GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’e  yapmayı planladığı katı atık entegre tesisi projesi tartışma çıkardı. Menderes Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Kayalar, projeyi incelediklerini söyledi. Kayalar, “Projeyi anlamak istedik. İnceledik. Bu proje ilçemize zarar mı verecek yoksa bir kazanım mı olacak? Tarım ve Orman Bakanlığı yeri tahsis etti. Bu projenin ilçemize faydası varsa arkasında sonuna kadar duracağız. Eğer zararı varsa karşısındayız. ÇED sürecinden sonra bu belli olacak. ÇED süreci tamamlanmadan projeyle ilgili “evet” ya da “hayır” demek doğru değil. ÇED olumlu geldiğinde bu projeyi gerekirse kapı kapı gezerek hemşerilerimize anlatacağız. Projenin arkasında dik duracağız. Tunç Başkanla da konuştuk. ÇED olumsuz rapor gelirse projeyi iptal edecek. Bunun sözünü kendisinden aldık.  

MECLİS TOPLANTISINA KATILMADIM ÇÜNKÜ
Kayalar, katı atık entegre tesisinin görüşüldüğü meclis toplantısına katılmama gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

“Süreci takip etmek istedim. O yüzden de mecliste  ‘evet’ ya da ‘hayır’ demek istemedik. Net bir bilgim olmayan konuda evet de desem hayır da desem tartışma olacaktı. Yanlış yapmak istemedim. Süreci takip etmek istedim. Bunun üzerinden siyaset yapmaya çalışanlar hüsrana uğradığını hep birlikte gördük”

TESİS YAPILIRSA YAKLAŞIK 150 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
2013’te konunun gündeme geldiğini ancak yeni projenin farklı bir yerde yapılacağını anlatan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, “Bir önceki belediye başkanı Çakaltepe’ye hayvan barınağı yaptırdığı için o bölgeden vazgeçildi. Çöp entegre tesisi sıfır atık çıkaracak. Çöp kapalı sistemde doğaya karışmadan ayrışacak, Bir bölümünden ise kompost üretilecek.  Buradan üretilen elektrik 40-50 ailenin bir aylık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Proje yapıldığında etrafına seralar kurulacak ve köylüye tahsis edilecek.  Bu proje tarıma zararlı olsa neden sera kuralım? Köylerden yaklaşık 150 kişi için de bir istihdam planlanıyor” dedi.

ASIL HAİNLİĞİ YAPANLAR ORTADA!
Menderes eski Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun, “Projeye hayır demeyerek hainlik yapıyor” eleştirilerine aynı sertlikte yanıt veren Başkan Kayalar, “Eski belediye başkanına hiç yanıt vermedik. Onu Menderes halkının takdirine bıraktık. Emanete ihanetten bahsediyor. Borçsuz aldığı belediyeyi 150 milyon borçla bıraktı. Kimin Menderes’e ihanet ettiği ortada” diye konuştu.  

ALTERNATİF YOLLAR VAR!
Başkan Kayalar, sözlerine şöyle devam etti:

“Çöp kamyonlarının kent merkezinden geçeceği yönünde algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar. Ama böyle olmayacak. Diğer ilçelerden gelen çöpler Kısık ve Gediz’deki aktarma istasyonlarında kapalı tırlara yüklenecek. Tırlar çöpü tesise getirecek. Bu araçlar da köylerin içinden geçmeyecek. Bunun için bizim de projemiz var. Büyükşehir’e sunduk. Menderes’in ve hemşehrilerimizin zarar görmesine asla izin vermeyiz”   

UCUZ SİYASET YAPIYORLAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katı atık bertaraf tesislerini destekleyen açıklamalarının olduğunu vurgulayan Başkan CHP’li Kayalar, milletvekillerinin, ilçe başkanlarının bu projeye karşı durmalarını ilginç bulduğunu söyledi. Kayalar, “Ucuz siyaset yapıyorlar. Büyükşehir adaylığı sırasında Nihat Zeybekci ‘en büyük sorun katık atık tesisi olmaması. İzmir’de yok’ dedi. Eleştirdikleri şeyi yapınca karşı çıkmaları gerçekten manidar. Birbirlerinden haberleri yok! Bu tesis Bergama’da da yapıldı. Hiç sesleri çıkmadı. AK Partili vekil ses çıkarmadı” dedi.