdoğan, “İki yıldır hem Bakanlık hem de Büyükşehir’den yapılan çalışma ile karar verildi. Bu alanın içinde ölçümler yapıldı. Bakanlığın onayı ile bu deniz salı taşındı. Eylül, Ekim aylarında başlayacak. Biz de isterdik ki Karaburun’da bir liman isteriz. Böylesi uygun görüldü. Biz sabitini teklif ettik. Mümkün olsaydı, ilk olarak sabit iskele yapılacaktı. Bu karar verilinceye kadar Bakanlık 4-5 kez buraya gelinerek inceleme yapıldı. ” diye konuştu. 

ÇED RAPORU GEREKMİYOR
Kökkılınç de, “Bu konuda ilgili 50 bin metreküplük alana kadar Bakanlık ÇED rapor istemiyor. Bizim 8 bin metreküplük bir çalışma yapılacak. ÇED raporu gerekmiyor. Yerel yönetimle devlet birlikte bir sözleşme yaparak birlikte bir işbirliği yapıyorlar” dedi. 

KİŞİYE YERİNE GÖRE 25 BİNLİK PLAN YAPILDI AMA… 
Meclis’te Dikili ve Seferihisar’da 25 binlik imar planlarının tartışıldı. Konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanı Vekili Özgür Hızal, şunları söyledi:
“Çok defa İzmir maalesef plansız bir şehir demiştik. Gelişimiyle alakalı bir takım sorunlar ortaya çıkıyor demiştik. 30 Ekim depreminin ardından hepimiz oturarak uzun uzun konuştuk. İzmir’de meclis ‘bir takım değişiklikler yapsın’ dedik. Yeni bir gündem belirlensin. Bakanlık 100 binlik bir plan hazırlanmış. Aynı bakanlığın yapmış olduğu 25 binlik bir an önce hazırlanması gerekiyor. Bu yapılan 100/1000’liklerin çok uygun olmadığını söyleniyor. K bölgesi dediğimiz (İzmir’in merkez ilçeleri) ile ilgili yapıyoruz. Bayraklı yaptı, Büyükşehir tarafından onaylandı. Ama şunu gördük, Bayraklı’nın dışında Karşıyaka, Konak, Bornova, Buca Karabağlar bir bölge belirledik, bu bölge içerisinde debelenip duruyoruz. Şehirde yeni alanların üretilmesi İzmir Büyükşehir hiçbir faaliyete girmiyor. Dönem dönem parçaçıl 25 binlik düzenlemeler görüyoruz ve eleştiriyoruz. İzmir Büyükşehir’in yetkilerinin 25 binlik planların yapmaması noktasındaki ısrarıdır. Duruma göre, kişiye göre bir takım çalışmalar oldu. Bütüncül çalışılacaksa, buyurun çalışalım.  Sonuçta kim mağdur olacak, biz olacağız, İzmirliler olacak” 

BUGÜNDEN YARINA YAPILMAMASI GEREKTİĞİ YÖNÜNDE KARAR ALDIK
Hızal’a yanıt veren CHP’li Meclis üyesi Murat Aydın, “25 binlik ve 5 binlik alanları yapılaşmaya açalım mı tartışıyoruz. Bunun bugünden yarına yapılmaması gerektiği yönünde değerlendirmede bulundu. Evet, bütüncül yapılması gerekiyor ama dar bölge içerisinde 25 binlik bölgede yapılabilir. Bizim en çok yeni arsa ve konut alanları değil. 100 binlik bunun tercihli kullanılması bunu hemen inşaata açacağımız anlamına gelmez. Çok geniş kapsamlı bir çalışma. CHP’li arkadaşlarımız bu aşamada bunun uygun olmadığını dile getirdiler” diye konuştu. 

ÖNERGENİN GERİ ÇEKİLMESİNE AK PARTİ’DEN TEPKİ
 Bornova ilçesi, Ümit mahallesinde bulunan maliki vekilinin dilekçesiyle 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğine ilişkin işlem dosyasının geri çekilmesi tartışma konusu oldu. Komisyonlarda oy birliğiyle ret oyu alan dosyanın geri çekilmesine tepki gösteren AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “Mecliste bu alışkanlık haline gelecek. Yarın her ret oyu alacak bir önerge ‘Ağabey, önergeni geri çek ret oyu verecekler’ diyebilirler. Bu bize çay getiren ya da başka bir çalışan da söyleyebilir” dedi.

MECLİS’İN NAMUSU ÜZERİNE…
Özuslu’ya yanıt veren Özuslu, “Bu önerge bütün siyasi partiler üzerine redsedilmiştir. Meclisin namusu üzerine bu önerge aynı şekilde gelirse reddedilir. Bunu beklerim. Partimizin meclis üyelerimizin aldığı kararın saygın olduğunu düşünüyorum. Kimseye bir çıkar sağlandığı yok. Meclis toplantıları halka açıktır. Meclis Başkan Vekili olarak bunu külliyen reddediyorum. Bizim her şeyimizi açık, halkın önünde ve yasa ve yönetmeliğe uygun yapılıyor. Ne çaycısı, basın burada” diye konuştu.

EŞE DOSTA GÖRE İMAR PLANI YAPILMASIN
Torbalı ilçesi, Kuşçuburun mahallesi, 825 parselin bir kısmında "Tarım Alanı", 827 parselin bir kısmında "Turizm Alanı" belirlenmesine yönelik, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık – Turizm ve Fuarcılık – Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonları Raporu AK Partili Boztepe’den tepki geldi. Buradaki imar planlarına uygun karar alınmadığını savunan AK Partili Boztepe, “Eşe, dosta, akrabaya, sınıf arkadaşına özel planlar yapılmasın” dedi. Söz alan AK Partili Hızal da, “Objektif değil, de sübjektif kararlar vermeyin. 827 plansız.  Vatandaş geliyor ‘825 planlı alanımı 827 alanda kullanmak istiyorum’ diyor. Siz de planlama veriyorsunuz. Planlanma ilkeleriniz varsa, bunu objektif olarak değerlendirin. İşinize geldiğinizde 100/1000’lik, işinize geldiğinizde 25/1000’lik diyeceksiniz. Böyle olmaz. Bu şehri bürokratlar değil, sizler yönetiyorsanız. Yarın halkın karşısına siz çıkacaksınız. Halkın lehine karar verin” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR HERKESE EŞİT MESAFEDEDİR
AK Partili Meclis üyelerine yanıt veren CHP’li Kökkılınç şu ifadeleri kullandı:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi her meclise eşit mesafedir. Daima hukuk ve imar mevzuatına dair çaba gösteriyor. Öyle olmasa gidip, yerinde inceleme yapmazdı. Bunun gibi birçok konuda gidip yerinde inceledi. Zaman zaman görüş ayrılığı da oluyor ama İzmir için en iyi karar almaya çalışıyor. Buradaki iki parsel de planlıdır. Burada yoğunluk azalması, tarım alanını korunması söz konusu. İkisi mevzi plan içerisinde yer alıyor. Bu hakkı almış planlardır.”

ÖNERGE MECLİS’TE TANSİYONU YÜKSELTTİ
Urla Belediye Başkanlığının; Hacıisa Mahallesi, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı doğrultusunda, "Özel Proje Alanı" belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklik önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığı ve önergenin ret edilmesi AK Partililerin tepkisine yol açtı. Söz alan AK Partili Hızal, “Bu önerge yeniden değerlendirilsin. Ben objektif kriterlerle değerlendirilmesi gerekiyor. Kafamızda soru işaretleri varsa Burada Urlalıların kullanacağı bir alan var. Komisyonların iadesi değil de reddine oy verirseniz burada bir siyasi gerekçe var derim. Bu da doğru değil. Burada siyasi gerekçenin müsebbibi biz değiliz. Belki de siz de değilsiniz. Geçmişte yaşanan bir takım siyasi hadiseler nedeniyle Urlalılar sorumlu tutulamaz. Bunu yeniden değerlendirmelisiniz. Bu mecliste alınan karardan vazgeçildi. Urla’ya kayyum atamasının nedeni biz değiliz, sizsiniz. Urlalıların cezalandırılması söz konusudur” dedi. 

MECLİS’E ARA VERİLDİ
Konuyla ilgili açıklama yapan Özuslu, “Bu önerge iade edildiği zaman genel önerge olduğu gibi kabul edilmiş oluyor. İlçenin tasarrufunu değerlendirilmiş oluyoruz. Ben ondan (Urla’ya kayyum atanması) bahsetmiyorum. Bu konunun onunla alakası yok. Bu meclis ara vererek, komisyon toplantısı yaparak bunu karar verebilir. Bununla ilgili 10 tane örnek var. Ben Perşembe günü bunu öğrendim. Komisyonlara toplanın diyip, konuşulsun dedim” dedi.
AK Partililerin ısrarı sonrası önergenin konuşması için Meclis’e 5 dakika ara verildi.
Aranın ardından önerge Hukuk komisyonuna havalesine, İmar ve Kentsel dönüşüm komisyonuna iadesine oybirliğiyle kabul edildi.