GÜNDEME BAKIŞ- Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bornovalılara 2020 için birbirinden çarpıcı müjdeler verdi. Geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan Dijital Sınıf’ projesini anlatan İduğ, “6 yıl önce hazırladığımız bir projeydi. O dönem Bornova Belediyesi aday adayıydım. Nasibi 2019 yılınaymış. Bunu önemli bir ekiple gerçekleştirdik. Türkiye’ye hayırlı olsun. Türkiye’nin her yerine yayılmasının diliyorum. Dershaneye gidemeyen çocuklara bu fırsatı vermek kadar güzel bir şey olmadığını düşünüyorum. Türkiye’nin ekonomisi ortada, dershanelerin yıllık fiyatları ortada. İkincisi de engelli öğrencilerimize büyük bir fırsat sağlayacak. Engelli öğrencilerin dershaneye gitmesi zor. Hatta dışarıya çıkması çok zor.  Onlara çok büyük bir kolaylık sağlayacak.  Bir tıkla, istediğiniz dersi izleyebiliyorsunuz. 3700 farklı konuda ve soruları çözen, çözemeyenlerin BELGEM öğretmenlerine ulaşabilecek bir kaynak projedir. 8 ve 12 sınıflara özellik yaptık. 1600 kişi canlı yayında izleyebilecek. Okul ve velilerden çok büyük talep var, biz 60 bine ulaşacağımızı düşünüyoruz. Dijital sınıf eğitime çok büyük katkısı olacak” diye konuştu.

HİZMET ARAÇLARININ SATIN ALINMASI…
Hizmet araçların kiralanması yerine satın alınmasıyla önemli bir tasarruf yapıldığını vurgulayan İduğ, “Otomobillerin ve kamyonların yıllık kiralama fiyatı ile 1 bir yılda kendisini amorti ediyor. 12 ile 14 arasında. Bunu fark edip de yapmamak yanlış olur. Gelir gider arasındaki farkı görüp, giderleri aşağıya çekiyoruz. Başarı böyle gelir. 38 yıl ticaret yapan, birisi olarak giderleri nasıl aşağıya çekeriz diye düşündür” dedi.

35 MİLYON BORCU ÖDEDİK, BELEDİYENİN BORCU YOK
İduğ, “Belediyeyi 35 milyonluk borç ile devralmıştık. Bu borcu bitirdik. Şuan borçsuz. Tüm bürokratlara ve beraber çalıştığım meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Onlarla birlikte bu borcu kapattık” diye konuştu.

TARİH VERDİ
Özkanlar Pazaryeri’nin 28 Aralık’ta hizmete gireceğini ifade eden İduğ, “İletişimle bu sorunu çözdük. Hem Pazarcılar Odası, hem dernek başkanı hem de viyadük altını kiralayan Karayolları bize çok yardımcı oldu. Bu işlerin çözülmesinden çok 820 vatandaşımızın işlerine geri dönmesinden dolayı çok mutluyum. 28 Aralık’ta da buranın açılışını yapacağız.

HAFTANIN 4 GÜNÜ HAREKETLİ BİR PAZAR OLACAK
Konuşmasına devam eden İduğ, “Farklı bir pazaryeri olacak. Haftada bir gün değil, 4 günü hareketli bir pazar yapıyoruz. Kadın üreticilerinin ücretsiz satmaları için stant açıyoruz. Kadın evde ürettiğini satmak istiyorsa, Bornova Özkanlar Pazar’ında ücretsiz satacak. Onun dışında Cumartesi günleri sebze ve tekstil pazarı olacak. Pazar günleri ise ikinci el otomobil satış yapılacak. Otomobilinizi ekspertiz firması orada kontrol edecek. Yan tarafından noter olacak. Bir sigorta şirketimiz bulunacak. Bir de Cuma gününden alınmış banka faizleri olacak. Aracı olan hemen orada noterden satın alma işini halledecek, sigorta ve kaskosunu hemen yapabilecek. Arabanızı alıp gidebilirsiniz. Ya da arabanızı satabilirsiniz. İnsanların hayatlarını kolaylaştırmak lazım. Kredi imkanınız var, temsilcileriyle konuşup pazartesi günü bankanızdan kredilerini alabilecekler. İzmir’de ayda bir kere antika pazarı bulunmuyor. Ayın son Pazar günü, İstanbul, Ankara ve Bursa’dan sonra dördüncü antik pazarı İzmir’de kurulacak. Bitpazarı olmayacak. Seçkin bir pazar olacak. Kaliteli bir şey yapıyoruz. Ankara’dan bir firmayla görüştük, onlar da çok büyük destek verecek. Tamamen dernek üzerinden bu iş yürüyecek. Çocuklara da çok güzel bir çalışma yapıyoruz. Viyadük altındaki kolonları basketbol potası kuruyoruz. Kapalı spor salonu oluyor. Gitsinler 12 ayı basketbol oynasınlar. Viyadüğün etinden sütünden yararlanacağız” dedi.  

ACAYİP BİR TECRÜBE OLUYOR
“Viyadüğün etinden sütünden yararlanacağız dediniz. Farklı bir başkan profili çiziyorsunuz. Bu nasıl oluyor?” sorusuna İduğ, “Bu sivil toplum örgütlerinden geldiğim için oldu diyebilirim. Hakikaten ben çok önemli ustalarım var. Önemli liderle çalıştım. Ekonomi Üniversitesi, Ege Otomobiller Birliği, Odalar Birliği, Ege Ekonomisi Geliştirme Vakfı… Düşünsenize, hepsinden bir kelime kapsanız acayip bir tecrübe oluyor. Bence bunların getirdiği bir birikim. Bunları Bornova Belediyesi’ne aktarıyoruz” cevabını verdi.

50 KİŞİLİK ÇOK İYİ BİR EKİBİNİZ OLSA BİLE…
Bornova Belediye Başkanı İduğ sözlerine şöyle devam etti:
“2020 yılında 39 açılış yapabiliriz. Kurdele kesebiliriz. Yapılacak çok iş var. Bunlar içerisinde hazırlıklar var yeniden olanaklarla oluşan var. Mesela hizmet binası. 200 milyon bütçeyle yapılması gereken bir proje. Belediye hizmet binasına ihtiyaç var mı? Paranız çoksa evet. Ben öncelikle halka bu projelerin yapılmasından yanayım. 10 sene sonra bu projeyi yaparsınız. Ben ne yaptım, hemen bitişiğimizde İŞ Bankası’na binasını aldık. 4 milyon TL ile hizmet binası ihtiyacımızın önemli bir kısmını çözdük. 2 katlı, 3’üncü katı yapma fırsatımız var. Bornova sınırları içerisinde belediyeye çok yandın bir bina kazandırdı. İşte bu iş dünyasındaki fırsatları görüp değerlendirmekle ilgilidir. Bunu sizin görmeniz gerekiyor. Siz çevrenize bakmazsanız, görmezseniz, yanınızda 50 kişilik çok iyi bir ekibiniz de olsa yapamazsınız. Bana bunu öğrettiler. Biz belediyenin yapmak istediği sosyal projelere uygunluk olan yerleri satın almasını sürdürebilirliği istiyoruz. Kaynaklar olanak sağlıyorsa tabi. İş Bankası binası bunlardan bir tanesiydi.”

7 KATLI BİR BİNA ALDIK
“Bornova merkezde Kaymakamlık binasının karşısında 7 katlı bir dershane var. Biz oranın pazarlığını bitirdik 1,5 yıl içerisinde buraya BELGEM dershaneleri taşıyacağız” diyen İduğ, “Binanın satışı pazartesi günü yapılıyor. Biz böylelikle 6-7 bin öğrencinin eğitim almasını sağlayacağız. Buya bitişik bizim bir İçtaş binamız da bulunuyor. Bunu yaparken sadece dershane kurmak değil. İçtaş binasının birinci, ikinci ve üçüncü katını Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün oraya taşıyıp merkezde kurumlar arasındaki yakınlaşmayı sağlıyoruz. 500 bin nüfuslu Bornova’nın Emniyet Müdürlüğü iki katlı evde bulunuyor. Bu olmaz. Emniyet Müdürlüğü’nün merkezde belediye ve Kaymakamlık ile iç içe olması gerekiyor. Böylelikle bir takım işler hızlanacak. Biz başından beri Emniyet Müdürlüğü’nün merkeze taşınmasını çok istedik. Bu bir proje değil bir talepti. Bunu gerçekleştiriyoruz. Ocak ayında bir, iki ve 3’üncü katını Emniyet Müdürlüğü’ne veriliyor. Sadece bununla da kalmıyor. Bizim Dost Market olarak kullandığımız hizmet binasını İzmir Ticaret Odası ve Ege Sanayiciler Odası’nın şubesi olarak Ocak ayında açılışını yapıyoruz. Bunu yaparken insanların hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Biz bir yeri satın alırken, çevremizdeki kurumlarla bir arada çalışmak istiyoruz” diye konuştu.

YARI OLİMPİK YÜZME HAVUZU
Merkez dışında kalan mahallelere hizmet götüreceğini kaydeden İduğ, “39 proje içerisinde çok heyecanlandıracaklar var. Bir tanesi yarı olimpik yüzme havuzu olacak. Çamdibi ve Altındağ’da açıyoruz. Ruhsatını imzaladım. İnşallah Haziran ayında sezona yetiştireceğiz. İzmir’de havuz yok. Bir tanesi Tuborg’da bir de Ege Üniversitesi’nde var. Deniz görmeyen, yüzme bilmeyen çok insanımız var. Biz onlara destek olmaya çalışacağız. 2020’de 39 proje biter bir 39 daha başlar. Ekibimiz çalıyor. Seçim çalışması yaptığım dönemde Altındağ ve Çamdibi’ye gittiğimde yatırımların çoğunun Bornova merkeze yapıldığı söyleniyordu. Burası Bornova değil mi dediler. İlk talep ise sporla ilgili oldu. Orada önemli bir kaynak var. Bizim onlara olanak sağlamamız gerekiyor. Orayı spor merkezi yapmak çok mümkün. Bu da Bornova belediyesi için çok zor değil. Bakmak, görmek, duymak, halkı görmek ve dokunmak lazım” dedi.  

İYİ BİR YOL ARKADAŞI VE İYİ BİR BAŞKAN! 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile uyum içerisinde çalıştıklarını ifade eden İduğ, “Tunç Soyer Başkanımızla çok iyi bir birlikteliğimiz var. Bunların başlangıcını zaten kendisi Aşık Veysel’e havuz için ilk kazmayı vurdu. Bu projeleri de birlikte yapıyoruz. İyi bir yol arkadaşı ve iyi bir Başkan!  Tunç Başkan ve diğer belediye başkanlarıyla iyi bir sinerji yakaladığımızı düşünüyorum. Bornova çok katkısı olacağını projeler olacak” dedi.  

EN ÇOK ZORLANDIĞIM KONU…  
“Şimdiye kadar benim en çok zorlandığım konu, iş talepleri oldu” diyen İduğ, “Hükümetin sorumluluğu içerisinde olan  işsizlik taleplerine yetişemiyoruz. İnsanlarla konuştuğumuzda yüzde 90 bu konu ele alınıyor. Ben bunun böyle olacağını öngörüyordum ama bu kadar olduğunu düşünmemiştim. Dolayısıyla bu konu beni biraz yordu ve üzdü. Çözüm bulmaya çalıyoruz. İşte Altın Bilezik… Bu proje yaraya merhem olur ama kökten çözmez” diye konuştu.

BİZİ İZLEMEYE DEVAM ETSİNLER
İduğ son olarak, “Moloz konusunda İzmir halkının belediyelere yardımcı olması gerekiyor. Herhangi bir döküm yapılıyorsa, bunun fotoğraflarını çekip WhatsApp hattına iletsinler. Özellikle köylere çok fazla oluyor. Sivil moloz ekibi kurmamıza rağmen her şeyi görme imkanına sahip değiliz. Bu arada moloz dökenlere çok ciddi ceza yaptırımı yapıyoruz. 84 bin TL gibi cezalardan bahsediyoruz. Bu konuda çok iyi bir çalışma yürütüyoruz. Ceza yazmak gibi çabada değiliz ama çevre ve görüntü kirliliği oluşuyor.  Geçen gün bir toplantıda Kaymakamımız, ‘toplumun kendisini denetlemesi lazım’ dedi. Çok doğru bir söz. Eğer halk bize yardımcı olursa bu konuları çok rahat çözeriz. Eğitim, kültür ve spor… Bornova’nın ihtiyacı olan bu projeleri hızla 2020 yılında hayata geçireceğiz. Bizi izlemeye devam etsinler” diye konuştu.