GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir'in Gaziemir ilçesinde yapımını İZBETON'un üstlendiği deprem konutları çalışmalarının önünde basın açıklaması yaptı.

Sözlerine İzmir Depreminde yaralanan, hayatlarını kaybeden ve tüm depremzedelere geçmiş olsun dilekleriyle başlayan Sürekli şunları söyledi:

“İzmir'de depremler oluyor, olmaya da devam edecek. Doğanın kanunu bu ancak biliyorsunuz deprem öldürmez bina öldürür. İzmir'in yapı stoğunun yüzde 65-70'inin hakikaten sıkıntılı olduğu gözden geçirilmesi gerektiği dönüşüme tabi olması gerektiğini defalarca ifade ettik, ediyoruz. Bu çerçevede de depremden sonra yapılan çalışmaları da yerel yönetimler açısından çok yetersiz başarısız buluyoruz yerel yönetimler başta büyükşehir belediyesi olmak üzere bir arpa boyu yol alamadılar. Kentsel dönüşüm yapılmalı deprem bunu hatırlattı. Depremden sonra Büyükşehir Belediyesi ne yaptı? AK Parti muhalefetinin yönlendirmesiyle bu konuda çok büyük katkılarıyla, baskısıyla hatta emsal artışını aylar sonra yarım yamalak yaptığını biliyorsunuz emsal artışı sadece bayraklıyla sınırlı kaldı halbuki deprem biliyorsunuz sadece Bayraklı' da olmadı o zaman Karşıyaka'da Bornova'da da bunun sonuçları oldu ve işte geçen hafta gördüğünüz gibi deprem Buca'da da oldu, Gaziemir'de de oldu her yerde oldu. Olabilir her an olabilir. Tedbirleri acilen alınması lazım ama yerel yönetimler bu konuda hiçbir şey yapmamakta kararlılar. Kentsel dönüşümde hiçbir şey yapmıyorlar. Bakın tarihçesine bir bakalım. Bugün burada basın toplantımıza konu Emrez, Akpınar, Aktepe mahallelerinin içinde bulunduğu alanla ilgili olarak hükümet Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nı 2012 yılında buraları kentsel dönüşüm alanı ilan ederek belediyeye yetki devri yaptı.  10 yıl önce belediye yetki devrini aldı ve birçok yerde belediye sözleşmeler de yaptı işte biz geçtiğimiz aylarda Buca'ya Aydoğdu mahallesine gitmiştik. Sözleşme yapılalı 10 yıl olmuştu hiçbir sonuç yoktu isyan ediyorlardı. Oraya Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı gittiğinde vatandaşı isyan etmişti o da hükümet yapsın demişti. Biz de gittik biz yapalım dedik ama bize vermediler vermiyorlar vermek istemiyorlar yapamadıklarını göstermek istemiyorlar yapamadıklarının bilinmesini istemiyorlar. Oyalama safhasına geçtiler rant safhasına geçtiler hem oyalayalım hem buradan rant elde edelim safhasına geçtiler bugünde bunu konuşacağız."

AMAÇLARI RANTSAL DÖNÜŞÜM

Başkan Sürekli ''10 yıldır kentsel dönüşümde yetki devri alınmasına rağmen bir adım bir arpa boyu ilerleyemediler. Son 1 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi bir araç çıkardı. Kooperatifler aracıyla kentsel dönüşüm yeni bir icat ortaya attı.  Biz de bir inceleyelim dedik takip edelim hemen istemeyiz demeyiz biz onlar gibi değiliz. Biz önce takip ederiz. Hatta iyi niyetle İzmir Büyükşehir Belediyesi ziyaretimizde grup başkanvekilimizle birlikte bu kooperatif usulüyle kentsel dönüşüm nedir bu konuda çekincelerimiz var bu konuda vatandaşın çekincesi var bu konuda duyumlar var bu konuda ihbarlar var bu konuda basında çıkan bazı metinler var. Bu konuda bize brifing verin biz de bilgilenelim. Üstünden 6 ay geçti brifing yok hiçbir şey yok veremezler brifing çünkü kooperatifle ilgili yapacakları iş bir algı operasyonu her zaman olduğu gibi... Amaçları kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm. Burada kısa vadede seçime kadar bir hayal peşinde giderek oyalama taktiğiyle hem topu taca atıyorlar hem de burada büyük bir rant ortaya çıkıyor. Bu Rantsal dönüşümle ilgili tabi ki sıkıntılı durumlar ortaya çıkacak'' dedi.  

GÖSTERMELİK TEMEL ATILIYOR

Arkasındaki çalışmaların olduğunu belirten Kerem Ali Sürekli, Söz konusu çalışmalar belki de bugün yoğunlaştı. Mahalleli bilir bunu. Burada 42 gün önce Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı ile bir temel atıldı. Bu temeller böyle olmaz arkadaşlar bakın.  Burada küçük bir alanda temel... Saha betonu bu temel değil. Yine bir aldatmaca ile karşı karşıyayız.  42 gün önce atılmış bu temel. Burada saha iyileştirme çalışmaları dahi bitmedi. Bu sadece göstermelik bir oyun. Ancak şunu da net olarak ifade edeyim. Burada planlanan konut 275 peki 10 yıl önce yetki devri yapılan büyükşehir belediyesine Gaziemir'de Akpınar ve Aktepe ve Emrez mahallelerinde planlanan konut alanı ne kadar 1 milyon 220 bin metrekare. 10 bin konut yapılması gerekiyor 275 tane konutun göstermelik olmayan temeli atılıyor ve hala da bir şey yok.

HUKUK FACİASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ 

"Büyük bir hukuk faciası ile karşı karşıyayız" diyen Sürekli, ''Hukuka kanuna yönetmeliklere aykırı. Yani İZBETON'a bu işi devrederek İZBETON'a ihalesiz olarak kooperatifler kurarak uydurma kooperatifler içerisinde kimler hangi sıfatla yer alıyorlar belirli değil. Kimdir bu kooperatiflerin yöneticileri ne amaçla oradalar belirli değil. Tabi bunların belli bir kısmının cumhuriyet halk partisi yerel siyasetiyle ilintili olduğunu, bağlantılı olduğunu maalesef görüyoruz. Hakikaten büyük bir hukuk faciasıyla karşı karşıyayız.  Hile yapılmıştır hukuksuzluk yapılmıştır. Bunun bedeli ağır olacaktır'' dedi.

UYARIYORUZ! 'AĞLAMASINLAR SONRA'

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerine yüklenen Sürekli, "Şimdi uyarıyoruz. Bunun hesabı sorulur.  Mağdur olacak vatandaşlar bunun hesabını sorarlar biz de bu vatandaşların yanında oluruz. Onları destekleriz. Yarın öbür gün buradan hukuki sorunlar çıktığı zaman şikayetler yapıldığı zaman davalar açıldığı zaman onların tabiriyle söylüyorum onların bir milletvekilinin tabiri İzmir'de yerleştirdi. Ben böyle cümleler sarf etmem tırnak içerisinde söylüyorum 'Ağlamasınlar sonra'. Onların vekilinin söylemiyle söylüyorum ağlamasınlar. Yani dava açılınca, yargılanınca ağlamasınlar'' diye konuştu.