Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Manda Çayı'nda İzmir'deki koku sorununa yönelik açıklamalarda bulundu. Sürekli, koku sorununun giderek arttığını, Büyük Kanal projesinin artık yetersiz kaldığını, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının bir an önce birbirinden ayrılması gerektiğini anlattı.

Sürekli'nin açıklaması şöyle: 

“BU ÜÇ SORUN ÇÖZÜLMEDEN KÖRFEZ TEMİZLENMEZ”
Pandemi bitti, maskeden kurtulduk derken, bugün tekrar İzmir’in kokusundan dolayı maalesef maskeye döndük. Bugün burada maskesiz durulmuyor. İzmir’de sorunlara farkındalık oluşturmak için yerinde gerçekleştirdiğimiz basın toplantılarımıza devam ediyoruz. Geçen sene ulaşım sorununa dikkat çekme, 90 dakikanın kaldırılması nedeniyle otobüs duraklarında toplantı yaptık, özel okul imar düzenlemesi için yine orada sizlerle buluştuk, daha sonra körfez turuna çıktık malum bugünkü konumuzla ilgili olarak sizlerle eylül ayında körfezdeki durumu gözler önüne sermek için sizlerle körfez turuna çıktık.  O zamanda aynı sorunları dile getirdik. Sayın Başkan Tunç Soyer, ‘ben 3 yıl sonra körfezde yüzeceğim’ demişti o günde gördünüz İzmir Körfezi’nin hali içler acısıydı ve körfezde yüzmek mümkün değildi. Sayın Başkan bu kez doğruyu yaptı yüzme denemesinde bulunmadı. Çünkü yüzemezdi, anca yüzse dış körfezde bir yıl önce, bir resim vermişti, dış körfezde yüzebilir, ama iç körfezde İzmir’de denize girmek mümkün değildir. İzmir’de koku sorunu artarak devam ediyor. Bu sorunun nedenleri belli hep aynı noktadayız, teknik olarak da belli sorunun sebepleri; 1- İzmir’deki dereler Körfezi kirletiyor, dereleri temizlemek için gerekli çalışmalar yapılmıyor, tersine yanlış uygulamalar yapılıyor. 2- Büyük Kanal Projesi yetersiz geliyor. Bu projenin rehabilite edilmesi lazım, 4 fazı ile ilgili ihale yılan hikayesine döndü ve bunun tamamlanması lazım.  Bununla ilgili bizim açıklamalarımız sonrasında gelişmeler oldu ve ihaleyle ilgili süreç bir hız kazandı ama yıllar sonra kazandı. 3- İzmir’in en büyük sorunu yağmur suyu ile kanalizasyonların bir arada olması, bu sebepten dolayı hem taşkınlara sebebiyet veriyor hem de koku sorunu yaratıyor, ayrıştırma yapılması lazım. Yağmur suyu ile kanalizasyonların ayrılması ve 5 bin kilometreli bir imalat olması lazım, geçen sene 642 kilometre yapıldı şu an da kanı ve kaplumbağa hızı ile hareket ediyorlar anca 700-750 kilometre oldu geldikleri nokta. Bu üç tane sorun çözülmedikten sonra körfez temizlenmez. 

“ALGI OPERASYONU YAPTILAR”
Peki, bizim bu açıklamalımızdan sonra Büyükşehir Belediye Başkanı ne cevap verdi? Ne yaptı? İlk önce arkadaşlar çok ilginç ki koku sorununu dile getirdikten sonra ce yüzme vaadiyle ilgili konuştuktan sonra soluğu Gediz’de aldılar ve algı operasyonuna başladılar, dediler ki İzmir Körfezi’ni Gediz kirletiyor. Gediz’e Basın Mensuplarını da alıp götürdüler, sadece Körfez’in kirlettiğini söylemek için oralara gitmeye gerek yok. Çünkü bu doğru değil Körfez’i Gediz kirletmiyor, Gediz’in aktığı yer Körfez’in dışında ve bilimsel olarak Körfez’i Gediz’in kirletmesi mümkün değil. Ama algı operasyonuna devam ettiler. 1ay herkesi oyaladılar, şimdi yavaş doğruyu bulmaya başladılar, Büyük Kanal Projesi ile ilgili 4. Faz ihalesini hızlandırmaya başladılar. 

“GÜNAYDIN!”
Diğer bir konu da geçen gün Başkanın bir açıklaması var ve diyor ki ‘ Körfez’in kirliliğine sebep olan  yağmur suyu ile kanalizasyonun aynı hatta olması’ Günaydın!... Günaydın, aylar sonra yıllar sonra bizim tespitimize geldiniz. Hani Gediz kirletiyordu… Gediz’e gittiniz… Evet, doğru bir tane o doğrunun altında üç başlık var ve üç başlıktan dolayı Körfez kirleniyor. Bunun yanında Çiğli’de de bir toplantıda Sayın Başkan Kanal Projesi ile ilgili rakamlar vermiş, orada teknik bir hata var, doğrusu benim söylediğim gibi 5 bin kilometre ve sadece yüzde 15’i yapıldı. Yapılacak çok iş var… Bu döneme yetişir diyor, 3 yılı geçti şimdiden seçimden sonra yüzeceğim diyor ama yüzemez… Bunu da hep birlikte göreceğiz.

"ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPARIZ"
Sürekli, "Ne dedik biz; Sayın Başkanın ilk 100 gününü eleştirirken '100 gün aşk, çiçek, böcekle geçti lay lay lom' dedik. 6 ayı için ise, 'Yerelde cemreler düşecek diye, birinci cemre düştü, ikinci cemre düştü diye vaatlerine atıfta bulunarak, İzmir'e cemreler düşecek dediler, cemreler yerine İzmir küme düştü' dedik. Gelinen nokta bu. Koku sorunu bu sene hat safhada, geçen yıl Karşıyaka, Güzelyalı etkileniyordu şu an İzmir'in her yerinde fevkalade koku sorunu var. Sayın Cumhurbaşkanımız yıllardır koku sorununa dikkat çekiyor, biz 3 yıldır farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Doğruyu bulsunlar, bir an önce Büyük kanalı rehabilite etsinler, bir an önce dereleri hızlıca temizlesinler ama doğru yöntemle, bilimsel olarak yanlış yapıyorlar. Bilimsel yöntemini biz onlara anlatırız. Yavaş yavaş değil hızlıca yağmur suyu ile kanalizasyon hatlarını ayırsınlar" ifadelerini kullandı. Sürekli, hükümet olarak koku sorununun ortadan kaldırılması için destek vermeye hazır olduklarını anlatarak, "Biz koku sorununda üstümüze düşeni yaparız, destek veririz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kendi yetkisine giren bir şey varsa destek olur" dedi. 

"BÜYÜKŞEHİR FİNANSAL SIKINTIDA"
Büyükşehir'in finansal açıdan sıkıntı yaşadığını savunan Sürekli, "Büyükşehir belediyesi finansal sıkıntıda, bunu son zamanlarda dünyadaki genel konjonktürel durumun Türkiye'deki yansımalarına bağlamak istiyorlar. Türkiye'de birçok belediye var ama İzmir Büyükşehir Sayın Tunç Soyer'in kötü yönetiminden dolayı finansal krize girdi. Böyle olacağını biz söylemiştik. Seferihisar'ı iflas ettirmişti, İzmir'in akıbeti de öyle olmak üzere" dedi. 

"İZSU DÖKÜLÜYOR"
İZSU'daki yönetim değişikliğini de değerlendiren Sürekli, "Onların iç işleri ama İZSU sadece kokuda değil her yerde yetersiz kalıyor. Kazılıp kapanmayan çukurlar, yapılmayan yatırımlar, kayıp kaçak oranları... İZSU neresinden tutsanız tel tel dökülüyor, buna yönelik bir çalışma olabilir. Bu zihniyet değişmediği müddetçe hangi bürokrat gelirse gelsin değişmez" dedi.