Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin son oturumunda ana gündem Bornova Kazımdirik mahallesinde bulunan parsel oldu. Şehir Plancıları Odası'nın dava açtığı, Bornova Belediye Başkanlığı'nın ile 35 vatandaşın itiraz ettiği karar  Meclis'ten oy çokluğuyla geçti.  Meclisteki oylama sırasında bazı CHP’li meclis üyeleri toplantıyı terk etti. AK Parti meclis üyeleri arasında da tartışmaya neden oldu.

DAHA ÖNCE OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ, KRİTERLERE UYUYOR
Alınan kararın İzmir Büyükşehir Belediyesi kriterlerine uygun olduğunu ve önergenin Ocak ayı Meclis'inde oybirliği ile kabul edildiğine vurgu yapan parsel sahibi Şehmus Yalçın, "2012 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin akaryakıt belirleme kriterleri bulunuyor. Bu kriterler yaklaşık 13-14 maddeden oluşuyor. Kriterlere uyan her vatandaş akaryakıt istasyonu kurabilir. Meclis'te gereken karar verildi. Bizim bütün kriterlerimiz uyuyordu. Diğerleri neden böyle bir tepki gösterdi bilmiyoruz. Daha önce Meclis'ten geçmişti. Sadece itirazlar değerlendirildi" dedi.

DOĞRU KARARI MAHKEME VERECEKTİR
Konun yargıya taşındığını belirten Yalçın şu ifadeleri kullandı: Şuan konut alanında akaryakıt yapılmayacak diye ne bir Meclis kararı var ne de Anayasa'ya aykırılılık var. Şuanda Türkiye'nin her yerine akaryakıt istasyonu konut alanında yer alıyor.  Bizim akaryakıt istasyonlarımız var. Uygun kriterlerin ne olduğunu biliyoruz. Vatandaşların itiraz edebilir, hakladır. Ne bizim dediğimiz olacak ne de vatandaşın dediği olacak. Bunun mahkeme yolu vardır, en doğru kararı mahkeme verecektir. Büyükşehir Belediyesi Meclis'i üstüne düşen görevi yaptı."

BU YIL 9-10 KONUT ALANINA VERİLDİ
Kendi parselinin de yer aldığı bölge için Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde benzer parsellere akaryakıt istasyon alanı olarak belirlendiğini ifade eden Yalçın, "Bu konuyla ilgili UKOME kararı iki, üç yıl önce alınmış. Ama bu sadece bizim parsel için değil. Bölge için alınan trafik hatları için alınan bir karardır. Meclis'te bir yıl içerisinde 9-10 tane akaryakıt istasyonu karar verildi. Bunun hepsi de konut alanında verildi. Yani gecekonduda oturan vatandaş rahatsız olmuyor da villada oturan vatandaş mı rahatsız olacak? Böyle bir çifte standart Türkiye'de var mı? Eğer konut alanında böyle bir şeye izin verilmeyecekse, Meclis'te karar alınır ve herkes de uyar" dedi. 

ŞAŞIRDIM, KENDİ ARALARINDAKİ İÇ SAVAŞ
Melis'te yaşanan tartışmaya ile ilgili de değerlendirmede bulunan Yalçın şunları söyledi:
"Burada sorun konunun kişiselleştirilmesi oldu. Kendi aralarındaki iç savaşa biz de alet olduk. Yoksa daha önce oybirliğiyle geçmiş bir kararın neden böyle tartışıldığını ben de anlamış değilim.  Böyle bir çatışmanın yaşayacağını biz de bilmiyorduk, sabah haberleri görünce çok şaşırdım."

NE OLMUŞTU? 
Meclis'te Bornova Belediye Başkanlığı tarafından askı süresi içerisinde yapılan itirazlar oy çokluğuyla uygun bulunmadı.  35 vatandaştan gelen itiraz dilekçeleri ile  Çevre ve Sağlık Komisyonunca 'Söz konusu yapılması planlanan Akaryakıt İstasyonunun yoğun yerleşim bölgesinde yer alması, orta ve uzun vadede bölgede trafikten kaynaklı oluşabilecek gaz emisyonlarının halk sağlığı açısından risk yaratabileceği” gerekçesiyle oy birliğiyle uygun bulundu. Önerge, İmar ve Bayındırlık-Ulaşım Komisyonlarınca değişiklikle oybirliği ile kısmen uygun bulundu, kısmen uygun bulunmadı. Hukuk-Esnaf ve Meslek Odaları Komisyonlarınca “İmar ve Bayındırlık Komisyonu Görüşü doğrultusunda” değişiklikle oyçokluğu ile kısmen uygun bulundu, kısmen uygun bulunmadı. Önerge Meclis'te oy çokluğuyla kabul edildi.