GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer TV100 kanalında Ahmet Kasım Han’ın konuğu oldu.

“KENDİMİ EMPATİ YAPMAZKEN DÜŞÜNEMİYORUM”
“Siyasi hayatınızda hiçbir şekilde yapmayacağınız şey ne olur?” sorusuna ise Soyer, “Empati yapmazken. Empati çok önemli bir anahtardır herkes için. Eğer empati yapmasanız ayrışma başlayıp, düşmanlaşmaya kadar gidiyor. Hayatımda hiç rakibim olmadı. Hep kendimle rekabet ettim. Bizim hayatı zehir etmenin anlamı yok. Empati yapabilsek ne kadar çok ortak yanımız olduğunu göreceğiz. Siyasi görüşler nedeniyle biz bunu göremiyoruz. Bunu ne zaman keşfediyorsunuz, empati yaparak görüyoruz” dedi.

BABAM FETÖ ELE BAŞI İÇİN: TÜRKİYE’Yİ UÇURUMA GÖTÜRECEK DEMİŞTİ
Hazırladığı iddianame ile FETÖ/PDY Terör Örgütü elebaşı Fethullah Gülen’i sanık sandalyesine oturtan ve 3 yıl hapis cezası almasını sağlayan Savcı Nurettin Soyer hakkında da açıklamalarda bulanan Soyer, “Babam bu adam çok tehlikeli. Bu adam Türkiye’nin uçuruma gitmesine sebep olacak adam demişti. Kardeşim ve ben de polis korumasıyla giderdik. Arı kovanına çomak sokulmuştu. Büyük bir mücadele verdi. Mahkumiyet kararı aldığı ve içerde yattığı tek davaydı, o dava. Küçüktük, orta okula gidiyorduk ama o korkuyu yaşıyorduk” dedi.

‘ASKIDA BURS’ KAMPANYASI BAŞLIYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer askıda kitap kampanyasının ardından ‘askıda burs’ kampanyası düzenleyeceklerini açıkladı. Soyer, “Askıda burs kampanyamız var. Öğrencilerimize burs vereceğiz. Düşünsenize apartmanda oturan kişi komşu öğrencisine burs verebilecek. Buna çok fazla girmek istemiyorum. Daha bir ayı var. Yazılımı üzerinde çalışıyoruz. Bağış toplamayı hiç düşünmedik. . İzmir’den hiç bağış toplamadık. Bağışların doğru olmadığını baştan beri düşünüyoruz ve arkadaşlarımızla payladık. Geçen yıl çok büyük bir yangın çıktı. Ondan sonra bağış kampanyası açmak istedik ve açamadık. Böyle bir durum hafızamızdaydı” dedi.

ELİMİZDE BİR SİHİRLİ DEĞNEK OLSA İLK OLARAK…
“Elinizde bir sihirli değnek olsa İzmir’in hangi sorununu çözmek istersiniz?” sorusuna Soyer, “Yarın körfezde yüzmek isterim. Karşıya yüzerek geçmek isterim. Görev sürem içerisinde yüzeceğim. Bir nöbet sürem içerisinde yüzeceğim” cevabını verdi.   

“İZMİR DEMOKRASİNİN KALESİDİR”
“Neden İzmir’e gelmek istiyorlar?” sorusuna Soyer, “Buradaki temel sebep İzmir’in bir demokrasi kalesidir. Bu liman kenti farklılıkların bir arada olmasını mümkün kılmış. İnsanların en büyük inavasyonu demokrasidir. İzmir’de böyle bir algı var, insanlar buna geliyor. Burada bizim yapmamız gereken şey İzmir’e katma değeri arttıracak değerler yaratmamak lazım” dedi.

YENİ BİR PROJE DAHA GELİYOR
Konuşmasına devam eden Soyer şunları söyledi:
“Bunun için bir şey yaptık. Önümüzdeki bir ay içerisinde onu açacağız. Yazılım programları gönüllüler hizmeti ile belediyenin hizmetinin takasını yapacağız. Biz onlara yol açmamız gerekiyor. Bir yazılım programıyla takas. Haftada 3 saat İngilizce gösterin. 5 saat yaşlı bakımı yaparım. Ve ya çocukları alır tenis öğretirim. Bunların karşılığından belediyenin hizmetlerinden şunlardan şunlardan yararlanacaksınız. 10 puan karşılında diyelim ki otobüs bileti. 20 puan karşılında vapur bileti. Bu insanların gönüllerini coşturacak bir projedir. Biz insanlara pasaport mu koyacağız, asla. Biz onların cazip görüp geldiği her şeyi büyüteceğiz. Onlar bizim sigortamız. Biz böle olduğumuz için güçlüyüz. Tabi ki gelecekler. Bizim bütün derdimiz gelen insanları İzmir ekonomisine katkı verecek alanlar sunmak. Bunun yaptığımız sürece gelecek göç gözümü hiç korkutmuyor.”

TÜRKİYE’NİN YEREL YÖNETİM REFORMUNA İHTİYACI VAR
“Hükümetten gelen gelir konusunda İzmirliler haksızlık yapıldığını düşünüyorlar mı?” sorusuna, “Düşünmezler mi, düşünüyorlar. İzmirli bunu görüyor, düşünüyor. Bunun için ciddi bir yerel yönetim reformuna ihtiyacı var. Dünyanın her yerinde yerel yönetimlerin bütün yetkisi ve sorumluğu arttırıyor. Çünkü dünya global sorunlarını hiçbiri merkezi otoriteler üzerinden yapılmıyor. Yetmiyor. Mutlaka yerelin dahili gerekiyor. Her fırsatta ifade ediyoruz. Bir yerel yönetim mevzuatı yaptıklarını duyuyoruz. Hangi noktadalar, bizden ne zaman görüş alırlar ne zaman masaya yatırılır bunu bilmiyorum. Türkiye’nin yerelde kalkınmayı kavrayıp bunu uygulaması gerekiyor. Bir sistem değişikliğinden bahsetmiyoruz. Yanlış anlaşılmasın” cevaplarını verdi.

BİZ OLMAZLAR ÜZERİNDEN SİYASET YAPMADIK
Tuncay Özkan PM’ye girememesiyle ilgili bir çalışma yürütmediğini kaydeden Soyer, “Biz olmazlar üzerinden bir siyaset yapmadık. Bizim arkadaşlarımızla önerdiğimiz bir isim vardı o da girdi. Sonra Sayın İl Başkanımızla bir isimde mutabık kaldık o da girdi. Daha Sonra 2 arkadaşımız daha girdi. Siyasi kulisler olduğu, koridorların açıldığı bir siyaset yapmadık” açıklamalarında bulundu.

ŞANSININ OLDUĞUNU DÜŞÜNMEM 
Muharrem İnce'nin yeni girişimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Soyer, "Hiçbir fikrim yok. Aklından ne geçtiğini bilmem. İktidara gitmeye isteyen ayrışmanın o hedefe gitme yolunda herkesi yorar. Kimseye yaramaz. Ayrışmalar bize iktidarın yolunu açmaz" dedi. "Şansını olduğunu düşüyor musunuz? sorusuna Soyer, “Ben düşünmem, hayır” dedi. İnce’nin bir parti kurup Cumhur İttifakı’na katılır mı?” sorusuna Soyer, “Yok artık derim!” dedi.