Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi haziran ayı meclis toplantısının birinci oturumu Başkan Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti.  

AK PARTİ’DEN İHALE TEPKİSİ
Başkanlıktan gelen önergelerde Konak Atatürk Caddesi üzerinde yer alan çöplerin toplanması için araç kiralamaya yönelik ihalenin oylanması önerisine AK Parti’den tepki geldi. AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, “Her mecliste ihale söz konusu olduğunda plan bütçe komisyonuna gitmeden meclisten geçiyor. Siz bununla ilgili bir daha olmayacak demiştiniz. Biz kanuna uygun olmayan bir şey yollamıyoruz. Komisyonlardan bilgi alıyoruz. Biz ihalelerle ilgili komisyon dışında bilgi alamıyoruz. Komisyonlar bürokratlarda bilgi alınması için veriliyor. Ben Denizli Belediyesi Başkan Yardımcılığı yaptığım dönemde hiçbir ihale komisyonlardan görüşülmeden mecliste oylanmıyordu. Bu uygulama adet ve gelenek haline geldi” dedi. Başkan Soyer’in Çalışkan’a, “Bu meclis alışkanlık edilecek kadar bir süredir çalışmıyor. Zaman nedeniyle bir sıkışıklık varsa, o da sizin taktirinize çıkıyor. Burada bilgi esirgemek söz konusu değildir” cevabını verdi.

Yapılan konuşmaların ardından, ihale plan ve bütçe komisyonuna gönderilmesi kararı alındı.

Komisyonlardan gelen raporlarda Ödemiş ilçesi ara transfer alanına gelen evsel nitelikli atıkların 30 km uzaklıktaki Kiraz Depolama alanına nakli ve serilmesi ile Kiraz ve Beydağ ilçe belediyeleri tarafından “Kiraz Depolama Alanına getirilen evsel nitelikli atıkların serilip toprakla örtülmesi ile ilgili konuya AK Partililer eleştirildi. AK Partili meclis üyesi Hakan Yıldız, Ödemiş’teki yapılacak katı atık tesisinin yapımında yüklenici firmanın programın gerisinde olduğunu iddia etti. 

İZMİR’DE ÇÖP SORUNU VAR ALGISI YARATILIYOR
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Soyer, “İzmir’de ‘bir çöp sorunu var’ algısı yaratılıyor. Aslında yok. 15 Mayıs’ta ÇED raporunu aldık. Harmandalı’da 2 ay sonra 100 gün içerisinde elektrik üretimi yapacağımızı açıkladık. Ödemiş’te bu projeyi sürdüren firmayla ilgileneceğim. Varsa ihmal bunun üzerine gideceğim. 2020 yılında da Ödemiş’te çöp tesisini mutlaka hizmete açacağız. O vakit Kiraz’da yaşanan sorun tersine dönüşecek. O nedenle biraz sabır rica ediyorum” dedi. 

AK PARTİ’DEN ALGI AÇIKLAMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Bu tesisler kurulduğunda konuşuruz, şuan İzmir’de çöp sorunu var. Çöp sorunu algı değildir” dedi.  Başkan Soyer Hızal’a, “Ne kadar yıl geçmesine rağmen ÇED raporu 15 Mayıs’ta geldi. Ne kadar geçtikten sonra geldi biliyor musun? Gazaltı döşemesi tamamlanmamıştı. Neyse bu çok geniş bir mesele ama Ödemiş 2020’de tamamlayacağız” yanıtını verdi.

ANKARA BİRLİKTE GİDERİZ DEMİ BAŞKANIM?
CHP’li Meclis üyesi İlhan Dal, “İktidar partisi mensupları her fırsatta yardımcı olacaklarını söylüyorlar. Rica ederim Buca Metrosu konusunda ve cezaevi konusunda da destek olsunlar” dedi. Soyer AK Parti grubuna dönerek, Ankara’da birlikte gideceğiz demi başkanım? dedi. Soyer’e cevap veren Hızal, “Gideriz başkanım. Buca’da yaşamış biri olarak, hassasiyetinin farkındayım, Buca’nın bu sorunların dışında çok çok büyük sorunları var. Ciddi bir trafik, yapılaşma sorunu var. Eski Buca evlerinin sokaklarında gittiğimde gerçekten mutlu oluyordum ama artık olamıyorum. Biz doğru olanın her zaman yanındayız destekçisi olacağız. Yapılmayanların ve eksikliklerinin sorumluluğunu almayacağımızı bildiririm” diye konuştu.

METRO İÇİN 4 KEZ BAŞVURU YAPILDI
AK Partili Erhan Çalışkan, “Buca Metrosu ile ilgili 2019’da başvuru yapıldı mı?” sorusuna Soyer, “Yapıldı. 4 kez başvuru yapıldı. İstersen bu konuyu burada daha fazla uzatmayalım. 2018’de de 2019’da başvuru yapıldı” dedi.           

HALK TAŞITIN SAATLERİ DEĞİŞSİN!
AK Parti Grubu kentteki muhtarların ulaşımdan bilabedel (1 kuruş) fiyatla yararlanması için öneri getirdi. Ayrıca AK Partili Boztepe halk taşıt uygulamasının saatlerinin değiştirilmesi yönünde bir teklifte bulundu. Boztepe, yüzde 50 indirimin sabah saatlerinde 06:00-07:00 arası akşamları da saat 19:00-20:00 arasında değil sabah 05:00 ile 07:30 ve akşam 18:00 ile 20:00 saatleri arasında uygulanması gerektiğini vurguladı. İki öneri de komisyonlara gönderildi.