GÜNDEME BAKIŞ - 2004’te CHP’nin Bayrağını Balçova'ya diken Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, geçen süreçte partisinin oyunu yüzde 34’ten yüzde 70’e çıkarmaya başardı. Çalkaya, “2009’da yüzde 69, 2014’te yüzde 62 oy aldık. 6 ay öncesinden de erken aday adaylıkları belli oldu. O dönemde CHP’den aday adayı olan bir arkadaşımız partiden istifa edip DSP’den belediye başkan aday adayı oldu. 1999’da DSP’den belediye başkanı seçilen daha sonra CHP’ye geçen arkadaşımız aday gösterilmeyince DSP’ye geçti. Parti üyemiz bir avukat arkadaşımız, CHP’den istifa edip AKP’den belediye başkan adayı oldu. Sol kolunda Atatürk imzası olan bir arkadaşımız istifa edip AKP’den birinci sıra meclis üyesi adayı oldu. DSP’nin başında CHP’liler, AKP’nin başında CHP’liler. HDP’liler de genç Kürt seçmenin oyunu aldı. 3-4 yerde kendi partililerimle yarıştım. Buna rağmen yüzde 62 oy aldım” dedi.

"SOKAK SOKAK EV EV ÖRGÜTLENDİK!"
Belediye Başkanı olmadan, kadın örgütlenmesiyle yola çıkacaklarının sözünü verdiğini ve bunu başardıklarını belirten Başkan Çalkaya, “Sokak sokak, ev ev örgütlendik. 900’ün üzerinde sokak sorumlumuz var. Her doğanın, ölenin evine gidiyoruz. Cenaze evlerine ilk kez pide-ayran yollayan belediye başkanıyım. Acıları paylaştık. Eğitime büyük katkı koyduk. Bir ailenin evine en az 10 farklı yolla girdim. Bunu yaparken de salt siyasi menfaatle yapmadım. İnsanlar yaptığım şeyleri bir siyasi kazanma arzusuyla yapmadığımı biliyor. O yüzde insanlar bana yüzde 70’in üzerinde oy veriyor. Bu kentin insanıyla aramızda iyi bir bağ kuruldu. İnsanlara sevdiğimi hissettiriyorum. Yapmacık bir işim yok. Her yıl 31 Aralık gecesi 20-25 yaşlı, kimsesiz, durumu iyi olmayan ailelerle yılbaşını paylaşıyorum. Herkes bayramlarda tatile giderken ben Arefe günü evleri ziyaret ediyorum. Bir yolda 16-17 ev yanmış. Sağcı mıdır solcu mudur bakmadan hemen yanlarındayım. Geçen sene üniversiteyi kazanan 655 gencimize bilgisayar verdim. 600 öğrenciye de vereceğiz. Ben herkesin belediye başkanıyım” diye konuştu.

"TÜM ADAYLARIN SEÇİM BİLDİRGELERİNDEKİ SÖZLERİ YAPTIM!"
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, diğer siyasi partilerin belediye başkan adaylarının seçim bildirgelerinde verdiği sözlerini hayata geçirdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bütün belediye başkan adaylarının bildirgelerinde ne varsa hepsini gerçekleştirdik. Rakiplerin sözlerini de yerine getirdik. Her şeyde mütevaziyim. Ama bir konuda mütevazi olamayacağım. Jeotermal benim eserim. Bu kentin yüzde 98’i jeotermalle ısınıyor. Su akar Türk bakar dediklerini ben bu kentte terse çevirdim. Aldım  Norveçlileri getirdim. Tedavi oldular. O suyla kent ısıtmacılığına girdim. Ama gezdim, araştırdım ve yaptım.  Hayatımda her işi inanarak ve in iyi şekilde yaparım. İlçemizin tören alanı yoktu. Göreve geldim ve resmi tören alanı yaptım. Kentteki rampaları Arnavut kaldırımı taşlarla döşedim. Kavşakları onlarla yaptım. Her yağmurda 30-40 evi su basıyordu. En kuvvetli yardımda en fazla bir evi su basıyor. Ya da böyle bir olay olmuyor. O yağmurlarda giyindim sabaha kadar suyun nerelerden aktığını tespit ettim. Yeşil alanı abartısız 50’ye katladım. Prestijli işler yaptım. Akılla yürüdüm. Gençleri, çocukları korudum. Bu kette madde bağımlılığını bitirdim. Onları spora yönlendirdim. İzmir deprem kenti. 6 mahallede konteynırlar var. Balçova bir çekim merkezi haline geldi. 10 kişiden 7’sinin oyunu alacağım dedim ve bunu gerçekleştirdim. Kültür merkezi sözümüzü de önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz. Projenin temelini atacağız. Bu kentte yaptığım her şeyi bu kentin gücüyle yaptım”

AZİZ BEY YOKUM DERSE….
Yeniden aday olup olmayacağıyla ilgili soruya Çalkaya, “Seçim dönemine 5 ay var. 6’ıncı ay seçim ayı. Siyasette bu uzun bir süre. Belediye başkanlığının kazanıldığı yerlerde şubat başında açıklanacaktır. 5 ay önceden ismimim bir yere geçmesi benim adıma onurdur. Şu an bir belediye başkanı olduğum yere adayım demeyi etik bulmam. Aziz Kocaoğlu, bu işi yaparken ben aday olmayacağım demeden onun karşısına dikilmenin karşı içi çatışmalara neden olacağını düşünüyorum. Balçova Belediye Başkanıyım. Şartlar olgunlaştığında genel merkez karar verecektir. Balçova’da devam et derlerse, koştururum. Hayır, sen 3 dönem yaptın, yeter derlerse yine partim için çalışırım. Ne görev verirlerse onu yaparım. Eğer Aziz Bey yokum derse ve genel merkez düşün derse Büyükşehir adaylığını düşünürüm” yanıtını verdi.

KİMSENİN GENEL BAŞKANIN YANINDA OLMADIĞI YERDE KENDİSİNE DESTEK VERDİM
Parti içerisinde yaşanan olağanüstü kurultay tartışmalarını ve bunun partiye yansımalarını değerlendiren Balçova Belediye başkanı Mehmet Ali Çalkaya, şunları söyledi: “Hiçbir kimsenin genel başkanına yanına gidip, ‘Ben sizinleyim’ diyemediği dönemde gittim Kılıçdaroğlu’nun yanında durdum. Genel başkanımız iyi bir sosyal demokrat. Türkiye’yi iyi analiz ediyor. Kılıçdaroğlu, Ankara’dan sonrasına girilemez denen yerde mitingler yaptı. Partisi iktidar olmadan iktidara iki önemli konuyu yaptırdı. Birincisi asgari ücret arttı bir de emekliler dini bayramlarda iki ikramiye aldı. Çalıştı, proje geliştirdi. Doğru şeyler yaptığına inanıyorum. Bugünkü başarısızlığının temeli kişisel değil. Türkiye’de toplumsal yapı dörde bölündü. Böyle bir ortamda kardeşlik türküsü söyleyenler kazanmayabilir. Bu sizin başarısız olduğunuzu göstermez. Tartışmalar zamanla alakalıdır. ‘Ben senden fazla oy aldım’. O günkü şartlar farklıydı. İYİ Partili olanlar Balçova’da parlamento seçiminde kendi partisine, Cumhurbaşkanlığında ise Muharrem İnce’ye oy verdi. Diğer partilerden de oylar geldi. Aday olursam yüzde 70 ve üzeri oy hedefim var. Bu kentte sevginizi insanlara yansıtırsanız, İzmir hoşgörünün kenti olur. Sürükleyici bir gücüm vardır. 17 yaşından bu yana sokak siyaseti yapıyorum. İnsanların ne istediklerini çok iyi biliyorum. Hem iş hayatımda hem belediye başkanlığında yaptıklarım var. İş alanında yaptıklarımı asla hafife almam. Hayatı her anlamıyla iyi biliyorum. Balçova’yı nasıl yönettiysem kazandığım her yeri öyle yönetirim”