GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediyesi 2012 yılında Çanakkale – İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerini içeren 60 hektar büyüklüğündeki alanı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan etti. Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede de ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı.

BİR TÜRLÜ SONUÇ ALINAMADI
60 hektarlık alanla ilgili proje hazırlandı, vatandaşların beğenisine sunuldu. Tanıtım ofisleri açıldı ancak kentsel dönüşümle ilgili yol alınamadı.

İKNA TURU SADECE YÜZDE 10 KALDI!
Binlerce vatandaşı ilgilendiren kentsel dönüşümde ilgililerin sadece yüzde 10’u ikna edildi. Bu durum sürecin önünü tıkadı.

FLAŞ GELİŞME!
Bayraklı’da bir türlü başlamayan kentsel dönüşümle ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den, Büyükşehir’de olan dönüşüm yetkisinin devrini istedi. Soyer de buna olumlu baktı.  Başkan Sandal, “Planlı, çağdaş, daha güzel bir Bayraklı yaratmak istiyoruz. Bayraklı için çalışıyoruz, Bayraklı için çalışacağız” dedi.

Bayraklı’da bugüne kadar nele yapıldı?

  • Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen, Çanakkale – İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan (18 hektar), Fuat Edip Baksı (30 hektar) ve Alparslan (12 hektar) mahallelerinin yer aldığı 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede öncelikle ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı.
  • 16 Mart 2012 tarihinde ise Bayraklı’daki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili ilk ihale gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihale, kentsel dönüşüm uygulanacak alana ilişkin mevcut durum tespiti, değerleme, planlama, kentsel tasarım ve mimari projelerin üretilmesi ile uzlaşma modellerinin belirlenmesine yönelik hizmet alımını kapsadı.
  • 17 Nisan 2012 tarihinde, arazi tespit çalışmaları ve bölge halkıyla anket çalışmalarına başlandı.
  • Bayraklı Belediyesi ile 12 Mayıs 2012’de işbirliği protokolü imzalandı. 
  • Bayraklı’daki “dönüşüm” çalışmaları için vatandaşları bilgilendirmek amacıyla “Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi” açıldı. Merkez, projeden etkilenecek vatandaşlara doğrudan ulaşarak yerinde ve doğru bilgilendirme yapıyor. 
  •  “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Sosyo-Demografik Yapı” araştırmaları sırasında yaklaşık 3000 vatandaşla anket çalışması yapılarak alan hakkında detaylı analiz yapabilme olanağı elde edildi. Alanda var olan bütün zeminüstü envanteri çıkartıldı, ilgili kurum incelemeleri yapılarak veritabanı oluşturuldu ve bu verilere bağlı hak sahipliliği tespitleri tamamlandı. 
  • Alanda gerçekleştirilecek proje için; sosyo - ekonomik ve halihazır tespitine ilişkin veri toplanması, kıymet takdir raporlarının hazırlanması, hak sahiplerinin tespit edilerek uygulamaya yönelik uzlaşma paylaşım modelinin oluşturulması işlemleri tamamlandı. 
  • 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli İmar Planları, Vaziyet Planı, Kentsel Tasarım ve Mimari Projeleri hazırlandı.
  • Bölgede ayrıca “Proje alanı içinde faaliyet gösteren çeşitli derneklerin talepleri doğrultusunda alan içinde bulunan 6 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.