GÜNDEME BAKIŞ - (Özel Haber) İzmir Büyükşehir Belediyesi, Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Ege Mahallesi'nde, yerinde dönüşüm yapmak için 6 kez ihaleye çıktı. İlk etapta 7 hektarlık alanın 9 bin 319 metrekarelik bölümünde yer alan 809 birimi dönüştürmeyi planlayan belediyenin, kat karşılığı yaptığı ihalelere teklif veren olmadı.

ÇÖZÜM BULUNDU!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Mahallesi’nde 5 binden fazla vatandaşı ilgilendiren projeyle ilgili formül buldu. Mahallede yaşayanların yüzde 90’ınının evet dediği kentsel dönüşüm ihalesi için dünya bankasından kentsel dönüşüm için 200 milyon dolar kredi talep edildi. Dünya bankası “tamam” demesi durumunda buradaki kredi ihaleyi kazanan firmaya kullandırılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin kriz içiresinde olan inşaat sektörünü harekete geçirmek için bu yolu tercih ettiği bildirildi.

SOYER NE DEMİŞTİ?
Soyer, geçtiğimiz aylarda Ege Mahallesi’ndeki dönüşümle ilgili şunları söylemişti:

“Ege Mahallesi, İzmir'in en önce çözmesi gereken meselelerden biri. Ne onların ne bizim hak etmediğimiz, bakımsız mezbelelik bir alan. Büyükşehir Belediyesi'nin burasıyla ilgili ciddi bir çalışması olmuş. 5 bin civarında tapu sahibiyle mutabakat yapılmış. Bu son derece önemli bir gelişme. Türkiye'nin de içinde bulunduğu şartlar nedeniyle alıcı, müteahhit çıkmıyor. Biz farklı bir çalışma yapacağız. Ege Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarının kabasını İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız. Sonrasında tesisatı, seramiği, altyapısı ne varsa onlar için ihaleye çıkacağız. Yarısını biz yapmış olacağız. Müteahhide, 'Bu iş yürüyor girersen bitireceğiz' güvencesini vereceğiz. Biz Büyükşehir olarak başlayacağız ve gerisini ihaleyle çözeceğiz"