Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- CHP Bayraklı’da 5’inci olağan kongresi Havuz Düğün Salonu’nda yapılıyor. Kongre CHP İzmir eski Milletvekili ve İzmir İl eski Başkanı Selçuk Ayhan ile Bayraklı Belediyesi eski meclis üyesi Pınar Susmuş ve Bayraklı Gençlik Kolları eski İlçe Başkanı Serkan Arda arasında çekişmeli bir yarışa sahne olacak.

GÖK VE KOÇ SUSMUŞ’U DESTEKLEYECEK
Seçim günü ilçede sürpriz bir gelişme yaşandı. Kongre için daha önce adaylıklarını açıklayan Songül Gök ve Ali Rıfat Koç, Pınar Susmuş’u destekleme kararı alarak adaylıktan çekildi.

SELÇUK AYHAN’IN LİSTESİ

İlçe Yönetim Kurulu Asil Listesi; Gaffer Akkel, Tunay Balıkkaya, Özlem Can, Samet Tekin, Ertuğrul Çeri, İkbal Esra Çil, Mahmut Demir, Münir Demir, Ezgi Ekici, Demet Erdoğan, Doğan Ersarı, Abdullah Güreşen, Fatma Duygu Kumaş, Muhittin Özçelik, Levent Öztürk.

İlçe Yönetim Kurulu Yedek Listesi; Hakan Çayır, Semra Turan, Erol Özmen, Serdar Bıçakçı, Musatfa Köse, Serap Özmen Koç, Türkan Çayır, Can Çolak, Nurdan Özarslan, Soner Bulut, Rasime Sertdemir, Belkıs Akıncı, Filiz Ağca, Damla Ulay, Meral Erdoğan, Aynar Ataş.

İl Delege listesi; Serdar Sandal, Selçuk Ayhan, Yaşar Okuyan, Fatma Akçam, İzzet Akıncı, Nasrettin Akgün, Cemalettin Alper, Hasan Arda, Sezgin Aslan, Mehmet Atik, Zeliha Avar, Şehriban Bakır, Çağlayan Bayram, Nedret Bektaş, Binaili Bingül, Sezai Çelik, Bayram Dabanlı, Mustafa Demir, Erdal Er, Cemal Eroğlu, Servet Fırat, Sezgön Göse, Fatma Hışır, Adem Karcı, Yıldırım Kip, Ali Nuri Köse, Ahmet Küçük, Sertaç Mete, Levent Ölçer, Bahattin Özdemir, Selin Tabazik, Muhharrem Sanır, Hamdi Sönmez, Coşku Şahin, Fıratcan Tan, Ayşe Güneş Taşoğlu, Melahat Teke, Turgay Topal, Ali Musa Türk, Ömer Yılmaz.

PINAR SUSMUŞ’UN LİSTESİ

Yönetim Kurulu Asil Listesi;
Hülya Aksoy Devrilen, Zöhre Berk, Zuhal Eroğlu, Kadir Gören, Cemile Hangün, Teoman Karaca, Mehmet Kaya, Kamil Kaygül, Melis Kırıcı, Mahir Mumcu, Tansel Namlıses, Nazire Oktar, Ali İzzet Uğur, Ozan Uludağ, Serkan Yıldırım, Volkan Yıldız.

Yönetim Kurulu Yedek Listesi; Erol Atkın, Zergül Dönmez, Berna Tosun, Dilek Sarıgöz, Savaş Çelik, Semra Akar, Rıza Demirtaş, Muharrem Şahin, Habib Çelik, Sevgi Alkan, Gülben Kulaç, Ekin Deren Sığanık, Fatih Aşçı, Alican Gezgin, Koray Bozefe, Zeynep Varışlı.
İl Delege Listesi; Fatma Ağır Göl, Ramazan Altındiş, Fatma Aytül Çağlar, Dursun Çetinkaya, Nuri Dorukm, Levent Emre, Zekiye Leman Erdoğan, Cemil Ertuğrul, Songül Gök, Ayfer Gündoğan, Melek Gürboğa, Selahattin Güzel, Suna Karabağ, Alper Karaca, Özgür Karakaya, Sermet Kavas, Cahide Kaynakgöz, Kemalettin Keleş, Eşref Kocacık, Rıfat Koçali, Aziz Köksal, Yaşar Kemal Moğultay, F. Feray Nebioğlu, Aydınoğlu, Tanju Odabaş, Yaşar Okuyan, Şengül Ozakalın, Serdar Sandal, Yılmaz Soydaş, Pınar Susmuş, Niyazi Şehitoğlu, Nazlı Selin Tabazik, İsmail Teke, Tolga Tuğcu, Bengül Tüfekci, İrfan Türkköz, Mehmet Uyar, Cansel Yaman, Sultan Yıldırım, Satılmış Yüksel.

SALON AFİŞ VE BAYRAKLARLA DONATILDI
Susmuş’un afişlerinde ‘Birleşe Birleşe Kazanacağız’, İktidara Giden Yolda İlk Meşaleyi Bayraklı’dan Yakıyoruz’, Bayraklı’nın Pınar’ı Cesaret ve Sevginin Adı’ sloganları yer aldı. Selçuk Ayhan’ın ise afişlerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile kendi fotoğrafı yer aldı. Ve Aşkla Bayraklı Sloganı yer aldı.

YOĞUN KATILIMLI KONGRE
Songül Gök, Ali Rıfat Koç ve Pınar Susmuş salona hep beraber geldi. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise salona tek başına geldi ve salondakilerle tek tek selamlaştı. Kongreye CHP İl Başkanı Deniz Yücel,İl Başkan Yardımcısı Adnan Alabay, İzmir eski Milletvekili Mustafa Moroğlu, Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, Balçova İlçe Başkanı Binnur Akın  Bayrakılı’dan delege olan eski Bakan Yaşar Okuyan  katılan isimler arasında yer aldı.

ALPER: BEN TARAFSIZIM VE TARAFSIZ KALACAĞIM
CHP Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper, tarafsız kalacağını belirterek, “Bugünler gelmemizi sağlayan, iktiranda yürümemiz için çalışan yerelden ve genele tüm meclis üyelerimizin, mahalle temsilcilerimizin huzurunda saygıyla, minnetle eğiliyorum. Elbette eleştiriler, tartışmalar olacaktır;  bu tartışmaları aile kavramı anlayışıyla kendi içimizde çözeceğiz. İl, il ilçe, ilçe ülkemizi karış karış gezen başarı hikayemizin kahramanı Genel Başkanımızın önünde de saygıyla eğiliyorum. Hiç birimiz onu kadar bu partiye katkı koymadık. İl Başkanımız Sayın Deniz Yücel’e de teşekkür ediyorum. Ben İl Kongresinde onun karşısındaydım ama o hepimizi kucakladı, hepimize aile olmayı gösterdi. Yüzde 37’den yüzde 55’lere gelmemizi sağlayan herkese teşekkür ederim. O süreç çok zor bir süreçti. Benim elimde sihirli değnek yoktu. Bizim örgütümüz olmasa bunu başarmazdık. O süreçte de kimseyi ötekileştirmedik. Sizlerin desteği ile bu günlere geldik hepinize minnettarız. 3 seçimi beraber geçirdik. İlçe başkanı olarak ise 9 seçim geçirdim. Bayraklı örgütüne gerçekten çok teşekkür ediyorum, onlar bu başarının gizli kahramanı. Ben ‘aday değilim’ dedim.  Çünkü gençlerin önü açılsın istedim.  Ben tarafsızlığımı da koruyorum partiye emek verecek herkes aday olabilir. Saygı ve sevgilerimle” diye konuştu.

Öte yandan Kongrenin  Divan Başkanı ise Mustafa Moroğlu  oldu. 

İKİ ADAYDAN SAMİMİ GÖRÜNTÜLER 
 Selçuk Ayhan, kongreye İlçe Başkanı Cemalletin Alper'in açılış konuşmasının ardından katıldı. Protokolle selamlaşan Ayhan, rakibi Susmuş ile sarılarak kısa bir görüşme gerçekleştirdi. 

BAŞKAN SANDAL’DAN SERT AÇIKLAMA
Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, kongrede çok sert bir konuşma yaptı. Parti içi sert mesajlar veren Sandal, şunları söyledi:
“Göreve geldiğimizde belediyeyi barıştırdık. Büyükşehir’le, muhtarlarla, STK’larla barıştırdık. Bu barışmanın örgütte de olmasını istiyoruz. Delege seçimleri kavgasız gürültüsüz geçti.Biz süreçte ‘falancayı yok sayın’ demedik. Seçimlerde partiye ihanet eden varsa onarlı dışarıda bırakın dedik. Büyük ölçüde başardık.
Kafamızın arkasında sadece Bayraklı var. Sadece hizmet var. Göreceksiniz… Bayraklı Dünyanın gıpta ile baktığı bir ilçe olacak. Örgütün görevi belediye başkanını, belediyeyi karalamak değil. Bazıları bir yere gelmenin yolunun üretmekten ziyade karalamaktan geçtiğini zannediyor.
Serdar Sandal Tuncelili... Ben Tuncelili olmaktan onur ve şeref duyuyorum. Doğduğum kentin AKP’nin giremediği tek kent olduğunu biliyorsunuz herhalde. Doğduğum kentte tarikatların olmadığını biliyorsunuz herhalde… Beni karaladığınızı zannettiğiniz şeyden ben onur duyuyorum Ne inancımızdan ne politik duruşumuzdan zerre taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Çalışarak devam edeceğiz.

BAŞKA PARTİLER İÇİN ÇALIŞANLARI CHP'DE AKTÖR YAPMAYACAĞIZ 
Biz Serdar Sandal’ın karşısında birleşebiliriz. Birleşemezsiniz. Serdar Sandal bu parti için çalışıyor, 7/24 çalışıyor. Biz borç ödüyoruz, arkadaşlar nasıl ödersiniz diyor. Sadece 40 milyon bankalara ödedik. Ay da 3,5 milyon tasarruf ediyoruz. Biz kimseyi ötekileştirmeden parti içindeki gizli politikaların örgütlenmesine müsaade etmeyeceğiz. Başka partilere yardım edenleri başka parti için çalışanları CHP’de aktör yapmayacağız. Ben yoksam dünya yansın diyenleri bu örgütün yakasından atmak lazım. Kim birleşirse birleşsin örgüt gereken cevabı verecek. Burada ahlak kazanacak, vicdan kazanacak.”

‘AK PARTİ TERÖRİSTLER İLE İŞ BİRLİKÇİ ARIYORSA AYNAYA BAKSIN’
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel,  Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un tutuklanması ve yerine kayyum atanması ile ilgili Bayraklı ilçe kongresinde açıklamalar yaptı. İçimiz ’de FETÖ’cü yetişmez çıkışında bulundu. Öte yandan İl Başkanı Deniz Yücel, seçimlerde örgütün büyük bir başarısı olduğuna vurgu yaptı. Yücel, “Böyle güzel, coşkulu bir örgütle bir arada olduğum için çok mutluyum. Çok onurlu bir mücadele veriyorsunuz. İnsanlarımızın daha mutlu, huzurlu ve çağdaş bir Türkiye’de yaşaması için mücadele ediyorsunuz. 31 Mart yerel seçimlerinde zor bir süreç geçirdik. Hepimiz akıl almaz iftiralar maruz kaldık. Türlü türlü asılsız haberlerle yandaş medya adaylarımızı karalamaya çalıştı. Bizim için terör ile birlikte dediler,  İktidar partisi terör ile iş birlikçi arıyorsa önce dönüp aynaya bakacak. Örgütlü bir mücadele verdik ve yılmadan, usanmadan çalıştık. Bu mücadele demokrasi, hukuk ve adalet mücadelesiydi. Mutlu azınlıklar değil mutlu bir toplum yaratmak için çalıştık. Türkiye genelimde İstanbul, Ankara gibi birçok büyük kente seçim kazandık. Bunda örgütlerimiz ve İYİ Parti’nin desteği var. Bu başarı ittifakın başarısı ama bunun bir de mimarı var;  sağlamış olduğumuz birliktelikleri, diyalogları arttırarak ve güçlendirerek devam ettireceğiz” dedi.

URLA’NIN CHP’Lİ BİR BELEDİYE OLDUĞUNU UNUTTURMAYACAĞIZ’

Geçtiğimiz günlerde Urla Belediye Başkanının tutuklandığını hatırlatan Deniz Yücel, konuşmalarını şöyle sürdürdü:  “Savcılığın çağrısına icabet etti, ifadesinden sonra tutuklandı. CHP’de FETÖ’cü  yetişmez,  geçmişte de bugünde de  FETÖ ile mücadele eden bir siyasi partiyiz  ve öyle de kalacağız. Aradaki ortaklıklar bozulduktan sonra birlikte yol yürüyüp, çıkar çatışması bozulunca bu örgütlerle yollarını ayıranlar buraya CHP’yi karıştırmasın.  Biz her zaman bunlarla mücadele eden ve karşısında duran bir parti olduk.  Biz demokrasiye ve hukuka inan bir partiyiz. Anayasanın 38. Maddesi ne der; masuniyet karinesi yani,  suçluluğu ispat edilene kadar herkes masumdur. Yüzde 67. 5 oyla seçilen biri ifade çağrılıyor ve avukatı ile beraber gidiyor.   Hakkında bir gözaltı ya da yakalama kararı yok. Ancak kaçma şüphesi olduğu söylenerek tutuklanıyor. Kamu görevi yapan, ifadeye giden biri kaçacak deniyor. Bunun takdiri sizde. Orada 20 tane seçilmiş CHP’ li meclis üyesi var. Yasaya göre 20 seçilmiş meclis üyesi varken demokrasiye bir darbe vuruluyor ve kayyum atanıyor. Bu demokrasiye, Urlalıların iradesine vurulmuş bir darbedir. Şunu asla unutmayın;  hukuk, demokrasi herkese lazım. Hukuku, demokrasiyi, bertaraf etmek için kullanılan bir silaha dönüştürmenize  izin vermeyeceğiz. Urla’nın CHP’li bir belediye olduğunu asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.”

SERKAN ARDA DA ADAYIM DEDİ 
Bayraklı İlçe eski yöneticisi Serkan Arda, aday olduğunu açıkladı. Bir grubun sloganıyla kongre salonuna giren Arda, adaylık başvurusu yaptı. Konuyla ilgili açıklama yapan Arda,  “Ben daha önce de örgüt vicdanına dayalı bir şekilde aday olmayı istemiştim. Uzlaşı adayı istedikleri için ben bu dönem kendimi beklemeye almak zorunda kaldım daha nitelikli daha donanımlı bir büyüğümüzün yanında yer almak istedim. Örgütte yer almak istedi ama onları bu süre zarfında yok saydılar. Örgütü kimse istemedi ama ben görüyorum ki örgüt de benim aday olmamı çok istedi… Ben de bu süreci değerlendirmek adına aday oldum.  Ben bu seçimi alacağıma inanıyorum, delegeler ayak oyunlarına müsaade etmeyecektir. Ben Gençlik Kolları başkanlığı yapmışım bu örgütün vicdanıyım ben bu örgütün tabanıyım bana sahip çıkacaklarına inanıyorum” dedi. 

‘KİMSENİN LİSTESİNİ YAPMADIM’
Arda’nın adaylığını açıklamasının ardından söz hakkı alan İlçe Başkanı Cemalettin Alper, “Hiç bir adayı ne aradım ne sordum. Ne de bir talebim oldu. Kuliste dönen dedikoduları söyleyenler ahlaksızdır. Söylendiği gibi kimsenin listesini yapmadım. Ben taraf olmadım olmayacağım da. Eğilmedim eğilmeyeceğim. Kimse benim adımı kullanarak siyasetini şekillendiremez. Biz hep beraber 10 yılda bu hale geldik. Ne ben ne de 16 tane ilçe yöneticim hiç bir talebimiz olmadı olmayacakta. Ben sizin gönlünüzdeki ilçe başkanıyım. Bu parti de illa başkan olmaya ya da illa milletvekili olmaya gerek yok. Ben CHP’liyim ben halkın kendisiyim. Benim eşim belediye 10 yıldır asgari ücretle çay servisi yapıyor onur duyuyorum. 10 yıldır hizmet ediyorum hizmetkarınızım. Benim de malvarlığımı ve ailem ortada. Bu kavga iktidar kavgası olmalı. Kimin başkan olduğu çok mu önemli? 10 yıldır ilçe kapısını sonuna kadar açan benim. Kimseye eyvallahımız yok. CHP kırmızı çizgimizdir. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bizim kırmızı çizgimizdir. Birliğimizi kimse bozamayacak. İki dönemle sınırlı olsun diye sürekli söylüyorum. Üç dönem yaptım. Hiç kendim için ekip kurmadım. Örgütün yönetimimin oluşturdum. Bir kişi diyemez ben Cemalettinin adamıyım. Herkes yerinde dursun CHP’nin iktidarı için proje üretin, salonu birbirine katmak için değil. O meclis üyelerine hodri meydan diyorum ne söylüyorlarsa yalan. Çıksınlar burada anlatsınlar. Bu kadar korkmayın Cemalettin Alper’den ben il yöneticisi olsam ne olur olmasam ne olur. Ben hiç bir oyunun içine girmedim. Bu kadar delege var, bir tanesi de ilçe başkanı beni aradı desin. Faşist AKP diktasına karşı hepimizin belediye başkanımızın yanında olmamız lazım. Bugün burada kim kazanırsa kazansın, elini havaya kaldıracağım. Sokak onun ve belediye başkanımın yanında olacağım, hepiniz hakkınızı helal edin” diye konuştu.

Bu gelişmenin ardından Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, aday Selçuk Ayhan ve Arda toplantı yapma kararı aldı. Toplantının yapıldığı odanın önünde büyük bir kalabalık oluştu. Toplantının ardından Arda divan başkanlığına adaylık için topladığı imzaları sundu. 

SERTEL: KADINLARIMIZIN KATILMADIĞI HİÇBİR HAREKET BAŞARILI OLAMAZ
Bayraklı ilçe kongresine katılan CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Kadınların siyasette yer alması gerektiğine vurgu yaparak, Pınar Susmuş’u desteklediğinin de mesajını verdi. Sertel,  “Bayraklı’da zafer üstüne zafer yaşatmış kıymetli partililerim. Bölgemize gelmiş yerleşmiş Sevgili Bakan Yaşar Okuyan’ı partimizde görmek bir sevinçtir ve bu konuda Cemalettin Alper’i de tebrik ediyorum. Bu CHP’nin ne kadar haklı olduğunu herkesin CHP’yi haklı bulduğunun göstergesidir. Birleşe birleşe kazanacağız. Kadınlarımızın katılmadığı hiçbir hareket başarılı olamaz. Beni, siz milletvekili yaptınız. Biz 2015 ön seçiminde kendimizi size emanet ettik ve sizlerin oyları ile ben hayatım boyunca duyamayacağım bir mutluluğu ve onuru yaşadım.  Çok fazla parası olmayan, arkasında ağ babaları olmayan bir gazeteciyi siz milletvekili yaptınız. Hayatım boyunca bu minneti ödemek için yanınızda olacağıma söz verdim. Hep yanınızda olacağız” diye konuştu. 

‘SERTEL'DEN SANDAL'A ELEŞTİRİ
Partide kimseyi ayrıştırmadıklarını her zaman adayların yanında olduklarını aktaran Atilla Sertel, “İlçe Başkanımız Cemalettin Alper ve o dönemin Belediye Başkanı Hasan Karabağ…  Karabağ aday olduğunda ona karşı olan, örgütlenme içerisinde yer alan, ona seçim kazandırmak için çalışanlar oldu.  Hasan Karabağ, beni hiç sevemese de,  hakkımda çok kötü de konuşsa; canı sağ olsun. Cezaevinden çıkan Tuncay Özkan’ı ve Uğur Dündar’ı buraya getirdim, 3 binin üzerinde insan vardı. Vurduk vurduk şimdi düşürdük denilen CHP’de tekrar belediyeyi kazandık. Kim bizim adayımız olduysa hep yanında durduk, dün durduk hep de duracağız. Biz kendi partililerimize asla ve asla kırmızıçizgi çizmedik. Biz inanıyoruz ki bütün koltuklar geçer. Milletvekili olmuşsan ne olur? O koltuk mu sana sen mi o koltuğa güç veriyorsun. Bakın;  bir bakanımız şimdi bize güç katıyor. Manavkuyu, Mansuroğlu, seçimi oldu. Serdar Sandal da makamına Pınar Susmuş’u davet etmiş.  ‘Cemalettin Alper, bırakacak görevi siz devralın, başarılısınız sizi istiyorum’ demiş.  Ben o an Serdar Sandal’ı gönülden tebrik ettim. Kadın başkanın önünü açıyor diye. Sonra bizim arkadaşlarımız bir yerlere gitmişler;  ‘siz kimsiniz de aday oluyorsunuz? Kenara çekilin’ demişeler. Bu CHP’ye yakışmaz, kadınlar bizim gücümüzdür, kadın olmazsa siyaset olmaz. Ben 1999’da adaylığımın gideceğini bile bile kadınlara yer verin dedim. Genel başkanımız bana daha sonra sitem etti; ‘Aranızda hiç kadın gelmedi’ dedi.  Ben de dedim ki 3 kişilik kontenjan koyarsanız, Mustafa Balbay’da ve siz de İzmir’den aday olursanız kadın gelmez. Kendimi ve Kamil Okyay Sındır’ı zor kurtardım. Sonra FETÖ’cü Yüksek Seçim Kurulu, seçim adaylığımı düşürdü ağımızı açmadım. Çünkü benim için CHP rozeti her şeyin üzerinde. Bu rozeti taşımak benim için milletvekili olmaktan daha önemli,  çok şerefli bir şeydir. 2 dönemdir milletvekiliyim ama süreler kısıtlı, makamlar kısıtlı. Ne kadar milletvekili olacaksın Moroğlu siyaseten 1 dönem milletvekilliği yaptı.  Ama önemli olan milletvekilliği değil. Kadın arkadaşlarımızın seçilmesinde kimse karşı zarar olabilir. Biz tüm makamlardaki arkadaşlarımızı seviyoruz. Biz toz kondurmayız, ama biz erkimizi, gücümüzü birilerine yol açmak için kullanıyorsak bu asla ve asla doğru değil. Bayraklı bizim ilçemiz beraber yaşıyoruz. Ben bölgemin Bayraklı’nın iktidarda yer alamsını istiyorum” diye konuştu. . 

FETÖ üyesi olmak suçlaması ile tutuklanan Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’u da cezaevinde ziyaret ettiğini dile getiren Sertel, “Bilal Saygılı ve  Eflatun Saygılı, hakkında soruşturma var. 30 milyon lira para harcadılar  ve o camiyi yaptılar. Caminin açılışını Cumhurbaşkanı açtı ancak o kişiler hakkında FETÖ suçlaması var. O da yetmedi İzmir’e 250 polisle geldi. Bizim İzmir’de  polis mi yok? Bu polise hakarettir. Ben soru önergesi ile Cumhurbaşkanını  kaç polis koruyor diye sordum, aldığım cevap  ‘yeteri kadar’ FETÖ’nün altını kazı AK Parti, AK Parti’nim altını kazı FETÖ çıkar. Türkiye’de hakkın, hukukun, adaletin tek temsilcisi Kemal Kılıçdaroğlu’dur.  Yaşasın kadınlarımız, Yaşasın Gençlerimiz Yaşasın CHP” şeklinde konuştu.

PINAR HANIMLA TABİ Kİ KONUŞTUK’
Atila Sertel’e yanıt veren Başkan Serdar Sandal sert bir konuşma yaptı. Sandal şunları söyledi:  “Biz demokrasi mücadelesi veriyoruz. Biz duyulmak istenenleri söyleyen siyasete siyaset demiyoruz. Siz ilçenizde ilçe başkanın seçerken dengelere dikkat etmezseniz. Geçmişteki gibi büyükşehir ve il başkanızla kavga ederseniz. Egonuzu yerine getirir ilçe başkanınızı seçtirir gidersiniz. Şimdi, Pınar Hanımla tabi ki konuştuk. Genel değerler itibariyle uygun olmadığını iletmiş durumdayız. Serdar Sandal olarak söylüyorum kırmızı çizgilerim var. Parti içinde kendini düşünenler için kırmızı çizgim var. Havuz medyasına satanlar için kırmızı çizgilerim var. Geldik bizim için hakaretler var. Bizim bir araya gelmemiz için uğraşanlar için kırmızı çizgimiz var. Bizi havuz medyasına Kemal Kılıçdaroğlu’nun akrabası diye söyleyenler için kırmızı çizgim” dedi.

AK PARTİ’YE ÇALIŞANLAR VAR
Konuşmasına devam eden Sandal, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun akrabası olmak benim için onur duyulacak bir şeydir. Ama ne eşiyle ne de kendisiyle akrabalık ilişkim yok. AK Parti’ye çalışan arkadaşlarımız var, DSP’ye çalışan var. MHP’den bize oy verenlere bu adam marksist leninist oy vermeyin. Bu adam alevi oy vermeyin diyenleri herkes biliyor. Kimse bize bu ülkeyi daha çok seviyorum demesin. Bir ilçe kongresi geçiriyoruz. İlgili arkadaşlarımızın seçime karışması ne kadar yanlışsa, milletvekillerinin de karışması o kadar yanlıştır. Bütün boyutlarıyla sıkıştırılan sorunları bu kadar birikmiş bir kentte bizim partimizin tamamını kucaklayacak yöneticilere ihtiyacımız var. Ben belediye başkanıyım ben gece gündüz çalışacağım, örgütte gidip anlatacak. Ben isterim ki faaliyetlerimi ilçe örgütümle beraber yapayım. Örgütümle kol kola gireyim. Hiç bir arkadaşıma falancayı yaz falancayı çiz demedim. Çünkü önümüzde genel sezim var. Partinin sahaya inmesi lazım. 20 tane siz yazın, 20 tane biz yazalım, 20 tane de ortak arkadaş yazalım bitsin. Önlenemez bir hırsla ilçe başkanlığını istemek nedir yani. Büyükşehir olmadan çalışamayız. Tabi ki ilçe başkanımızı belirlerken, Büyükşehir’le de konuşuruz, Genel Merkez’le de konuşuruz. Bütün partilileri kucaklayacak bir anlayışla yeni bir yapıyı oluşturmamız lazım. Bazı arkadaşlar çalışmaları eleştiriyorlar. Eleştiri yapanların hiç birini görmedim ben. Ama fedakar kadınlarımız, gençlerimiz bu partinin esas sahipleri. Ben bu kent için huzur içinde çalışmak istiyorum. Kafasında başka hesaplar olmayan, hedefi iktidar olan ekipler kurmalıyız. Ben söyledim CHP rozetimi çıkartmayacağım. Alana gerçekten ineceğim. Kongre delegasyonun vicdanına emanettir. Algıya gerek yok. Talimat almaya da gerek yok” dedi.

110 İMZA TOPLADI ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Adaylık konuşmasını yapması beklenen Arda, kürsüde adaylıktan çekildiğini açıkladı. Arda, “Burada politik olaylar var. Aday kararı aldıktan sonra 110 imza topladım. Ben bu oyunların içerisinde yer almak istemiyorum. Bu yüzden adaylıktan çekiliyorum” diye konuştu.

AYHAN: İLÇE BAŞKANLIĞI ROLÜ KAPMAK İÇİN BÖYLE BİR TOPLANTIYA İHTİYACIM YOK
Hakkında tüm iddiaları teker teker yanıtlayan, Selçuk Ayhan, “Bizim için proje aday dendi. Nasıl oluyorsa? Biz evet,  CHP’ye proje üretmek,  halkı CHP ile buluşturmak için geliyoruz ve bu yönde projeler sunacağız. Bizim için emanetçi aday dendi. Biz Mustafa Kemal’in partisinin sadece emekçisi olabilir. Bu parti hepimize emanettir. Aday olacakmışım sonra istifa edecekmiş. Evet, bu göreve gelmemek için direndim. Ama seçildiğim hiçbir görevden kaçmadım. ‘İl başkanlığı, milletvekilliği yapmış ilçe başkanı olması şık mı?’ Dediler, Doğru ben ilçe sekreterliği de il başkanlığı da milletvekilliği de yaptım.  Ama ilçe başkanlığı da bir onurdur ve zevkle yaparım. İlçe Başkanlığı oldukça önemli bir görevdir. Yaşım çok büyükmüş, delegeleri arayıp yaşı 78 demişler, yaşımı 85’e çıkarın da babam kadar yaşayayım.  CHP’nin her yaştan insan ihtiyacı vardı. Parti Tüzüğünde şu yaşta aday olunur bu yaşta olunmaz demiyor. Bir hanım arkadaşımız ‘İl başkanlarını topladı adaylığını garantilemek istedi’ diye sosyal medya hesabından yazmış. ‘Adaylığı için il başkanları toplantısı bir kurgu’ diye de eklemiş. Bunu sosyal medyadan söylemek kolay, yüz yüze söylemek  ise zor. Biz o toplantıyı delege seçimleri huzur içinde yapılsın, belediye başkanlarımız olayın içine çok fazla girmesin diye yaptık. İlçe Başkanlığı rolü kapmak için böyle bir toplantıya ihtiyacım yok. Bunlara kırıldım ama önemli değil. Ben yeni bir misyonla karşınızdayım. Biz örgütle el ele olacağız. Partimizin rutin çalışmaları dışında projeler üreten, iletişimi geliştiren, genç ve kadınlarla buluşturan bir örgüt olarak çalışacağız. İyi bir yönetimde gençlerin enerjisin ve dinamizmi ile daha ileri yaştakilerin tecrübesini buluşturmak amacımızdır. Dileğimiz mahcup olmadan yüz akıyla bu görevi tamamlamak, aynı zamanda yeni siyasi kadrolar yetiştirmektir.” Diye konuştu.

‘REFERANSIM GEÇMİŞİMDİR’
Geçmişinin şimdinin referansı olduğunu belirten Ayhan, “Bir tane yönetim kurulu üyesi benim arkadaşım yandaşım, emir erim olur diye yazılmamıştır. Bizimle birlikte partiye emek verir diye yazılmıştır. Tüm yönetimdeki arkadaşlarım benimle özgürce çalışacaktır. Benim referansım geçmişimdir. Benim hakkımda herkes ileri geri konuşabilir ama kimse sahtekâr, şerefsiz diyemez. Ben sade üyelikten milletvekilliğine gittim, tırnaklarımla kazıdım.  Ben büyüyen değil küçülen bir arkadaşınızım. Parlamentoya nasıl gittiysem döndüğümde de aynı kaldım” ifadelerini kullandı.

AĞABEY FORMÜLÜNE SERT ELEŞTİRİ

“Bu kürsü bir kadın sesini özlemişti değil mi?” diyen Susmuş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  Emekten yana özgürlükten yana mücadele veren parti yoldaşlarım hepinizi saygıyla…
Bugün burada kadınların üzerinde yaratılan bütün baskı ve engellemelere rağmen burada dimdik ve vakur adaylığımı ilan ediyorsam bunu Ulu önder Atatürk’e borçluyum bundan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum… Tüm partili arkadaşlarıma parti emekçilerime teşekkür ediyorum. Siyasal yaşamda görev almanın emek vermenin tüm kademelerini biliyorum…  Unutmayalım ki devrimler masa başında kazanılmamıştır masa başında ilan edilmemiştir. Değerli arkadaşlarım demokratik hukukçu kimliğimle Atatürkçü çağdaş demokratik bir kadın olarak partimin yolunda emek vermeye, mücadele etmeye talip olduğumu bir kez daha ilan ediyorum. Arkadaşlarım aday… Güzel ve yalnız ülkemde hak hukuk ve adaletin tesisi için büyük bir inançla tam 450 km yol kat ederek mücadele veren Sayın Genel başkanım sizin inandığınız değerleri ve savunduğunuz ilkeleri temsil edecek pınar susmuş gibi nice miğferleriniz vardır. Canan Kaftancıoğlu başkanım bir kadın isterse dünyayı değiştiririn… Ekrem İmamoğlu başkanımızın gençliğimiz var heyecanımız var ile yaptığı haklı mücadele bizim gururumuzdur. Gelin erkek egemen siyaset anlayışına hep birlikte meydan okuyalım tarlada izimiz var harmanda sözümüz olacak diyelim… Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu partide sadece bayrak asan ve bildiri dağıtan görevlerde görünenlere karşı hep birlikte mücadele edelim. Ben sizin en cesur en delikanlı yüreğinizle bana destek vermenizi istiyorum.  Sizin gibi hissedebilen bir kardeşiniz var karşınızda… Değerli delege kardeşlerim bu en büyük sözlerim de sizlere sizler mahallelerinde çok emek harcadığımız delege seçilebilmek için büyük bir mücadele sarf ettiniz. Birileri sizin oyunuza müdahale ediyorsa bunun adı üst akıl olamaz bizler sosyal demokrasi partisiyiz… solculuk demek direniştir ideal için emek ödemek demektir. Sonuna kadar mücadele etmeye hazır mısınız arkadaşlar. Sizlere parti tarihimizden bir örnek vermek istiyorum Sayın Merhum Bülent Ecevit şöyle sözlerle başlıyor sözlerine CHP’de hukuk mu işleyecek kuyruk mu işleyecek… Demokratik bir partinin partiye özgü delegeleri mi olacağız yoksa kapı kulu mu olacağız. Lütfen o güne ne kadar yol aldık o günden bu güne neleri değiştirebildik değerli yol arkadaşlarım üstünüzden bu duruşu atın… Unutmayın imkansız sadece sizin cesaret edebildiğiniz kadardır. Cesaretinizi özgür iradenizle bileştirmenizi talep ediyorum. Ülkenin önünde bulunduğu olumsuz koşulları göz önünde aldığımızda partinin iktidara gelmemesi için hiçbir sebep yok. Halkla kucaklaşabilecek, gecesini gündüzüne katabilen üyelerimizle olacaktı. Bu nedenle ben her yerde söylediğim emanet ilçe başkanlarına protokol ilçe başkanlarına ihtiyacımız yok. Partisine örgütüne ihtiyacımız var… Belediye başkanına biat etmeyen ama onunla da küsmeyen bir ilçe başkanına ihtiyacımız var.

Yüzü her daim gülen bir o kadar da dimdik kararlı olan bir ilçe başkanına ihtiyacımız var… İktidar olmak için koşturacağız.  Bu partinin fikri hür vicdanı hür delegelerimiz burada bugün bir tarih yazacak. Kadın savaşçıların başkenti bayraklıda bugün bir kadın ilçe başkanı kazanacak. Sizlere hiçbir şairin yazamayacağı… Yaşasın Sol Yaşasın Mustafa Kemal Yaşasın CHP, bizler ayrışmayla değil birleşme ile bütünleşmeyle kazanabiliriz. Yola Çıktığımızda birleşmeyi bütünleşmeyi sağlamıştır Halit arkadaşıma ve Songül arkadaşıma teşekkür ederim…”

LİSTE BELİRLENMESİ UZUN SÜRÜNCE PARTİLİLER HALAY ÇEKTİ
Kongrede liste hazırlama süreci uzun sürdü. Listelerin belirlenmesini bekleyen partililer salonda çalan müziğe eşlik etti. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal başta olmak üzere partililer bir süre halay çekti.