Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB)  İzmir Şehir Plancıları Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bergama’da yapacağı, Millet Bahçesi planlarına dava açacağını açıklamıştı. Odadan yapılan açıklamada, “Ticari alan” vurgusu yapılmış, “Depremin üzerinden bir yıl geçti ama vatandaşın yaralarını saracak bir çözüm üretilmiş değil. Bu kadar mağduriyetin olduğu bir ortamda ‘Millet Bahçesi’ için harcanacak kamu kaynağının sermayeye kaynak aktarmak dışında bir anlam içermediği açık olup bu kaynakların barınma sorunu yaşayan vatandaşlarımız için kullanılması için mücadelemize devam edeceğiz. Bu nedenle söz konusu işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava yoluna gideceğiz” ifadelerine yer verilmişti. AK Parti İzmir Milletvekillerinden, Şehir Plancıları Odası’nın dava açıklamasına sert tepki geldi.  

AK PARTİLİ KAYA, “YATIRIMLARIMIZI HEP İSTEMEZÜKÇÜLERLE MÜCADELE EDEREK YAPTIK” 

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya, İzmir’e devlet eliyle yapılacak her yatırımın yerel belediyeler ve TMMOB tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi. AK Parti’nin İzmir’e getirdiği her yatırım için, İstemezükçü zihniyetle büyük mücadele ettiğini savunan Kaya, “Biz İzmir’de yaptığımız her yatırımı, ‘İstemezükçü’ çevrenin açtığı davalarla mücadele ede ede yaptık. Şimdiye kadar İzmir’de hangi yatırımı gerçekleştirdiysek, bu ‘İstemezükçü’ çevre itiraz etti. Konak Tünelinde, Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nda da, CHP’li yerel yönetimlerle birlikte hareket eden bu odalar, büyük bir yeşil alan düzenlemesi içeren planı bile dava konusu yapıyorlar. Başbakanımız Binali Yıldırım’ın da dediği gibi inat da murattır. Hemşerilerimiz merak etmesin, bu güzel Millet Bahçesi, vatandaşlarımızın kullanıma açılacaktır” dedi.  

AK PARTİLİ NASIR, “VATANDAŞA HİZMETE KARŞI ANLAYIŞTALAR” 

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Bergama’da yapılacak Millet Bahçesi’nin hem yeşil alan ihtiyacını karşılayacağını hem de altının otopark olarak planlanması nedeniyle kentin trafik sorununa çözüm olacağını belirtti. Şehir Plancıları Odasını asli görevlerini yapmaya davet eden AK Partili necip Nasır, “Üyesi olduğum TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası’nın asli göreviyle ilgilenmesi gerektiği kanaatindeyim. Millet Bahçeleri, halkı doğayla buluşturan, gereksinimleri karşılayan afet anında kentin toplanma alanları olarak da kullanılabilecek, yer ve alan büyüklüğü fonksiyonları açısından tasarımıyla tamamen halka hizmet eden yeşil bir alan oluşturan bir projedir. Söz konusu Bergama’nın göbeğinde sıkışmış, meydanı olmayan, vatandaşın yeşilden uzaklaştığı bir ilçede, orada atıl durumdaki bir stadyum, 51 bin metrekare bir alan, var olan mevcut yeni stadın yanında genişletilmesiyle, yeşil alan olarak halka hizmet edecek. Öte yandan şehrin trafik sorununu da ortadan kaldıracak, altında otopark çözümün olacağı, vatandaşa hizmet edecek bir alan. Vatandaşa hizmete karşı anlayışı anlayabilmek mümkün değildir” diye konuştu. 

“BAŞKA YERLERE HİZMET ETMESİNLER” 

TMMOB’un siyasi ve politik hareket ettiğini savunan AK Partili Nasır, “Şehir Plancıları Odasına önerim, asli görevlerini yapsınlar. Onların asli görevi de, alt ve üst ölçekli planları birbiriyle uyumlu olmayan, hala merkez ilçelerinde 5000’lik planları olmayan, kendileri doğru söylüyor deprem kuşağında olan, deprem tehlikesi olan bir İzmir’in alt – üst ölçekli planlarının uyumlu hale getirilmesiyle ilgili ve belediyelerin bölgeleriyle bütüncül plan yapmasıyla ilgili konuları takip etsinler. Meydana gelebilecek büyük bir depremde, bu söylem ve eylemde bulunmayan TMMOB’un vebali ve sorumluluğu çok daha büyüktür. Başka işlerle uğraşacaklarına asli görevleriyle uğraşsınlar. İşi, siyasi-politik arenaya çekerek başka yerlere hizmet etmesinler. TMMOB asli görevine dönsün” açıklamasında bulundu.