Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı üçüncü ve son oturumu Kültürpark 1 No’lu holde gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu’nun başkanlığında gerçekleşen birleşimde ilk olarak Şevket Meriç’in 1’inci dereceden Özel Kalem Müdürlüğü’ne atandığı duyuruldu.

Meclis’te yapılan oylama sonucunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e Fahrettin Altay - Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi’nde kullanılmak üzere 50 milyon Euro tutarına kadar kredi çekme yetkisi verildi. Bayraklı’da eski Vapur İskelesi sosyal tesisinin Grand Plaza Gıda Otelcilik Turizm İşletmeleri A.Ş’ye ilk yıl 70 bin bedel ile 5 yıllığına işletme hakkının devredilmesi de oybirliği ile kabul edildi.

“SPOR ALANINI ÖZEL EĞİTİM ALANI YAPIYORSUNUZ”
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Karşıyaka’da TOKİ tarafından satışa çıkarılan spor alanı ve rekreasyon alanını gündeme getirdi. Hızal, “Dün bir şey söyledik. Samimiyet dedik. Biz bu samimiyeti sayın başkan burada olsaydı çok daha iyi hissedebilirdik. Biz elbette ki kişisel samimiyetten bahsetmedik. Samimiyet derken söylemle eylemlerin uyuşmasından bahsetti. Bugün hepimizin telefonlarına bir mesaj geldi. Protokol müdürlüğünden. Bizleri 20 Temmuz'da bir yere davet ediyorlar. İzmir kamuoyunda tartışılan konu ve pazartesi tartıştık. O konu yargıda. Karara göre uygulama yapılacak. Şimdi bakıyoruz. 25. maddeye. Bir spor alanı. Karşıyakalı gençler paylaşılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi spor alanını özel eğitim alanı yapıyor. Yamanlar’daki çocuk özel eğitim kurulunun alanından yararlanabilecek. Orası bilmem ne okulu olurken geçiriliyor. Alanın büyüklüğüyle bir alakası var mı? Samimi olmaya davet ediyorum. CHP'de de benim gibi düşünen arkadaşlarım var. Arka sıradakilerden bahsediyor Tunç Soyer. İşte size arka sıradakiler. Bu alan oldu-bitti ile spor alanından, özel eğitim alanı yapılıyor” diye konuştu.

‘BURASI ÖZEL MÜLKİYET ALANIDIR’
Hızal’a cevap veren CHP’li Meclis üyesi Nilüfer Bakoğlu ise “İki alan arasında fark var. Bir tanesi denizin içindedir. İmar planlarından rekreasyon alanıdır. Protokoller vardır. Buna göre belediye devretmesi gerekirken, maalesef satmışlardır. Yıllarca bu alanı TOKİ'den devrini istedik. Ancak devri yerine satışa çıkardı. Şu anda burası özel mülkiyete konu alandır. Özel mülkiyetken 'Karşıyakalı çocuklar burada nasıl oynayacak' demek samimiyetsiz geliyor bize” diye konuştu.

BOZTEPE’NİN İDDİASINA ÖZUSLU’DAN YALANLAMA: KÜLLİYEN YALAN
AK Parti Meclis üyesi Hüsnü Boztepe alanla ilgili Özuslu’ya, “Siz yıllar önce bu alanla ilgili kanaat önderlerine, ‘buraya okul yapmayacağız’” demişsiniz” dedi.
AK Partili Boztepe’ye cevap veren Özuslu, “Mavişehir ile ilgili böyle bir şey söylemedim. Bir tane bile kanaat önderi tanımam. Külliyen yalan. Benden dinleyin. Fikrimi değiştireceksem açık açık söylerim. Kimseye itibar etmeyin, rahat olun. Genel olarak oturur konuşuruz. Yüksek binalarla alakalı fikirlerimi söylerim” dedim.

YATIK BİNA TARTIŞMASI
AK Partili Hüsnü Boztepe "Karşıyaka'daki yatık binalarla ilgili konu 3 aydır bekleyen konuyu 1,5 saatte çözmemizi istediler. Burası Karşıyaka'da 1959 metre kare olan bir alan. 17 bin 752 metrekare inşaat alanı ön görülüyor. Buradaki inşaat alanı miktarı bölgeye yük getirecektir ve haksız kazanç olacaktır. Burada kat sıkıştırması dedikleri, 18.8 metre yükseklik denirdi, kat yüksekliği 2.70 yerine 2.45 yapılırdı. Yani 5-6 kat yapılacağına 7 kat yapmışlar. Bugünkü teklif ney 8 kat yapalım. Müteahhit para kazansın vatandaşın cebinde kalsın diyorlar. Böyle bir şey olmaz. Şu an evler 500-600 bine satılır. Ama bittikten sonra denize bakanlar 2,5-3 milyona satılacak binalar. Burada ciddi bir metrekare artışı var. Şu an 17 bin metre karede oturuluyor. Ama bir yamalı bohça gibi bir imar planı olmaz. Bırakın müteahhit yapacaksa yapsın. Herkes kendi dairesinin parasını ödesin. Biz bunu böyle yaparsak bütün İzmir'e emsal olacaktır. Kat sıkışmasını ortadan kaldıralım. İnşaat alanını 17 bin metrede bırakalım. Belediyemiz de yanlış iş yapmasın. Burası hem Cevat Durak hem de Hüseyin Mutlu Akpınar döneminde gündeme geldi. Aziz Bey hop dedi. Fazlalık istemiyorum dedi. İzin vermedi. Bugün ne oldu. Burada ayıplı bir iş yapılıyor" diye konuştu.

“İZMİR’E HAKSIZLIKTIR”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hızal da, “Bir önceki gün meclis oturumu yaparken Urla’da deprem oldu ve bu salonda konuşup deprem gerçeğinden bahsettik. Şimdi burada özel planlama alanı yatık bina. Bir aciliyeti var. Valilik bir yazı gönderdi yıkılması gerekiyor. Burası bu gerekçelerle emsal artışına gidiyor çünkü bir rant elde edilmesi gerekiyor. Ya dünkü deprem 4.1 değil 7.1 şeklinde olsaydı başka bölgelerde vermediğimiz haklardan dolayı o bölgelere vermediğimiz hakkın sonucu ne olacaktı? Biz bunu tüm İzmir’de uygulayacak mıyız? Konak’ta, Bayraklı’da uygulayacak mıyız? Aylarca belediyenin kapısına gidip gelse günlerce Tunç Soyer’in önünde yatsalar 1 milim artırmaz. Burada neden artırıyoruz. Çünkü özel proje. Bu bütün şehre haksızlıktır. İzmir’e haksızlıktır” açıklamalarında bulundu.

‘PLANDA KAT ADEDİ YOK’
Hızal’ın ardından söz alan Meclis üyesi Bakoğlu ise, söylenen ifadelerin doğru olmadığını savundu. Burası ne 5 ne 6 ne de 7 kat; 15 senedir özel planlama alanı ve bölge jeolojik sakıncalı olarak geçiyor” diyen Bakoğlu, “Özgür beyin dediği özel planlama olmadan önceki hali. Bir plan yapıldıktan sonra bir önceki plan hükümsüzdür. İzmir’de özel planlama olan bir başka bölge bulunmamaktadır. O yıkılan binalardan biri kat adedini yazıyorsa biz ruhsat almaya geldiklerinde vermeyeceğiz. Şu anda imar planında kat adedi yok” diye konuştu.

‘ADA BAZINDA TAMAMLANSAYDI…”
“Hukuk komisyonu üyesi olarak bu kadar önemli bir konuyu ortak komisyon toplantısında öğrendim” diyen AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Öncelikle sayın valiye teşekkür etmeliyiz. O bu kadar direnmese sanırım sorun çözülmeyecekti. Hukuk komisyonu üyesi Erhan beyin açıklamasına kadar bir artıştan haberimiz yoktu. Bu kadar önemli bir konu hakkında keşke hukuk komisyonu bilgi verselerdi. Murat bey şehirlerin hakkı var dedi. Şehirlerimizin estetik yapılma gibi bir hakkı var. Görev sürem içerisinde ben bu alandan sorumluyum ve bu alanın iyileşmesinden mükellefim. Bostanlıyı hepimiz biliyoruz bu ada 6 bin metrekarelik bir alan. Bakoğlu burasının plansız ve kat yüksekliğinin olmadığını söyledi ama bölge emsalleri ne? Karşısı altı kat, 7 kat. Aynı kitleler korunarak bir plan tadilatı geldi. Sayın başkan 6 bin metrekarelik alanda keşke ada bazında bir planlama yapılsaydı. Yarın karşıya belediyesi zabıtaları gidip kapıya çalışacak. Plan değişti boşaltın denildiğinde o vatandaşa konut mu veriyorlar, hayır. Keşke bu dosya ada bazında doğru planlansaydı. Kentin kalbinde 9 bloğu aynı anda geçiriyoruz. Yıkılma faciasından korkuyoruz ama çarpık yapılaşmaya izin veren bir tadilat bu. Dönüşüm yapılan yerleri tartışabilirsiniz ama Karşıyaka’nın neredeyse tamamı kentsel dönüşüm ile yenilenmiş durumdadır. Burası ada bazında tamamlansaydı şehir kaybetmezdi” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, konunun tekrar değerlendirmesi önerisinde bulundu. Hızal’ın önerisi kabul edilmezken tartışmalar sonrasında yatık binaların müteahhitler tarafından 8 kata çıkarılması oy çokluğu ile karar verildi.