GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Gündeme Bakış TV’nin konuğu oldu. Tugay, belediyenin mali konularıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, projelerini anlattı.

BU GERÇEKTEN ÇOK AYIP BİR ŞEY! GİZLİ KAPAKLI BİR ŞEY YOK
Karşıyaka Belediyesi Binası’nda yapılan revizyonla ilgili tartışmalara değinen Başkan Tugay, “Bir bardakta fırtına koparılıyor. Atıl bir alanı kullanılmak istedik. Burayı faaliyete geçirmek için bazı revizyona ihtiyacı vardı. Bunun için bir ihale yapıldı. Burada gizli kapaklı bir iş yapıldığına dair algı oluşturulmaya çalışıldı. Bu gerçekten çok ayıp bir şey. İhale tamamen ilan edildi. 2 firma ihaleye girdi. 2 firmanın ihaleye girmesinin nedeni de geçmişte yaşanan sıkıntılar nedeniyle çok rağbet olmadı. İhaleye alan kişiyle hiçbir şekilde tanışıklığım yok. Bir gün sabah uyandım, ‘buraya 1 milyon para harcanıyor’ diye beyanat okudum. Hem şaşırdım hem de çok rahatsız oldum. Arkadaşlarımızla görüştüğümüzde bana 400 bin dediler. Ben de böyle bir açıklama yaptım. Bu rakam 449 bin TL’miş. Bunu da sonradan öğrendim. Burada ciddi bir çamur atma haksızlık var. İftira atma suçlaması var. 449 bin TL’ye KDV dahil değil diyorlar artık bu suçlamaları ciddiye bile almıyorum kusura bakmasınlar. Burada gizli kapaklı bir şey yok. Her şey ortada” dedi.

HER KONUDA TASARRUF YAPIYORUZ
Yapılan tasarrufları anlatan Tugay, “Yapabileceğimiz her konuda tasarruf yapıyoruz. Bütün sözleşmeleri gözden geçirdik. Bizi zarara uğrattığını düşündüğümüz ihaleleri iptal ettik. Yeni araç kiralama yaparken sayıyı düşürdük. Makam araçlarının kullanımını havuz şekilde bir uygulama getirdik. Talep edildiğinde bu havuzdan araç isteniyor. Elektrik, su harcamaları ile ilgi personelimizle görüştük, daha dikkatli davranıyor. Gösteriş amaçlı hiçbir şey yapmıyoruz. Yaptığımız festivallerinin hemen hemen hepsi sponsorlar tarafından yapılıyor ya da kendisini finanse ediyor. Belediyenin parasını bu işlere kullanmıyoruz. Burada tasarrufa iki konuda gitmiyoruz. Temizlik, park-bahçe, asfalt dökümü, zabıta hizmetleri gibi konularda ve personel ödemelerinde bir tasarrufa gitmiyoruz. Personelimizin işini iyi yapmalarını bekliyorum, ama onların maaşlarının düşürülmesi gibi bir tasarruf doğru bulmuyorum.”

MAAŞLARIN ÖDENMESİNDE ZORLANIYORUZ
Belediyenin mali sıkıntılarının sorulması üzerine Tugay, “Maaşların ödenmesinde zorlanıyoruz. Arkadaşlarımız şuana kadar idare ettiler. Yaz döneminde restoran ve kafelerde cirolar daha iyiydi ama kış döneminde bu durum düştü. Tabi ki bunlar öngörülen durumlardı. Belli bir sistem çerçevesinde zarar eden işletmeleri kar etmeye çalışıyoruz. Artık hiçbir şekilde döndüremeyeceğimizi düşündüğümüz işletmeleri devretme ya da kapatma yoluna gidiyoruz. Bu marketlerin açılış kararları yanlış görünüyor. Yakınında 4-5 market varken açılmışlar. Normal market fiyatlarıyla satış yapan, ilk açıldığındaki kooperatif zihniyetinden uzaklaşmış, alımları yüksek fiyatla yapan, personel giderlerinin çok olduğu, yıllık zararı 1 ila 1,5 milyon olan marketleri kapattık. Yapılandırarak piyasaya olan borçlarımızı gecikmeli de olsa kapatıyoruz. İlk başladığımızda 2,5 yıla varan borçlar vardı. Şuanda onu 1 seneye kadar çektik” diye konuştu.

KENT AŞ KÜÇÜLDÜ  
Belediye işletmesi Kent AŞ’nin mali durumuyla ilgili konuşan Başkan Tugay, “Kent AŞ küçüldü. Bunun yaparken, gerçekten iki konuyu gözetiyoruz. Kar eden ve kar etmesi muhtemel işletmeleri koruyoruz. Bir de halkın sosyal ihtiyaçlarını giderdiğini düşündüğümüz işletmeleri açık tutuyoruz. Gerektiğinde işletmeleri süspansiye ediyoruz. Önemli olan insanlarımızın ihtiyacı görülsün” dedi.

TOPLU İŞTEN ÇIKARMALAR SÖZ KONUSU DEĞİL   
“31 Aralık’tan toplu işten çıkarmalar olacak mı?” sorusuna Tugay, “Geçici sözleşmeler yapılmış bir gurup çalışan vardı. Her yaz döneminde (6 aylık) alınıyor, dönem bittiğinde görevleri bitiyor. Bu 6 aylık alınan arkadaşlarımızın hemen hemen hepsinin sözleşmeleri sonlandırıldı. Bu geçen yıllarda da olan bir şey yeni bir şey değil. İşten çıkarılan personeller de oldu. Performansı ve burada açıklamayacağımız nedenlerle sadece birkaç kişiyi işten çıkarıldı. Bunlara da arkadaşlarımız gerekçelerini anlattı. 31 Aralık’ta personel çıkarılacak diye bir karar yok ama bundan sonra performans ve disiplin anlamında sorun olan bir çalışan arkadaşlar işten çıkarır. Toplu bir işten çıkarma söz konusu değil” cevabını verdi.  

MUTLULUK EKONOMİSİNİ DOĞRU BULUYORUM
Tugay, sözlerine şöyle devam etti:
“Ben de isterdim borcu olmayan bir belediye devralmak. Aslında bunlar bana sorulduğu zaman söylüyorum, kendim çıkıp şöyle, böyle demiyorum. Hep bunları halledeceğimizi her şeyin yoluna gireceğini söylüyorum. Şuanda da belediyenin temel işlevleri konusunda bir aksaklık yaşamıyoruz ve yaşatmıyoruz. İnsanlar devasa yatırım yapmamızı istiyoruz. 8 ayda bunu yapmamız kimse beklemesi mümkün değil. Son günlerde ulusal ve uluslararası siyasette, büyümü veya mutluluk tartışması var. Aslında mutluluk ekonomisi diye bir terim var. Mutluluk ekonomisin doğru olduğunu savunan yeni siyasetçiler var bunları beğeniyorum. Ben bunun doğru olduğunu düşünüyorum. Bizim buradaki görevimiz kapitalizmi destekleyecek sürekli bina yapıp, ekonomiyi hareketlendirmek mi gerekiyor, yoksa insanların mutluluğunu sağlamak ve bunu mümkün olan en eşit şekilde düzeyde sağlamak mıdır?   Belediyede esasen amacımızın ihtiyaçlarını ve mutluluğunu sağlamak olduğunu düşünüyorum. Bu işleri yaparken de çevre konularında çok dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu konunun yakın gelecekte olması gerektiğini, bizim de görebileceğimiz çevre konularında çok daha etkin ve etik olmamız gerekiyor. Bu çerçevede belediyecilik yapmak istiyorum”

8 AYDA İSTEDİĞİMİ YAPAMADIM
“Geçtiğimiz süreçte istediğinizi yapabildiniz mi?” sorusuna Tugay, “8 ayda istediğim şeyleri yapamadım. Benim düşündüğüm ya da benim anlayışım daha oturmadı. Arkadaşlarımıza da haksızlık yapmak istemiyorum, bu konu zamanla olacak. Herkes gerçekten özveri ile çalıştı. Aksaklar yaşadık belki yaşamaya devam edeceğiz. Mali açıdan disiplin yaratma çabaları hareketlerimizi kısıtlıyor. Çok iyi bir planlama yaptık. İhtiyaçlarımızı doğru şekilde belirlediğimizi eminim. İhtiyaçlarımız tam da yerini bulacak. Bunu söylerken de hiçbir şey yapmadığımız anlamına gelmesin. Şuan birçok yürüyen işimiz var. İnsanlarımızın önemli işlerini karşılıyoruz” dedi.

EN ÇOK MUTLU OLDUĞUM KONU…
Vatandaşların şikayetlerine geri dönüşler yaptıklarında mutlu olduğunu kaydeden Tugay, “İnsanların isteklerini dinlediğimizi ve çözmek için çaba gösterdiğini bilmelerini istedim. Bu benim için çok önemliydi. Bunun için sosyal medyadaki yorum ve eleştiriler, WahatsApp iletilen eleştiriler, yakın zamanda telefonlar için hayata geçen Karşıyaka uygulamasından bunu görebiliyoruz. Kendi adıma mutlu olduğum durum, gelen şikayetleri arkadaşlarımız hemen gereken yapılıyor. Her şey tabi ki yapılamıyordur, bizim de gücümüz belli. Bazı konular Büyükşehir’in alanına giriyordur. Biz onu da takip ediyoruz” diye konuştu.