GÜNDEME BAKIŞ- Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Gündeme Bakış TV’ye konuk oldu. Arda, uzun bir aranın ardından sessizliğini bozdu ve çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

VATANDAŞLAR, ‘TEKRAR ADAY OL’ DEDİ
Gaziemir Belediye Başkanlığı’na nasıl aday olma kararı aldığını anlatan Başkan Arda, “Aday olmayı düşünmüyordum. Böyle bir hazırlığım yoktu. 2009 aday adayı olmuştum. Bu 10 yıllık süre zarfında vatandaşlarımız zaman zaman ‘dene, tekrar aday ol’ diyorlardı. 2014’te düşünmedim, 2019’da da düşünmüyordum fakat seçim tarihi geldiğinde Gaziemirli vatandaşlarımızdan çok büyük bir baskı oldu. ‘Bir daha dene’ diye. 19 Ekim tarihi son müracaatı ama ben etmedim.  Partimiz müracaat tarihini 26 Ekim’e uzattı ben de o sürede başvuruda bulundum. Son gün aday adayı olmaya karar verdim. Dokuzuncu aday adayı olarak müracaatta bulundum. Aday olduğumdan itibaren 3 aylık süre zarfında genel merkezimize kendimizi, düşüncelerimizi anlattık. Vatandaşlarımızın ne kadar doğru bir karar verdiği, yapılan kamuoyu yoklamalarında da ortaya çıktı. Partimizin yaptığı araştırmada önde çıktık.  Bunda seçim sonuçları gösterdi. Yüzde 47’de olan oyumuzu yüzde 57’ye çıkararak seçimi kazandı” diye konuştu.

ONUN YOLUNDAN GİTTİĞİM İÇİN ÇOK HEYECANLIYIM
93 Yıl sonra dedesi Abdullah Arda’nın başkanlık yaptığı Gaziemir’de koltuğa oturmanın büyük bir gurur verdiğini belirten Arda, “Çok onurlu, şerefli bir görev… Onun kurucu başkanlığı yaptığı ilçede makamına oturmak…  Onun yolundan gitmek çok heyecanlıdır. Zaten oturduğum koltuğun arkasında onun fotoğrafı ve onun gözlerini hep üzerimde hissediyorum. Mutluluk verici!”  dedi.

ÇALIŞANLARA BORCUMUZ YOK
Arda, belediyenin işçilere borcu olmadığını kaydederek, “Şunda bizim çalışanlara borcumuz yok. Bizim birinci önceliğimiz. Onların huzurlu mutlu olması gerekiyor ki rahat bir şekilde iş üretebilsinler. Esnaf olarak sıkıntımız yok. Bir mali disiplini uygulamaya gittik. Denetim altına aldık. Tercihlerimizi değiştirdik. Yaptığımız önemli işler var” diye konuştu.

BELEDİYE 1 MİLYONA YAKIN GELİR ELDE ETTİ
Tasarruf kalemlerini açıklayan Arda, “Çöp ihalesi 30 Ekim’de doluyordu ama ben daha önce belediye meclisinden aldığım kararla kredi kullanıp taşıtları çöp kamyonları kendi bünyemize sıfırdan almak oldu. Buradan tasarruf edeceğiz. Yaklaşık 400- 500 bin TL’lik bir taşerona ödenen para bulunuyordu. Ben 6,5 milyon lira kredi kullandım. Bu krediyle bu taşıtları alıyorum. 193 bin lira olarak geri ödeyeceğim. Burada yaklaşık 300 bin TL bize kalacak. Geri dönüşümle ilgili bir ihale yaptık. Bugüne kadar geri düşünüm ürünlerini toplayan firmaların belediyeye bir kuruş katkısı yoktu. Ben buradaki rantı vatandaşla paylaşmak istedim ve burada açık ihale yaptık. İzmir’de bu işi yapan 6 firmayı davet ettik, firmalardan 3’ü evraklarını tamamlayıp ihaleye girdi. 138 bin muammam bedelle başlatılan ihale 955 bin artı KDV ile bitti.  Bir yıllık ihalede 1 milyona yakın gelir elde edilecek. Bu da ayda yaklaşık 80-90 bin TL’ye tekabül ediyor. 190 bin kredi ödeyeceğimiz düşünüldüğünde 90 bin TL geri dönüşümden geldiğinde ben 100 TL gibi para ödeyeceğim. Bundan sonra kamyonlar belediyemizin olacak.  Burada mali disiplin çok ö-önemli. Geriden gelen borçlar var bulunuyor. Bunlar ödenmeye çalışıyor. Banka borcu olduğu için bankalar hesaba para girildiğinde hemen el koyuyor. İller Bankası’ndan sürekli kesintiler oluyor” dedi.

GAZİEMİR METROSU TEMEL ATMA DURUMUNA GELSE KENDİMİ BAŞARILI BULURUM
Gaziemir ile Karabağlar arasında yapılması planlanan metro projesi hakkında konuşan Arda şunları söyledi:
“İZBAN’ın işlevi farklı. Gaziemir’de çekiyor ama daha çok Buca Şirinler, onun dışında Torbalı ve Selçuk’a katar giden bir hat. Gaziemir Metro’su dediğimiz Sarnıç’ta başlıyor. Sarnıç yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı bir bölge. Ayrıca burada işyerleri var. Burada çalışan binlerce vatandaşımız var. Optimum çevresinde trafik sıkışıklığıyla ilgili hep şikayetler vardı. O tarafa giden trafiği rahatlayacak bir projede. Havaalanın altından geçiyor. Gaziemir’in merkezine gidiyor. Gaziemir’in merkezinden Yeni Fuar’dan geçecek, buradan Eskiİzmir, Karabağlar’a kadar uzanacak 28 kilometrelik bir hat. Tabi ki bunun projesi yapım aşamasında. Büyükşehir’in ulaşım ve master planında orta ve uzun vadede yapılacak bir proje olarak yer alıyor. Bu 10 yıl ve üzeri bir tarihe denk geliyor. Benim 5 yıllık döneminin son gününde temel atma durumuna gelse kendimi başarılı bulurum.  Tunç Başkan’a buradan teşekkür ediyorum. Kendisi çok uyumlu çalışıyor. Bu projeye de çok önem veriyor. Beni ziyaret ettiğinde kendisi konuyla ilgili konuştu ve çok heyecanlıydı. Bu büyükşehirin projesi ben sadece hızlandırmak için çaba harcıyorum. İzmir’in en uzun hattı ve en uzun sürecek. Gaziemir’in ve Karabağlar’ın ulaşım sorununa büyük bir çözüm olacak.”

YURTDIŞI AKADEMİK BURSU PROJESİNİ DAHA DA GELİŞTİRECEĞİZ!
Eğitime önem verdiklerini ve bunun için ofis kurduklarını kaydeden Arda, “Gaziemir’deki dinamiklerle ilgili bir tespit ortaya koyduktan sonra Yurtdışı ofisi kurdum. Bu ofisin birkaç projesi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Yurtdışı Akademik Burs Ofisi… (YABO) bir tanesi kardeş belediyeler ilişkileriyle çalışıyor. Diğer taraftan Avrupa Birliği projesiyle ilgili ciddi bir çalışma yapıyor. YABO, yurtdışında çok ciddi karşılıksız burslar bulunuyor. Sadece Almanya’da karşılıksız 70 burs tespit ettik. Lisans, yüksek lisans, doktora yapacak öğrenciler için veriliyor. Biz öğrencileri davet ediyoruz, onları 1 saat dinliyoruz. Daha sonra onlar adına araştırma yapıyoruz. İnternette inanılmaz bir bilgi çokluğu var. 19 yaşındaki bir çocuğun bunu bilgiyi süzgeçten geçirmesi çok zor. Bunların hepsi de yabancı dilde yazılmış bilgiler. Ofisimde çalışan arkadaşlar 2-3 dili çok iyi bilen arkadaşlar var. öğrenciye uygun bir bursu buluyoruz. Daha sonra öğrenciyi çağırıp bursla ilgili bilgilendiriyoruz. Evet diyorsa müracaatını biz yapıyor, sonuçlarını biz takip ediyoruz. Şuan Almanya’ya şimdiden 3 öğrencimizi gönderdik. Konservatuar, mühendislik ve tıpla ilgili giden arkadaşlarımız var” dedi.

ATATÜRK’TEN ALINTI YAPTI
“Bu proje nasıl oluştu?” sorusuna ise Arda şu yanıtı verdi: “Benim eşim Ege Üniversitesi’nde Alman Dili Edebiyatı’nda doktora yapıyor. Yaklaşık 7-8 yıldır aile bütçesine yük olmadan doktorasını gerçekleştiriyor. Ben de neden öğrencilerinin bundan haberi yok derdim. Belediye başkanlığı atandığımıza bunu danışmanlık olarak yapalım dedim. Atatürk’ün Cumhuriyet’in kuruluş döneminde öğrencilere, ‘kendi imkanlarımızla sizi gönderiyoruz. Bir kıvılcım olarak gönderiyorum, bir ateş olarak döneceksiniz’ demişti. Bende başkaların imkanlarıyla gönderiyorum ama ateş olarak dönmelerini tercih ediyorum. Bir taraftan da gönderdiğimiz öğrencilere yaz döneminde Gaziemir Belediyemize karşılıksız çalışma koşulu koyduk.  Oralarda kalacaklarsa da Türk Lobisi’ne ihtiyacımız var. Esasında ülkemize yararlı olmalarını isteriz.”

KAMUSAL ALANI GENİŞLETMEKTEN YANAYIM
Gaziemir’de kamusal alanın çoğalması için hamlelerde bulunduklarını ifade eden Arda, “Gaziemirlilerin festival Cafe, Tepe Restoran diye bildikleri yerler var. Bunlar daha önce kiralanmış. Ben kamusal alanları genişletmekten yanayım. Kiracılarımızı çıkardık. Zor oluyor. Hukuki süreçle devam ediyoruz. Bir tanesi çıkardık, sanıyorum bir tanesini de  istinaf mahkemesi bizim lehimize karar verecek.  Hukuk yolundan ayrılmadan alanımızı genişletmek istiyoruz. Ticari olarak değil belediye olarak işleteceğim. 4,5 liraya çay içilirken vatandaşımız 1 liraya içebilecek. Sarnıç piknik alanımız var. Burada yaklaşık 91 bin metrekarelik bir alanı işletemeye verilmiş. Burada çok aktivite alanı bulunuyor fakat sadece restoran bölümü faal olarak kullanıyor. 91 bin metrekarelik bir alan tel örgülerle çevrilmiş, vatandaşlarımız buradan yararlanamıyor. Bunları da dava açtık. Bünyemize katmak istiyoruz” diye konuştu.

İKTİDARI KAYBEDEN SENDİKA…
Arda, “Ben bütün işçilerimize sendikal alanda büyük bir özgürlük bıraktım. Her sendika gelip belediyemizde çalışma yapabilir, işçilerle görüşebilir. İşçiler de istediğiyle çalışabilir. İşçiler hep bende bir sendika işaret etmemi istedi ama ben masanın öbür tarafındayım. Her ne kadar da işçi dostu bir belediye başkanımı olmama rağmen. Kendi sendikalarını kendilerini seçmelerini ve iş yapmadığında da hesap sormalarını söyledim. Bu sizin örgütünüz dedim. 584 işçimizden 554 tanesi DİSK/Genel-İŞ’i tercih etti. 30 kişilik TÜRK-İŞ’te kaldı. Tabi iktidarı kaybeden sendikanın bana yönelik çok haksız eleştirileri oldu. Israrla baskı yaptığımı söylediler. İşçiler de baskı kurmadığıma yönelik tepki göstermeye başladılar. Kendileri itham altında kaldıkları için açıklama yaptılar. Genel-İŞ’in yaptığı açıklamaya karşın DİSK’in yaptığı bir karşı açıklamadır. Benim dışımda gelişen olaylar” dedi.  

SOSYAL MARKET GELİYOR…
8 ayda hayata geçirdikleri projeleri kısaca anlatan Arda, “Sosyal-kültürel genişletmek için şimdiye kadar yaklaşık 43 tane çok farklı kurs açtık. Bunun yanında tarihe sahip çıkıyoruz. Rumlardan kalma eski bir taş evimiz var. Burayı 2 milyon TL bedelle kamulaştırıp ilçemize kazandıracağız. Belediyemiz moloz dökümünü Harmadalı’ya yapıyordu. Belediye aracımızın bu mesafeyi kat etmesi hem zaman hem de yakıt konusunda ciddi bir bedeli oluyordu. Bu sorunu da çözdük. Menderes Çakal Tepe’de moloz döküm sahası var, buraya dökmeye başladık. Menderes Belediye başkanı ile uyum içerisinde çalışıyoruz. Sosyal market projesini hayata geçireceğiz. Dağıtacağımız kart ile en dar gelirli 350 aileye yardım edeceğiz. Pazaryeri uygulamaları yapacağız. Esnaf tahsis edilen yerin dışına çıkılarak vatandaşın yol güzergahını daraltmışlardı. Bunu çözdük” diye konuştu.

VATANDAŞ, ‘SENİN GİBİ BİRİSİNE NASIL OY VERMEDİM’ DİYE ÜZÜLÜYOR
“Seçim olsa yüzde 60’ın üstüne çıkarım” sözlerine açıklama getiren Arda, “Vatandaşlarımız, Gaziemir’in emin ellerde olduğunu, belediyenin bir kuruşunun bile hesabının sorulduğunu, kamusal alanın genişletildiğini görüşüyorlar. Bana oy vermeyenler, ‘senin gibi birisine nasıl oy vermedim’ diye kendilerine kızdığını görüyorum” dedi.

EŞİM BENİM SİYASİ DANIŞMANIM! İYİ BİR STRATEJİST! BU KONUDA BENİ NE KADAR ELEŞTİREN VARSA EŞLERİ BUYRSUN BELEDİYEDE GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞSSIN. KAPIMIZ HER BİRİNE SONUNA KADAR AÇIK!
Eşi Deniz Arda’nın, belediyede kendisine yardım ettiğini kaydeden Arda, “Eşim eğitimli birisi. Benimle birlikte siyasete atılan birisi değil. Geçmişte siyasete ilgi duyan birisiydi. Milletvekili aday adayı olmuş, Demokratik Sol Parti’de kadın kolları başkanlığı yapmış. Şuanda Gaziemir Belediyesi için çalışıyor. O benim siyasi danışmanım. Burada gizlenecek saklanacak bir şey yok. İyi bir danışman, iyi bir stratejist. Dünyayı Avrupa’yı çok iyi tanıyan birisi. Almanya’da doktorasın yapıyor. 18 yüzyılı uzmanı. Aydınlaşma, Rönesans gibi birçok şeyi ondan öğreniyorum. O benim yol göstericim.  Gaziemir için gönüllü olarak çalışan birisi. Burs ofisi, kardeş belediyeler, Avrupa Birliği projelerinde en büyük danışmanımızdır. 100 Kişilik bir kadın ordusuyla çalışıyor. Meme kanseriyle ilgili geçtiğimiz günlerde bir seminer verdiler. Şimdi bir sağlık TIR’ıyla mahalle mahalle gezip sağlık taraması yapacaklar. 2020 yılında yapılacağı uluslararası sempozyumunda düzenleme komitesinde çalışıyor. Madde bağımlılığı ile ilgili sempozyomunda düzenleme komitesinde çalışıyor. Beni ne kadar eleştirilen kişi varsa, kimin eşi varsa gelsin gönüllü olarak çalışın. Bütün kapıları onlara açıyorum” dedi.