GÜNDEME BAKIŞ- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Gündeme Bakış TV’ye konuk oldu. 31 Mart yerel seçimlerinde Çiğli’de CHP’nin tarihi bir oy aldığını kaydeden Gümrükçü, “Çiğli’de CHP tarihinin en yüksek oyunu aldık. Aynı zamanda İzmir’de 5. Türkiye’de 19’uncu olduk. Ayrıca geçtiğimiz seçimlerde yüzde 52 olan oy oranı yüzde 62’ye yükseldi. Çiğli’de yükselen bir trend var. Bu; yıllardır CHP’ye emek veren ve seçmenin başarısıdır. Önümüzdeki süreçte bu yüzde 62 oy oranını yükseltme ve seçimde verdiğimiz sözleri tutarak Çiğli’ye yeni bir vizyon kazanmak istiyoruz. Ben daha yüksek bir oran bekliyordum. Genel olarak bir İzmir’de sandığa katılmama ve toplumsal muhalefetin temsil ettiği oyları alamama durumu var. Bunun parti içerisinde konuşulması gerekiyor. Çiğli’de yaklaşık 150 bin 10 bin seçmen sandığa gitmedi” diye konuştu.

İSTANBUL’DA GÖREV VERİLSE ÇALIŞMAYA HAZIRIM
23 Haziran’da yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde partisini kendisine görev vermesi halinde çalışmak istediğini belirten Gümrükçü, “Ben Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’na atılan yumruktan itibaren İstanbul’da seçimlerin yenileceği kanısına vardım. Genel merkezimizin de beklentisi ve hazırlıkları vardı. Biz seçimi nasıl kazanırız ve İstanbul’a nasıl katkı sağlarız bunun peşindeyiz. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarına otobüs gönderme kararı aldım. Bir belediye başkanı olarak değil ama bir yurttaş olarak maaşımdan 2 otobüsün masrafını karşılayacağım. CHP’nin üyesiyim, kamu görevimi aksatmadan partim bana görev vermesi halinde seve seve çalışırım” dedi.

HAYATIMDA HİÇ BU KADAR ÇALIŞTIĞIMI HATIRLAMIYORUM
Belediye Başkanı olduktan sonra hayatının en yoğun çalışma temposunu yaşadığını dile getiren Gümrükçü, “Başkan olduktan sonra hayatımda çok fazla bir şey değişmedi. Belediyeden kaynaklı bir makam aracımız oldu. Zaten ilçe başkanlığı yaptığım için vatandaşlara bir aradaydım. Görüşmelerimize devam ediyoruz. Çiğli’de nasıl bir belediye aldık, neler yapılacak programı üzerinde çalışıyoruz. Az önce hayatımda fazla bir şey değişmedi dedim ama ben hayatımda hiç bu kadar çalışmamıştım. Daha önce günde 3 mesai yaptığımı bilirim ama bu onu da aştı. Cumartesi günü sabah 9.00’da giriyorum akşam 22.00’de çıkıyorum. Cumartesi günü dahil… Hafta içi ise saat akşam 8’den aşağı eve gidemiyorum. Tabi eve gittiğimde raporlar, mevzuatlar oluyor, bunlar üzerinde çalışıyorum. Yüzlerce mevzuat var, altınızdaki kişinin sizi yanlış yönlendirmemesi için ondan bir tık daha iyi bilmek zorundasınız. Gece 01.00’e kadar çalışıyorum” diye konuştuk.

ÇİĞLİ’DE İŞÇİ SORUNUN DETAYLARINI ANLATTI
Çiğli’de yaşanan “işçi” sıkıntısıyla ilgili ilk kez konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü şunları söyledi:
“Ben CHP’nin üyesiyim, solcuyum. Emekten yanayım. Emeğiyle para kazanın şartların iyileştirilmesi ve bu insanların gelecekte dünyayı yönetmesini istiyorum. Bizim halka karşı bir sorumluluğumuz var. Belediyeyi yönetme sorumluluğunuz bulunuyor. Birincisi hem işçinin hakkını vereceğiz, hem de halkın hakkını koruyacağız. Bir denge kurmamız gerekiyor. Ben şantiyeye gidip arkadaşlara maaş hallolur ama çalışmamız gerektiğini söyledim. Sonrasında yine şantiyeye gittim. İşçi arkadaşlar ‘şu kişiler çalışmıyor’ dediler. İncelediğimizde arkadaşların dediği çıktı, işe gelmiyorlar. Uzun olanı da var kısa süreli gelmeyen de var. Çiğli için görevlendiriliyorsunuz ama emek vermiyorsunuz. Bu kabul edilemez. Adaletin gözü kördür. Biz Çiğli’yi yükselmek için böyle kararlar almak zorundayız. Orada sendikanın aşırı bir tepkisi oldu. Aynı gün görüştük. Bazı noktalarda haklı olduğumuzu tespit ettiler. Yanlış noktalarımızı söylediler. Bir komite kurduk. İş kanunu ve toplu sözleşmelerin çeşitli kuralların göze alınacağı bu kurul tarafından cezalandırma kararı aldı. Ben 5 yıl belediye başkanlığı yapacağım, bir tane akrabam o belediyede çalışmayacak. Benim arkadaşım ve beraber siyaset yaptığım arkadaşlarımdan hiç kimse hak etmediği bir gelir almayacak. Ama aldığımız kararlarının yüzde 80-90’ı doğrudur. Çiğli’de, İzmir’de liyakati oturtmalıyız. Bulunduğu bölümde uzmansa hakkını veriyorsa devam edeceğiz, değilse kusura bakma diyeceğiz ve başka bölümlere yönlendireceğiz ve öncelik tanıyacağız. Bu konuyla ilgili mülakatlar yapıyor. Personelle ben görüşmeyeceğim. Bir profesyonel heyet kurduk, konuşacak. Meclis üyelerimize davet ettik mülakatları izleyebilsin diye. 28 Martta bile personel alımı yapılmış. Jeoloji mühendisinden garson, hemşireden bulaşıkçı, sosyologdan aşçı yapılmış”

BORÇ 500 MİLYONUN ÜZERİNDE
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, belediyenin borcunun 500 milyonun üzerinde olduğunu açıkladı. Gümrükçü, “Şirket borçları hariç 400 milyondan borç var. Şirket borçlarını eklediğimizde 500 milyonu geçer. Burası bakkal dükkanı değil. Borçsuz devralacaksınız diye bir şey söz konusu değil. Önemli olan paranın nereye harcandığı. O konuda çalışıyoruz. Şeffaf bir belediyecilik anlayışımız var. Ne teslim aldığımızı da çalışıyoruz. İkincisi, borcun döndürülüp döndürülemediğidir. Büyük oranda kamu borcu var. Kredi kullanmak için yetkiyi aldık. Kanuni bir limit var. 20 milyon lira. Bir de kredibilite diye bir konu var. Bunun çalışması devam ediyor. İhtiyacımıza göre çekeceğiz. Ama en fazla bu 20 milyon olacak. Bütün komisyonlara gönderdik çünkü şeffaf belediyeciliği önemsiyoruz. Bu konunun tüm komisyonlarda tartışılmasını istedim. Plan bütçe komisyonunda AK Partili arkadaş kredi çekilmesi yönünde oy kullandı. Ama mecliste grup kararı almışlar. Hayır oyu verdi. Birçok kararı alırken her alanda tartışılmasını isteyeceğim” dedi.

TASARRUF TEDBİRLERİ UYGULAYACAĞIZ! 23 NİSAN ETKİNLİKLERİNİ CEBİMDEN KARŞILADIM
Belediyede tasarruf tedbirlerini hayata geçirdiğini anlatan Başkan Gümrükçü, sözlerine şöyle devam etti:
“Tasarruf etmemiz lazım. Bir bütçe açığımız var. 2018’de bu 56.5 milyon TL. Bunu azaltmak için tasarruf yapmamız gerekiyor. Harcamalarımızı kısacağız. Bu alanda çalışma yapıyoruz. İsraf olarak tabir edebileceğimiz bir yer var mı ona bakıyoruz. Kendi öz kaynaklarımızla işleri halledebiliriz. 5 gün süren 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlik masraflarını kendim karşıladım. Maaşımdan fazlasına mal oldu. Bu bir tasarruftur. Ben bunu güle oynaya yaptım. Ot biçme işlerimiz var. Bunun tamamını kendimiz yapıyoruz. Normalde ihaleyle yapılan işler bunlar…Gezici bir ekip kurduk. Büyükşehir Belediyesi’nden destek alıyoruz. Masraf yapmadan bunu halledeceğiz. Ramazan yemekleri için hizmet alımı yapmayacağız. 13 noktada ramazan yemeği yapılmıştı geçen sene. Kendi personelimizle, kendi aşçımızla bunu yapacağız. Bu önemli bir tasarruf! Çok fazla ziyaretimize gelen vatandaşımız var. Kapımız herkese açık. Pazartesi günü sabah 06-09 arası sahada olacağım. Ramazan Bayramı’ndan sonra mahallere başkanlık makamına taşıyacağız. Mahallenin ve şahsi sorunlarını konuşacağız.

ALİ RIZA KOÇER’E AYRI PARANTEZ AÇTI!
Başkan Gümrükçü, çiğlinin barışa ve hizmet anlamında buluşmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Gümrükçü, “Utku Gümrükçü tek başına bu yükün altından kalkamaz. Başkan yardımcıları sizin bakanlar kurulunuzdur. Ne kadar güçlü bakanlarınız varsa o kadar daha atak bir şekilde sorunlara çözüm üretebilirsiniz. Tülin Hanım benimle birlikte aday adayı olmuş bir isim. 15 yıldır belediyede görev yapıyor. Halkı, belediyeyi tanıyor. Ali Rıza Koçer’in yetiştirdiği bir kişiyim. Belli bir noktaya geldiğimde geçmişime vefa göstereme gibi bir şey yapamam. Kendisinin Çiğli’ye büyük bir emeği vardır. Onun da yeteneklerinden yararlanılması gerekiyor. Bizim hızımıza ayak uyduran kalacak uyduramayan gidemeyecek” dedi.