Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis’inde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, aday olduğu dönemde vaatleri arasında yer alan ‘Yurtdışında İzmir temsilcilikleri açacağız’ vaadi için harekete geçti. Başkan Soyer, beraberindeki heyetle birlikte İzmir temsilciliği açılmasına yönelik olarak çalışma yapmak üzere 15-19 Aralık 2019 tarihleri arasında Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova ve Tataristan Özerk Cumhuriyetinin başkenti Kazan şehirlerini ziyaret edecek.

KONAK MEYDANI İÇİN İSİM ÖNERİSİ VERİLDİ
Konak Belediyesi Meclisi’nin Konak Meydanı’nın Atatürk Meydanı isminin değiştirilmesi için aldığı temenni kararı gündeme geldi. Karara ilişkin açıklama yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Meydanların isminin değiştirilmesi büyükşehrin idaresindedir. O nedenle de bu temenni kararını büyükşehre önerge olarak sunduk. Tarihçiler de o dönem ki yazışmalar da meydanın adının Atatürk Meydanı olarak geçtiğini doğruluyor.  Tarihte Atatürk Meydanı olarak geçen Konak Meydanı’nın isminin Atatürk Meydanı olarak değiştirilmesini öneriyoruz” dedi.  Önerge oy birliğiyle komisyona gönderildi.

SOYER; YENİ BİNA KİRALADIK, BAZI BİRİMLER ORAYA TAŞIYACAĞIZ
AK Partili meclis üyelerinin, gurup toplantı odalarının olmadığının hatırlanması üzerine açıklamalarda bulunan Soyer, “Bununla ilgili bir çalışmamız olacak. Bununla ilgili bir yer kiraladık. Belediyemizin bazı birimleri bu binaya taşıyacağız. Binamızda grup toplantıları için alan tahsis edeceğiz” diye konuştu. 

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ TARTIŞMASI DEVAM EDİYOR
AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser İp, Başkan Soyer’in geçmiş dönemde imzaladığı LGBTİ protokolünü hatırlattı ve kendisinin çekince içinde olduğunu söyledi. Komisyona ve LGBTİ derneklerine eleştirilerini sıralayan İP, “Biz bu ismi değiştirelim” dedi. Aile yapısına bozucu etkiler olabileceğini iddia eden İp, çocukların bu durumdan olumsuz etkileneceğini ifade etti.

AK PARTİLİLERE ‘DÖNÜN’ ÇAĞRISI
AK Partili meclis üyelerine cevap veren CHP’li Gamze Gül Çamur, “Arkadaşımızın ithamlarını sabırla dinlediğiniz için teşekkür ediyorum Sayın başkan.  Biz önerge geldiğinde ve karşı çıktıklarında ne demek istediklerini anlamamıştık. Farklı amaçlara hizmet etmek gibi bir itham var. Aile ahlak ve yaşantısını bozucu çalışmakla yapmakla itham ediliyoruz. Bunun çok üzücü olduğunu söylemek istiyorum. Hepimiz İzmir’de yaşıyoruz ve yüzümüzü aydınlığa çevirmiş durumdayız. Umarım arkadaşımız sözlerini geri alır. Arkadaşlarımızın ne kadar kaygıları olsa da başbakanlığın 2008 yılında toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin verdiği eğitimler mevcuttur. Toplumsal cinsiyet eşitliği isminden bu kadar rahatsız olmasını, bu komisyonun toplumu dejenere edecek çalışmalar yapacağının iddia edilmesini ve bu konuda bize had bildirecek açıklamalar yapmasını kabul etmiyorum. Bütçe konusunda eleştiri yapıyorlar. Sanıyorum, ‘LGBTİ bireylerine bu kadar harcama yapacaksınız’ demek istiyorlar. Böyle bir şey yok. Madem kaygıları vardı, komisyondan istifa etmeselerdi. Bize engel olurlardı. Logo üzerinden eleştiri getiriyorlar. Bu Büyükşehir Belediyesi’nin takdiridir. Biz çok ses çok renk çok nefes diyoruz. Biz verdiğimiz kararın arkasındayız. Kendilerini de kadın, aile ve çocukla ilgili çalışma yapmak üzere komisyona davet ediyoruz” diye konuştu.

SORGULAMAK KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Çok kısa bir değerlendirme yapacağım. Biyolojik cinsiyetin dışında psikolojik cinsiyet de var. Bunu yaşayan herkes sapık değil ki! Tarih boyunca bu olmuş. Bunu özendirmek kimsenin haddine düşmez. Kimsenin aile değerini sorgulamak da kimsenin haddine düşmez. Biz bu memleketin evlatları, geleneklerine bağlı olan insanlar olarak hepimiz için aile önemlidir. Ama hepimizin herkese eşit bir hizmet etmek gibi bir görevimiz var. O bütçeyi lütfen inceleyin. Toplumsal cinsiyet eşitliğine ayrılan bölümün nerelere harcanacağını anlayacaksınız. ‘Sapkınlık özendirilecek’ gibi şeyler falan asla mümkün değil. Asıl mesele şurada; iyi iş yapan insan için ‘adam gibi iş yapıyor’ deriz. Bizim önce dilimizi düzeltmemiz lazım. Biz erkekler sözel ve kültür olarak kadınlara karşı hak etmediğimiz bir üstünlük yaşıyoruz. Ne demek adam gibi çalışmak! Adam gibi iş çıkarmak ne demek? Kadınlar başarılı olmuyor mu? Bu toplumda bir cinsiyet eşitsizliği var. Bizim bu konuyla ilgili çalışma yürütmemiz lazım. Psikolojik olarak farklılıkları kabul etmemiz lazım. Tabii ki aileyi koruyarak ve sahip çıkarak yapmamız lazım. Hata ve sakatlık dilimizde var. Önce dilimizi değiştirmemiz, erkek egemen, eril bir dilden kurtulmamız lazım. Kadınlarımıza iş düşüyor önce. Biri size adam gibi dediğinde isyan etmeli, ‘ne demek adam gibi’ demelisiniz. Kadın arkadaşlarıma güveniyorum, mutlaka bunu değerlendireceklerdir, İzmir için bunu önemli buluyorum. Bir araya geleceklerdir” dedi.

İKİNCİ YAZI GELMEDEN HIZLI DAVRANALIM
Başkan Soyer, Elektrik fabrika için 35 milyon TL bedelli ihaleyi kazanan ve Cumhurbaşkanlığından onay bekleyen Başkan Soyer Ankara’dan gelen yazıyı mecliste paylaştı. AK Parti Grubundan destek isteyen Soyer, “Elektrik fabrikası için yazı geldi. Biz verilen kararın değiştirilmesi talebinde bulunmuştuk. Cumhurbaşkanımıza bunu sözlü olarak ifade etmiştim. Sonunda yazı geldi. İki yazımız vardı, bir yazımıza cevap geldi. Bizim ihaleye girme hakkı olmayan şirketlerden olduğumuza dair düşünce vardı. Bizim ihaleye girme hakkımız olmalı demiştik. Bu talebimiz reddedildi. İkinci yazımız başka bir iddiayı taşıyor. Grand Plaza üzerinden gerçekleşecek devrin kamu yararı olduğunu iddia ettik. Çok geçmeden, olumsuz bir cevap gelmeden birlikte ne yapabiliyorsak yapalım. Bu İzmir’in malıdır. İzmir’e verilmelidir. Biz burayı ticarethane şeklinde değil, kamu yararı için kullanacağız. Beraber konuşacağız. 35 milyon İzmir’in bütçesinden vermeyi taahhüt ettiğimiz yer için gerekeni yapınız” açıklamasında bulundu. 

GEREKENİ YAPARIZ!
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, “Elbette gerekiyorsa yine arkadaşlarla, sizlerle birlikte bu işin çözülmesi için Ankara’ya gideriz. Yetkili kurullarla görüşürüz, bölge milletvekilleriyle bir organizasyon yaparız. Gerekeni yaparız” dedi.