GÜNDEME BAKIŞ – Çeşme Kent Konseyi tarafından Çakabey Kültür Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilçede hayata geçireceği proje masaya yatırıldı. Toplantıya Çeşme Belediye başkanı Ekrem Oran, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Oran, mesaj dolu bir konuşma yaptı. Oran, “Burada Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran yapmak olarak istemiyorum. Bu güzel ilçenin ovalarında yürümüş, tepelerinde aşık olmuş, sinemalarında kendisini geliştirmeye çalışmış, bu salondan ön seçimden çıkmış ve ilçe başkanlığı yapmış, Çeşme’ye aşık olan Ekrem Oran olarak yapmak istiyorum. Çeşme’de adaylığım ilan edildiğim gün, ‘Daha mutlu bir çeşme, daha çok iş ve aş için çalışacağız’ dedik. Çeşme’nin değerlerini koruyacağız. Sezonu uzatmaya çalışacağız. 100 yıl önce vizyonunu turizm olarak koymuş bir Çeşme. Benim öncelikli görevim Çeşme’nin doğasını, atalarımızdan bize emanet olan mirasını korumaktır. Çeşme’de sezonun uzatacağız, turizmi geliştireceğiz. Ama Çeşme’ye betonlaştırarak değil…Mayıs ayında turizm bakanını ziyaret ettim. Çeşme’nin ihtiyaçlarını ilettim. Bazı olumlu dönüşler aldım. O da bana Mersin planıyla ilgili bir projeden bahsetti. İlk duyduğumda güzeldi. Atıl olan bölge harekete geçecek. Buraya kadar her şey güzeldi. Daha sonra planları açıklandı. Neredeyse Çeşme komplo yatırım bölgesi ilan edildi.

Acele kamulaştırma bölümünde 23 aile, 2 şirket var. Bu aileler bu toprakları atalarından edinmişler. Proje açıklandıktan sonra Bakan’a gittim. ‘Ben öncelikli olarak ne olduğunu bilmediğimiz proje karşıyım demiyorum. Çeşme’nin yararına olacak ve bütün turizm projelerinde kapı gibi arkasındayım’ dedim. Ama acele kamulaştırmalar konusunda endişelerim var ve karşıyım. Çeşmelilerin mallarını sanki savaş zamanında olduğu gibi hükümet yetkisini kullanarak alacaksınız daha sonra başkalarına tahsis edeceksiniz. Bize buna karşıyız’ dedim” diye konuştu.

TEK TEK ANLATTI!
Oran sözlerine şöyle devam etti:

“Bakan Bey’e, ‘Çeşme’nin nazım İmar planları var. Koruma imar planları var. Planlamamayı Çeşmenin ve İzmir’in seçilmiş belediye meclislerinin onayını alarak yapacaksınız o zaman biz sizi destekleriz’ dedim. Acele kamulaştırmalardan vazgeçin. 18 uygulaması yapın. İnsanların kendisinin turizm yapmasının önünü açalım. 18 uygulamasına ikna olun dedim. Bu olduktan sonara yapacak planlarda muhakkak imar planlarını belediye meclislerinden geçirelim. İkna olur gibi oldu.  ‘Çeşme’yi ham yaptırmam’ dedikten sonra birileri, ‘bu projenin yanında yer aldı diyenler var. Ben sadece acele kamulaştırma yapan yerlerde değil; taş ocaklarına, balık çiftliklerine Ekrem Oran her zaman karşı oldum. Çeşme’nin malını, doğasını, hiç kimseye ham yaptırmadık, yaptırmayacağız da. Mücadelemiz sürecek. ‘Ben yaptım oldu’ya her zaman karşıyız! Çeşmelilere danışılmadan yapılan her türlü planın karşısında olacağız. Tarihsel kültürel ve doğal mirasımıza sahip çıkmaya yarın da devam edeceğiz. Yarınlarımıza daha güzel bir çeşme bırakmak için en önemli görevimiz kamusal alanların ata mirasların hakkında söylenecek her sözde ortak akıl olması lazım. Sadece vatandaşların malları söz konusu değil. Hazine malları da var. Onlar da bizim. Hükümetin değil. Bölgenin insanları olarak da bizlerin sizlerin adına söz söylememiz lazım. Herkes bilsin ki aynı dün olduğu gibi Çeşme belediyesi meclis üyeleri ve başkanı sizlerin kararı doğrultusunda, bu projenin yanında ya da karşısında olacağız! Ancak bunu ortak akılla hareket ederek yapacağız”