CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay Denizli’de sınavdan önce kazanan müdürbaşyardımcılarını sordu. Balbay Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergesinde, ‘sınav yapılmadan müdür başyardımcılarının üç gün önceden ilan edilmesi eğitimde emek hırsızlığı değilse nedir? Kim size bu listeleri yaptırıyor?’ diye sordu.

Balbay konuya ilişkin şu dğerlendirmede bulundu:

“Eğitim öğretimde kalemin, silginin, cetvelin yerini tüfeğin, bıçağın, uyuşturucunun yer aldığı bir iktidar sürecini yaşıyoruz. Ulusal ve uluslararası yeni hiçbir başarıya imza atamıyoruz. Siyasetin girmemesi gereken üç yerden birisi olan eğitim camiamız boğazına kadar siyasete sokuldu. Bu örnek bize başarısızlığın hiç düşünmeden sebebini ortaya koyuyor. Öğrenci, öğretmen, veli ilişkilerini, eğitim öğretim metaryallerini ve diğer eğitim paydaşları ile ortak çalışmayı yürütecek yöneticileri böyle partizanca hırslara kurban ediyorlar. Bu düpedüz emek hırsızlığı, eğitim hırsızlığı, ülkenin geleceğini çalmaktır. Biz buna müsaade etmeyeceğiz.”

Balbay basında yer alan haberleri hatırlatarak Bakan İsmet Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:

“Denizli Acıpayam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün müdür başyardımcılarını belirlemek amacıyla yapılacak sınavdan üç gün önce “kazananların” isimlerini belirlediği kamuoyuna yansıdı. Skandal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan listenin sosyal iletşim ağı WhatsApp üzerinden oluşturulan müdürler grubuna atılması ile ortaya çıktığı yazılı ve görsel basında yer aldı.

Bu bağlamda:

1. Yazılı ve görsel basında yer alan haberler doğru mu?

2. Bakanlık tarafından Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Acıpayam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yönelik bir soruşturma/inceleme yapması söz konusu mu?

3. Sınav yapılmadan müdür başyardımcılarının belirlenmesi eğitimde emek hırsızlığı değil mi?

4. Hükümetlerinizin sadece “benden olsun” anlayışı ne zaman son bulacak?

5. Eğitimde beceriksiz, liyakatsız yönetici ve idarecilerden vazgeçmeyecek misiniz?

6. Listede yer alan isimleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kim yada kimler hazırlatmıştır? Listenin hazırlanmasında sendika, tarikat, cemaat, dernek yada vakıflar var mıdır?

7. Listede yer alan isimler bir sendikaya üye midir, hangi sendika üyesidir?

8. Listede yer alanların sınavda gerçekten başarılı olması halinde buna kamuoyunu nasıl inandıracaksınız? Bu idareciler görevlerinde nasıl adil, güvenilir ve başarılı bir hizmet verecektir?