Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bergama Belediyesi 2022 yılı ilk meclisi Başkan Hakan Koştu idaresinde gerçekleşti. Meclisin açılış konuşmasını yapan Koştu, “2022 yılı Ocak ayı ilk meclis toplantımız hayırlı olsun. Belediyemizin acı bir kaybı var, Zabıta Müdürlüğü’nde görev yapan Burak Altay’ı kaybettik, kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine baş sağlığı diliyorum” dedi. Altay için mecliste okunan duanın ardından konuşmasına devam eden Başkan koştu, “Arzu ederdik ki 2022 yılının ilk meclisine böyle başlamayalım. Ben önümüzdeki yılın ülkemiz, insanlık için sağlık içinde geçmesini temenni ediyorum. Pandemi dünyada artarak devam ediyor, umarım 2022 yılında bu hastalıktan uzaklaşmış ve normal günlere dönmüş oluruz. Dünya ekonomisi pandemiden etkilendi, ülkeler maalesef geçtiğimiz yıl hiç yaşamadığı şeyleri yaşadı, inşallah 2022 hayırlar getirir” ifadelerini kullandı. 

SORU ÖNERGELERİ ALINDI
İYİ Partili Meclis Üyesi Olgu Altuğ Kemaller, geçtiğimiz günlerde yıkımı gerçekleştirilen taşınmazın ihaleye çıkılarak mı yıkıldığını, ihaleye çıkıldıysa şartlarını, hangi firmanın yıkımı gerçekleştirdiğini ve yıkımdan kalan hafriyatın ne yapıldığını soru önergesi ile cevaplanmasını istedi.

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ SEÇİLDİ
Memduh Çoban, Yusuf Burcu, Selim Tok, Ali Bor, Mesut Cihan Öztürk 1 yıl görev yapmak üzere denetim komisyonuna seçildi. 
Öte yandan zabıta mesai ücretlerinde tavan ücret olan 888 TL meclisten oy birliğiyle geçti. Sözleşmeli personel ücretlerinde ise AK Parti grubu tavanın yüzde 70, CHP ise yüzde 100 olması yönünde önerge verdi. Sözleşmeli personele tavan ücretin yüzde 70’inin verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Koştu konu ile ilgili şunları söyledi; “Burada amacımız sözleşmeli personel ile memurların aynı oranda maaş alması ve hiç kimseye adaletsizlik olmamasıdır. Eğer sözleşmeli personele yüzde 100 verirsek memurlar açısından adaletsizlik olacaktır” dedi. 

CHP’Lİ BOR: “İMAR, MECLİS ARASINDA GÖRÜŞÜLMEMELİ”
İslamsaray Mahallesi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği Önerisi acil kaydıyla meclise ara verilerek görüşüldü. 45 dakikalık komisyon toplantısı sonrasında ilgili önerge oy birliğiyle geçti. CHP’li Meclis Üyesi Ali Bor, “Bizim plan raporunu okuma şansımız olmadı, ayakta konuşma sesleri içerisinde komisyon toplantısı yaptık. Bizim ricam sizden şu; meclise ara vererek bu tip detaylı konular, metre kare, yapılaşma koşullarına bakmamız gerekirdi evet oy birliği verdik Bergama’nın faydasına olduğu gibi ama sizden ricam imar konularını meclis arasında gerçekleştirmememizdir” dedi.

ÖZUYAR, “SATMAKTAN VAZGEÇİN”
Bağımsız Meclis Üyesi Hasan Yaşar, taşınmaz satışına yönelik konuşarak, “Köylerimiz, ata toprakları olan bu topraklar, en verimli tarlalar satılmakta ısrar ediliyor. Hem şahsınıza hem de Cumhur İttifakı meclis üyelerinin vicdanlarına sesleniyorum, gelin bu satışlardan vazgeçin, 104 parça bin 800 dönüm kıymetli tarlalarımız satılıyor. Bu karar yanlış, belediyenin elbette gelire ihtiyacı var, imara açılmış arsa niteliğinde mahaller varken bunda ısrar etmeyin. 15 köy var, Kadıköy’de 20 aile bu satışla birlikte çökecek. Satacağız Bergama’ya hizmet getireceğiz açıklamasını tekrar değerlendirin, bunu geri çekin” dedi. 

TOK, “RET OYU KULLANACAĞIZ”
CHP Meclis Üyesi Osman Selim Tok ise, “Tarla satışlarından vazgeçilmeli, muhtarların rızası alınmadan satışların yapılmasına karşıyız. Yine bu maddeyi gündemden çekelim, satışlardan vazgeçelim, tarlalar köylerde kalsın. Satış yetkisi istenmesi bizi üzüyor. Arazi satışlarının karşısında ret yönünde oy kullanacağız, diğer arkadaşlarımızın da bizi desteklemesini istiyoruz” açıklamasında bulundu. 

UYAR, “DİKİLİ’DE 100 MİLYONLUK SATIŞ YAPILDI”
AK Parti Meclis Üyesi Aşkın Uyar, eleştirilere yanıt vererek, “Bugün burada alacak olduğumuz karar satış kararı değil, satış yetki kararıdır. Daha önceki dönemlerde alındığı gibi… Satışın gerçekleşmesi encümen kararıyla olur. 105 adet taşınmazla ilgili şunu da söylemeliyiz ki; yüzde 80’inde haciz vardır. Satış kararı alındığında bu kararın 3 ay sonra direkt satabileceği anlamı yoktur, şu an satış yetkisi kararı alıyoruz. Bir meclis üyesi belediye başkanımızı vizyonsuzluğundan bahsetti. Biz ilk seçimi kazandığımız günden bu yana kadim şehrimize değerli projeler kazandırıyoruz, vizyonsuzluk derseniz geriye bakmanızı öneririm. Ben sizi samimiyete davet ediyorum, satışa karşıysanız, mesele Torbalı, Kemalpaşa, Menderes’te 700 kusur satış kararı alındı, Dikili 2021 yılında 100 milyonluk satış yaptı. 2022 yılı bütçesine 53 milyonluk satış kattı. İmara açılmaya çalışılan tarım arazilerini hangi belediyelerin yaptığını araştırın. Alacağımız karar satış yetki kararıdır, daha önceki belediye başkanlarının da almış olduğu gibi…” dedi. 

BAŞKAN KOŞTU: “130 MİLYONLUK BORÇ STOKU VARDI”
Tartışmaların ardından konuşan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koçtu, “Göreve geldiğimiz günden bugüne Bergama’nın daha güzel olması için çalıştık, mali ve idari anlamda çok eksiklik vardı, geçmiş dönem borçları birikmişti, bunların giderilmesiyle ilgili tekliflerimiz oldu, tekliflerimize karşı gelindi, bu borçların faizleri konusunda konuştuk 130 milyonluk kamu borç stoku vardı. 2000’li yıllarda 1 lira bedelle Sümerbank arazisi belediyeye verilmiş.  Biz burayı tekrar devlete verelim, SGK borçlarını mahsup edelim. Bunları çözmemizin mümkünatı yoktu. Bu mali yapıyı düzeltmemiz gerekiyordu, borçlarımızla ilgili yapılandırma yaptık hem borçları ödüyoruz hem yatırım yapıyoruz. Ya borçlanma yapacağız ya da gayrimenkul satışlarıyla bu borçları ödeyeceğiz. Başka seçenek yok başka seçeneği olan varsa getirsin yapalım. Şu an faizlerini ödeyemediğimiz bir borçtan bahsediyoruz. Taşınmazlarla ilgili yüzde 80’ininde haciz var. Artık felakete doğru sürükleniyor mali yapı, bunu bir yerden tutup çıkarmak gerekiyor. Bize borçlanma için de yetki versin meclis dedim, burada bu kararın alınıyor olması yarın arazilerin satılacağı anlamına gelmiyor. Alınan karar Bergama’yı etkileyecek. Biz eğer borç batağı içinde malları hacizlenmiş bir mal varlığından bahsediyorsak bunun çok sağlıklı olduğu söylenemez. Biz burada en doğrusunu yapmaya çalışıyoruz. Borçlanmamız gereken yerde borçlanma yapıyoruz, gelir getirici işlemler yapıyoruz. GES projeyi yaptık, gelir getiriyor, sebze meyve kurutma tesisi çalışmaları yapıyoruz, bizim gelir getirici başka projelerimiz de var, bunlar içinde kaynağa ihtiyacımız var” dedi. 

“SÖYLEMDE İLKESELLİK OLMALI”
Başkan Koştu, CHP’li belediyelerde yapılan köy tüzel kişilikleri mallarına yönelik örnek vererek, “Borçların olduğu gibi bırakılamayacağını ve malların üzerinde haciz olduğunu kaydeden Başkan Hakan Koştu, “Battı balık yan gider hesabıyla gitmez işler. Biz bu malların haraç mezat satılmasını da istemiyoruz, kararları birlikte alıyoruz. Ben bu açıdan sizlerin de desteğini bekliyorum. Ben artık işin siyaset boyutuna girmiyorum, 700 kusur gayrimenkul satış kararı alındı bir mecliste, biz yanlış yapıyoruz da onların aldığı karar doğru mu, söylemde ilkesellik olması lazım. Köy tüzel kişiliklerinin geri döneceğine inanmıyoruz, bundan sonra yönetim şekli bu. Sistem bu şekilde çalışacak. Sadece Bergama belediyesi için değil tüm belediyelerin durumu böyle, böyle gelmiş biz de ellemeyelim dersek nasıl olacak” çıkışında bulundu.

“HAYALLERİMİZE DAHİ YETİŞEMEZSİNİZ”
Koştu, “Bergama Belediye Başkanı olduktan sonra Bergama’ya 300 milyonun üzerinde bizim cebimizden para çıkmadan yatırım geldi. Bu mu vizyonsuzluk, yapacağımız her işte engellerle karşılaşıyoruz. Birçok mahkemeyle vakit kaybediyoruz, Bergama’nın geleceğini kaybediyoruz. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi diyoruz ona da ‘hayır’, hiçbir şey yapmayalım o zaman! Siz bizim hayallerimize dahi yetişemezsiniz. Seçim 5 yılda bir vardır, sizde projelerinizle gelin, hizmette yarışalım. Projeleri biz getirdik diye mi ‘olmaz’, Bergama’nın önünü tıkamayalım, açalım, kırsalıyla, ovasıyla, kentiyle açalım. Bana daha öncede 130 milyon borç için, nerede o borç dediler. Ben SGK borçlarını ödüyorum. Bildiğiniz konuları bilmezden geliyorsunuz. Biz bu borçların hepsini ödüyoruz. Hem yatırım yapıyoruz hem borçları ödüyoruz. Sizin yok demenizle yok olmuyor. Siyasi saiklerle söylemek istediklerinizi her yerde söyleyebilirsiniz” diye konuştu.