Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent tarihinin en büyük ulaşım projelerinden Buca Metrosu’nun yapımının önünde hukuki bir engel kalmadığını açıklamıştı.  Belediyeden yapılan açıklamada, ihaleye yapılan itiraz üzerine Danıştay’a taşınan davada karar verildiği, Nurol-Yapı Merkezi Ortak Girişimi’nin teklifinin doğrudan geçerli kabul edilmesi talebinin uygun görülmediği belirtilmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Metrosu ile ilgili sürecin nasıl yürüyeceğine ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlarken AKP kanadından gelen eleştirilere de yanıt verdi.

"HUKUKİ ENGEL KALMADI"
Buca Metrosu’nda sürecin nasıl devam edeceği yönündeki soruyu yanıtlayan Başkan Soyer, Buca Metrosu’nun yapım işini ihaleyi kazanan Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş’nin yapacağını da açıklayarak, "Buca ile ilgili herhangi bir hukuki engel kalmadı artık, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dolayısıyla da bir sıkıntı yok. Süreci aynı firma yürütecek, ihale kesinleşti. Hem uluslararası ihale mevzuatına göre kesinleşti hem Türk hukuku mevzuatına göre kamu ihale kanununa göre kesinleşti Danıştay kararıyla. Artık kaldığımız yerden devam etmemizin önünde hiçbir hukuki engel yok" dedi.

"SÜREÇ TAMAMLANDI"
AK Parti kanadından konuya ilişkin gelen eleştirileri ve yapılan açıklamaları da değerlendiren Başkan Soyer, şunları söyledi: “Valla aklım duruyor. Üstelik aralarında hukukçular var bunları söyleyenlerin. Bunları nasıl söylüyorlar inanamıyorum. Bilmiyorum, akıl alacak gibi değil. İdare Mahkemesi'nin kararını onayladı, İdare Mahkemesi ne diyordu; şu 2 hususun yerine getirilmesi lazım diyordu. Biz Danıştay sürecini beklerken o 2 hususu yerine getirdik. Dolayısıyla aslında hukuki bir konu kalmadı. Yani Danıştay'ın verdiği karar İdare Mahkemesi'nin kararını onadığı için ve biz İdare Mahkemesinin söylediği şeyi yaptığımız için aslında bitti süreç, tamamlandı" ifadelerini kullandı.