GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı bütçesi belediye meclisinde kabul edildi. Bütçe önceki yıla göre yaklaşık yüzde 32.6 büyüdü.

BÜTÇEDE ASLAN PAYI ULAŞIM VE ALT YAPIYA  
İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden "aslan payını" altyapı ve ulaşım yatırımları aldı. İzmir’de ulaşıma 1 milyar 268 milyon liralık kaynak ayrıldı. Narlıdere Metrosu için 450 milyon, Buca Metrosu için 100 milyon, Çiğli Tramvayı için ise 97 milyon lira harcanacak. Halkapınar-Karabağlar metro hattının projesini hazırlayacak İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez ulaşımını güçlendirmek için 137 milyon liralık yatırımla iki arabalı vapur alacak. Kente bin 140 araç kapasiteli yeni otopark kazandırılacak, 27 kilometrelik bisiklet yolu eklenecek ve akıllı trafik yönetim sistemi geliştirilecek. 

Kent içi ve kırsal bölgelerdeki yol çalışmaları, meydan, cadde ve yolların onarımları, karayolu alt-üst geçitleri, taşıt ve yaya köprüleri için 2 milyar liranın üzerinde bir bütçe ayrıldı. 73 milyon 400 bin TL’lik yatırımla Homeros Bulvarı-Otogar Bağlantı yolu yapılacak.

TARIM VE HAYVANCILIĞINA DESTEK ÜÇ KAT ARTACAK 
İzmir’de tarım ve hayvancılığın gelişmesi, üreticinin kalkınması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vereceği desteğin miktarı bir önceki yılın bütçesine göre 3 kat arttırıldı ve 68 milyon TL’ye çıktı. Hem çocukların sağlıklı büyümesini sağlamak hem de kırsaldaki üreticiyi desteklemek amacıyla sürdürülen Süt Kuzusu Projesi, 2020 yılında 160 bin çocuğa ulaşacak.  15,3 milyon süt dağıtılacak. Bunun için bütçede 76 milyon liralık kaynak ayrıldı.

YEŞİL ALAN MİKTARI 500 BİN METREKARE ARTIYOR! 
İklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak, yangına dirençli ağaçlandırma, Gediz Deltası’nın ekolojik restorasyonu, yeşil şehir eylem planı öne çıkan çalışmalar arasında. Yeşil alan ve rekreasyon alanlarının yapımı için 121 milyon 800 bin, tüm yeşil alan çalışmaları için 441 milyon liralık bütçe ayrıldı. Yeni yapılacak rekreasyon alanları ile yeşil alan miktarı 500 bin metrekare daha artacak.  Bu alanlarda kullanılacak olan mevsimlik çiçek ve bitkiler ise üreticilerden satın alınacak.

KEMERALTI VE ÇEVRESİNE YENİ ÇEHRE 
İzmir Tarih Projesi kapsamında Kemeraltı ve çevresi ayağa kaldırılacak. Bölgenin alt ve üst yapısı yenilenecek. Kemeraltı bölgesinin yenilenmesi için 126 milyon liralık bütçe ayrıldı. Ayrıca kent genelinde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarına verilmesi planlanan maddi destek de geçen yıla göre 2 kat artışla 11 milyon liraya ulaştı.