Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediyesi’nin Ağustos ayı olağan ikinci oturumu Başkan Serdar Sandal idaresinde gerçekleşti. Oturumda, Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı mahallelerini kapsayan 60 hektarlık alan ve Adalet ile Manavkuyu mahallelerindeki kentsel dönüşüm alanında taslak çalışmaya ilişkin belediye bürokratları tarafından meclis üyelerine sunum yapıldı. 

BEDENİMİ ÇİĞNEMELERİ LAZIM
Meclis’in açılışında Bayraklı’da son günlerde çıkan orman yangınlarına dikkat çeken Başkan Sandal, alanın farklı amaçla kullanılmamasına izin vermeyeceklerini söyledi. Sandal, “Son günlerde ilçemizde yangınlar çıkıyor. Aynı bölgede farklı alanlarda yangınlar gördük. Görgü tanıklarının da olduğu dünkü yangının 4 ayrı bölgede aynı anda yangın çıkartıldı. Görgü tanıkları var. Hatta eski Bakanımız Yaşar Okuyan da bu görgü tanıklarının içinde yer alıyor.  Bu anlamda Bayraklı Belediyesi olarak hukuk birimini devreye soktuk. Suç duyurusunda bulunacak. Tabi ki buranın farklı bir şekilde değerlendirilmesi mümkün değil ama zaman içerisinde bu konu unutturarak oradaki herhangi yer değişikliği için bedenimi çiğnemeleri lazım. Bu alanlar Bayraklı’nın ciğerleridir. Bu anlamda hiçbir yurttaşımızın endişesi olmasın. Bayraklı Belediyesi, meclis üyeler hep birlikte buralara sahip çıkacağız” dedi.

“ İŞİN YÜZDE 80’İN BİTTİ”
Toplantıda, belediye bürokratları ilçedeki kentsel dönüşüm projesi ile ilgili meclis üyelerine sunum yaptı. Sunumun ardından kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgilendirmede bulunan Başkan Sandal, “Kentsel dönüşümle ilgili resmi talebimizi bugün büyükşehre ilettik. Bizi memnun eden şeyler; yeşil alandaki artış ve bir diğeri düzenleme sahalarının artmış olması. Bir tek düzenleme sahasından 33 yeni düzenleme sahasına geçilmesi… Burada da öngördüğümüz model kooperatif modeli. Çatı bir kooperatif ve altında 33 tane kooperatifle bu meselenin çözümü ile ilgili adımı atacağız. Önümüzdeki hafta bürokratlarımız ilgili belediyelere gidecekler. Hatta İstanbul’dakine ben de gitmeyi düşünüyorum. Biri Avcılar Belediyesi, biri Yenimahalle Belediyesi. Oralardan aldığımız doneleri eğer çözüme yakın olursa gelir meclisimizle de paylaşırız. Adalet Mahallesi’nde sıkıntılardan biri itfaiye merkeziyle alakalıydı. Bir diğeri vatandaşın kat yüksekliği talebi vardı. Yollar ile ilgili sıkıntılar vardı. Bir de vatandaşın bilgi eksikliği vardı. Buraya kadar verdiğimiz tüm bilgiler aslında son haline gelmiş bilgiler değil. Bununla ilgili arkadaşlarımız son rötuşları yapıyorlar. Bu anlamda piyasadan da destek alacağız projelerle ilgili. Geçmiş süreç içerisinde belediyemiz tarafından yürütülmüş ama sonuçlandırılmamış bu işlerle ilgili piyasalardan da destek alacağız. Eksiklerimiz varsa gidereceğiz. Bugün itibariyle işlemin başladığını söyleyebiliriz. Bir diğer çalışma da 60 hektarlık alanla ilgili. Bölgeyle ilgili doneleri ilgili firmalara vereceğiz, onlardan gelen öneriler çerçevesinde oradaki çalışmalara da bir an önce başlamış olacağız. Öngörülen süre: gelinen nokta projenin işinin yüzde 80’i bitti. Yüzde 20’lik kısmı da kısa sürede bitirmek için destek de alacağız. Sona yaklaştık.” dedi.

O ALAN TARTIŞMA KONUSU OLDU
Adalet Mahallesi, 1/1000 ölçekli Salhane-Turan Yeni Kent Merkezi Uygulama İmar Planında, “Resmi Tesis” alanı olarak belirlenen kullanımın Bayraklı Belediyesi hizmet binasının olarak değiştirilmesi önergesi mecliste tartışma konusu oldu.

“MEVZUATA AYKIRI, YARGIDAN DÖNER”
Önergeye AK Parti Meclis Üyesi Özgür Hızal, tepki gösterdi. Mevzuata aykırı bir işlem yapıldığında konunun yargıdan dönebileceğini kaydeden Hızal, “Belediyenin uhdesinde olan bir alan değil. Resmi tesis alanı. Muhtemelen bir takım faaliyetler planlıyor ama biz açıkçası çok anlayamadık. Buranın 35 bin metrekarelik alan olduğunu ifade etmek istiyorum. Bir önceki meclis toplantısında Bayraklı’nın içerisinde kalmasını istemiştiniz. Şu haliyle Bayraklı’nın içerisinde kalıyor. Tam olarak ne yapılması gerektiğini almadık. Plan değişikliği mi, revizyon mu yapılıyor? Burası resmi tesis alanı. Burayı resmi tesis alanından çıkarıp belediye hizmet alanı mı yapmak istiyorsunuz? Yeni bir hizmet binası mı yapılacak? Mevcut binasından sıkıldık mı, mevcut binayı başka bir kuruma mı tahsis edeceğiz. Resmi tesis alanı kalsın ama biz burayı Bayraklı hizmet binası olarak tanımlayalım demek istiyorsunuz. Resmi tesis alanına belediye hizmet alanı olarak tanımlamamız mevzuata ters bir durum. Bununla ilgili Hazine Maliyesi’nde bir görüş alınmamış. Biz mevzuata uygun hareket etmek zorundayız. Bu değişiklikleri mevzuatın kenarından geçip bir takım siyasi söylemlerle gerçekleştirilseniz doğru değil. Bu yapılan değişikliğini siyasi bir hareket olduğunu düşünüyoruz. Bunun komisyonlara gönderilmesini istiyoruz. Burada o kadar afaki bir çalışma yapılmış ki sanki yangından mal kaçırılmış gibi.  Bu yargıdan döner. Bunu göreceksiniz. Mevzuatın bir takım açıkları varmış gibi bir takım düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor” diye konuştu.  

BU ALAN BAYRAKLI BELEDİYESİ’NİN MÜLKİYETİ
Başkan Sandal ise, “Söz konusu alan daha önce de Bayraklı Belediyesi’nin mülkiyetinde olan bir alan. Daha sonra bir uygulamayla resmi tesise çevrilmiş. Biz bugüne kadar kamudan gelen tüm talepleri karşılaşmış durumdayız. Yarın bu alanla da ilgili gereken koşullar sağlandığı takdirde kullanımı konusunda sıkıntı yok. İlçemizde birçok kamu kurum ve kuruluşunun mülkiyeti Bayraklı Belediyesi’nde zaten. Sıkıntı yok” diye konuştu. 

PERSONEL EKSİKLİĞİMİZ VAR
AK Partili meclis üyelerinin hizmetlerin eksik kaldığı yönündeki eleştirilere ilgili park bahçeler ve temizlik işleri müdürlüğünde personel eksikliği olduğunu belirten Başkan Sandal, “Bizler sizli muhalefet olarak görmüyoruz çalışma arkadaşlarımız olarak da görüyoruz. Eksiklerimiz varsa bildirdiğinizde gerekli tedbirleri alırız. Ama şunu takdir edin park bahçeler temizlik işlerinde personel sıkıntımız var. Buna rağmen arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar. Yangın yerinde gözlerim doldu, belediyemiz personelinin çabasını görmüş olsaydınız çalışanlarımızın ne kadar vefakar ve cefakar olduklarına şahit olurdunuz. Ben huzurunuzda hepsine teşekkür ediyorum. Hortumlarla ateşin içine daldılar. Evi yanan adamın refleksiyle hareket etti arkadaşlarımız” dedi. 

PERSONEL REFORMUNA GİDECEĞİZ
“Personel reformunu önümüzdeki ay içerisinde gerçekleştireceğiz” diyen Sandal, “İlk adımını belediye şirket arasında başlattık. Yevmiye üzerinden gideceğiz. Gelir düzeyini yükseltebilmeyi amaçlıyoruz.  Ücretlerde ciddi bir uçurum oluyor. Ağırlıklı olarak park bahçeler ve temizlikte emekleriyle sahada olan arkadaşlarımızın çalışma şartlarını iyileştirme düşüncemiz var” açıklamasında bulundu.