Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- AK Parti Bornova İlçe Başkanlığı, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrası hasar alan Bornova Belediyesi’nin öğrencilere yurt olarak tahsis etmeyi hedeflediği bina ile ilgili açıklamada bulundu.  Basın açıklamasına; AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Recep Tayyip Taslak, AK Parti Bornova İlçe Başkanı Veysel Güldoğan, Bornova Belediye Meclisi AK Parti meclis üyeleri ile partililer katıldı. 

BİR CENAHIN YUVASI HALİNE GELECEK  

Yapılan basın açıklamasını okuyan Kasacı, “Bornova Belediyesi aldığı karar ile arkamızda görmüş olduğunuz, Bornova Cumhuriyet Meydanındaki yıllardır çeşitli amaçlarla kullanılmış olan söz konusu binayı güçlendirme kararı almıştır. Söz konusu bina hakkında önce yıkılıp tekrardan yapılacağına, daha sonra ise güçlendirmeye gidileceğine karar verildiği söylenmiştir. Birkaç milyon lira güçlendirme bütçesi olarak ayrılmıştır. Söz konusu bina ciddi hasarlı olmakla birlikte, güçlendirme işlemi sonrasında öğrenci yurdu olarak hizmet vermesi planlanmaktadır. Daha geçen yıl yaşanılan acılar halâ taptaze iken, İzmir yaralarını halâ sarıyorken bu şekilde bir karar alınması karşısında söylenecek söz bulunamamaktadır. Güçlendirme işlemi hem daha masraflı, hem de ardında riskler barındırmaktadır.  Olası bir afette bu binada yaşanılacak olan bir felaket sonucunda; bu kararı veren yöneticiler vicdanları ile nasıl hesaplaşacaklardır? Yüzlerce öğrenci kardeşimizin hayatını bu kadar kolay nasıl riske atabiliyorsunuz? Ayrıca bina, yurt olarak hizmet vermeye başladığında “Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı” ile imzalanan protokol gereği, bir ideolojinin, cenahın yuvası haline gelecektir. Kendilerinden olmayan hiçbir üniversiteli kardeşimize sahip çıkmayacaklardır. Ülke çapında yaşanan barınma probleminin gündem olduğu günlerde, Bornova Belediyesi’nin günlük bir reklam olarak ilan ettiği bu yurt projesi; arka planında hangi niyetleri barındırıyor?  Yıl sonuna kadar bu binanın hizmete gireceği söyleniyor. Hani Eylül ayında yurt açılışa hazır olacaktı? Artık Bornovalıların, Bornova’nın kalbinde uzun yıllar sürecek bir başka inşaata daha tahammülü kalmadı. Toza, toprağa; sürekli değiştirilen proje bitim tarihlerine tahammülü kalmadı! Bu güçlendirmenin, yıkıma ve temelden yeni bir inşaata dönülmesi için; imzalanan protokollerin, yapılan kirli anlaşmaların iptali için tüm süreci takip edeceğiz. Bizler elimizden geleni yapacağız, bu bina yıkılıp, yerine güvenli, eğitime, konaklamaya, tüm mevzuatlara uygun bir öğrenci yurdu yapılana dek meselenin peşini bırakmayacağız.” dedi.  

YARGIYA BAŞVURACAĞIZ
Konunun takipçisi olacaklarını kaydeden AK Parti Bornova İlçe Başkanı Veysel Gündoğan “Eğer meclisten geçerse yargı yoluna da başvuracağız. Zaten bitmemiş bir bina üzerinden böyle hızca bir protokol yapılması da yangından mal kaçırmak gibi bir durum oluyor. Öncelikle keşke binanın sağlamlığıyla ilgili net bir bilgi edilseydi. Bu mevzu 2020 Aralık ayının henüz başlarındayken biz belediye meclis üyelerimizle birlikte belediye başkanını bu binanın hasarlı olduğu konusunda uyardık. Ama kendisi bu binada herhangi bir hasar olmadığını iddia etti. Ancak belediye başkanı daha sonra kendini yalanlayarak binanın az hasarlı olduğunu ve binanın tadilata ihtiyacı olduğunu kendisi ifade ettiler. Bu binayı önce dershane yapacağız dediler. Sonra daha güncel olan ne varsa ona çeviriyorlar. Pandemi döneminde yurtlarla ilgili sıkıntı olunca hemen yurda çevirdiler. Yarın öbür gün yine güncel herhangi bir sorun olursa binayı ona da çevirebilirler. Bizim isteğimiz gençlerimizin sağlıklı ve sağlam binalarda kalmasını sağlamak. Ayrıca belli bir ideolojiye sahip olan vakıflar… Sürekli eleştirile durumda oldukları bir konuyla ilgili yine bir ideolojik vakfa buranın peşkeş çekilmesini istemiyoruz. 

YURT OLMASINA KARŞI DEĞİLİZ AMA…
Bornova Belediyesi Meclis Üyesi Adem Kasacı “Daha binanın güçlendirilmesi yapılmamışken belediye meclisine bir dernekle protokol gelmesi doğru değil. Zaten biz binanın güçlendirilmesinden ziyade binanın yıkılıp yeniden yapılması taraftarıyız. Çünkü burada 250-300 öğrenci yaşayacağı söyleniyor. Dolayısıyla binanın yıkılıp sonradan yurt aşamasına gelmesi gerekiyor. Ama ortada bir karar yokken bir dernekle protokol yapılıp bu derneğin de dernek tarafından referanslı olan öğrencileri yurda alacağıyla ilgili sıkıntılarımız var. Yoksa biz yurt ya da eğitim yeri yapılmasına karşı değiliz. Biz belediyenin yapacağı sosyal projelere karşı değiliz” diye konuştu.  

MECLİS’TEN OY ÇOKLUĞUYLA GEÇECEKTİR
Konunun Bornova Belediye Meclis’inde oylanacağını kaydeden Kasacı, “Protokol bu mecliste geçecek. Bir önceki mecliste gündeme geldi ve komisyonlara sevk edildi. Birçok komisyonda oyçokluğuyla geçti. Komisyonda da biz durumu izah ettik. Orada da bir maddede, Çağdaş Yaşamı destekleme Vakfı ya da derneğinin onayı olmadan hiçbir öğrencinin bu yurda yerleşmeyeceği yazıyor. Biz bunu da söyledik. Henüz meclisten geçmedi. İki gün sonra gerçekleştirilecek mecliste de büyük ihtimalle oyçokluğuyla geçecektir. Çünkü Belediye Başkanının böyle bir inisiyatifi var. Meclis üyeleri de zaten başkanın sözünün dışına çıkmıyorlar” dedi.  

ÖĞRENCİLERE YURT YAPILMADI
AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Recep Tayyip Taslak de, “İzmir’de eğitim öğretim yılı döneminde kısa da olsa bir yurt sorunu yaşanmıştı. Ama bununla ilgili İzmir’de devletimiz KYK yurtları kapsamında 2 bin 500 kişilik yurdun açılışını yaptı. Yine aynı şekilde bir KYK yurdu yapımı devam ediyor. Urla’da yine bir KYK yurdu inşaatı devam ediyor. Katip Çelebi ve Bakırçay Üniversitesi’ni kapsayacak bakanlık bünyesinde çalışmalar devam ediyor. İzmir’de konuyla ilgili yerel yönetimlerin bazı açıklamaları oldu. Tunç Soyer, öğrenciler için bir yurt yapılacağını açıklamıştı. 2022 yılı içerisindeyiz fakat bu yurt hala proje aşamasında. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öğrencilerin yanında olduğunu düşünmüyorum. Burada yapılacak proje ile öğrencileri riske attığını düşünüyoruz. 4 sene geçmesine rağmen yerine getirilemeyen sözler var. Bu binada gerekli güçlendirmeler ya da yeniden yapılmadan öğrencilerin sunumuna sunulmasını istemiyoruz. Yıkılıp, yeniden yapılması gerekiyor. Bornova Belediyesi’nin ideolojik olarak Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı ile bir protokol imzalanarak yapılmasını da istemiyoruz. Çünkü burada o vakfa üye olan öğrencilerin kalacağını biliyoruz. Her düşüncesinden öğrencilerimiz var. Bu protokolün iptal edilip, tüm öğrencilere açılmasını istiyoruz” dedi.