Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, geçtiğimiz mecliste oy çokluğuyla kabul edilen toplu ulaşımda 90 uygulamasının zamlanarak 120’ye çıkarılması ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.  

ANTİDEMOKRATİK BİR TUTUM 
AK Partili Sürekli, “Geçtiğimiz hafta mecliste çok üzücü bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer grubumuzu dışarı çıkartacağını söyledi. İlk önce bir arkadaşımızı dışarı çıkartacağını, arkasından grubu da gerekirse çıkartacağını söyledi. Videoları izlediniz. Bu hakikaten Sayın Başkana, bir Büyükşehir Belediye Başkanına yakışmayan bir tutum. Bu antidemokratik bir tutum. Ne demektir bir meclis üyesini dışarı atmak? Meclis grubunu dışarı atmak ne demektir? Arkasından da devamla bazı ithamlarda bulundu. ‘Hadsiz’ kelimesini kullandı. Bunu da şiddetle kınıyoruz. Aynı kelimeyi yine CHP’den bir milletvekili de kullandı. Biz İzmirlilerin ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Kim hangi sıfatı taşıyor, İzmirliler takdir etsinler. Bu olayı da tekrar protesto ediyoruz. Bu olayın takipçisiyiz. Bir daha İzmir Büyükşehir Meclisinde böyle bir olayın yaşanmamasını diliyoruz. Ben de bizzat takip edeceğiz. Bir sonraki mecliste grup başkanı olarak yerimi alacağım. Oturumu takip edeceğim. Sayın Soyer’i sözde değil özde demokrat olmaya çağırıyorum” dedi.  

“BU TAVRININ ALTINDA ZAMLAR YATIYOR”
Başkan Sürekli ulaşım zammından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyerek, “Sayın Soyer’in tutumunun altında yatan gerçek neden geçtiğimiz hafta 2 büyük zam yaptı. Birisi su, olmayan suyun zammını yaptı. Diğeri de ulaşım zammı. Oturmuş bir sistemi hiçe saydı, bozdu, dağıttı ve zam yaptı. Bunlara gelen tepkilerden kendisi de rahatsız oldu ve bu ruh haline büründü. Sayın Soyer derhal bu yanlışlardan dönsün, yapılan zam düzenlemesinden geri dönsün. Biz bunu AK Parti olarak talep ediyoruz” diye konuştu.  

“ARKA SIRADAKİLERİ MAĞDUR ETMEYİN” 
AK Parti İzmir İl Başkanı Sürekli şu açıklamaları yaptı:
12 yıldır tıkır tıkır işleyen sistemi neden değiştiriyorsunuz? Gerekçe pandemide ESHOT 225 milyon TL zarar etti. Bu beyanda bulunuyorsanız açıkça, mertçe çıkıp İzmirlilere ‘Zam yapıyoruz’ dersiniz. Bu zamma gerek yok. Başka kalemlerden bu sıkıntı giderilebilir. Biz pandemide olan sıkıntıları iktidar olarak Türkiye genelinde nasıl bertaraf ettiysek İzmir’de de Büyükşehir edebilirdi. Arka sıradakilerden bunu çıkartmaya gerek yok.  Siz göreve gelirken ‘İzmir’in nimetlerinden, kazanımlarından bugüne kadar arka sıradakiler pay alamadı. Bugünden sonra arka sıradakilere bu payları vereceğiz’ diyorsunuz. İlk icraatının gidip şatoya yerleşmek oluyor. Ardından suya zam yapıp, 90 dakikalık aktarmayı iptal edip, bozuyorsunuz. Sayın Kocaoğlu döneminin en başarılı icraatlarından biriydi. Eski sisteme dönülsün. Bu zamlar geri alınsın. Arka sıradakilere kulak verin. Reklamla, aşk, çiçek, böcekle değil arka sıradakilerin gerçek ihtiyaçlarını yerel anlamda karşılayın. Onlara suyu verin, olmayan suya zam yapmayın, ulaşımda onları mağdur etmeyin.  

HIZAL: AKTARMA ORTADAN KALKTI
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, “Son meclis oturumunda ESHOT zamları görüşüldü. 90 dakikalık aktarmanın fiilen ortadan kaldırılıyor olması teknik olarak ilk binişlerde sizlerin de bildiği gibi 3,56’lık fiyatın 3,46’ya indirilmesi, hemen arkasından İzmir’deki toplumun büyük bölümünün kullanmış olduğu aktarma sisteminde ilk aktarmada 50 kuruşu, ikinci aktarmada yine 50 kuruş olmak üzere 90 kuruşluk bir zam yapıldı. Kümülatif olarak bakıldığında Tunç Soyer’in göreve geldiği günden bu yana yapılan toplam zam miktarına bakıldığında özellikle 60 yaş ve öğretmenlere yüzde 60’a varan bir zam yapıldı. Son yapılan zamlarla birlikte birinci aktarmada yüzde 40 ikinci aktarmada yüzde 49 zam oranı söz konusudur. Burada en önemli kritik husus 2018 yılından beri tıkır tıkır işleyen, hiçbir problem olmayan ve gerçekten İzmirlinin takdir ettiği bir ücretsiz aktarma sistemi Cuma günü itibariyle AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin ret oylarına rağmen ortadan kaldırıldı. Artık İzmir’de ücretsiz aktarma sistemi zamlarla birlikte ortadan kalkmış bulunuyor” açıklamasında bulundu.  

BURADA BİR İLKİ BAŞLATIYORUZ
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Egekent İZBAN aktar istasyonun neden seçtiklerini açıkladı. Sürekli, “Burada bir ilki başlatıyoruz. Bu aktarma ile yapılan zamdan dolayı en çok etkilenen mağdur vatandaşlarımızın en çok etkilendiği yerde yapıyoruz. Arka sıralarda sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.   

“ILIMLI HAVA ONLARIN TAVRINA BAĞLI”
Meclis’te yaşanacak ılımlı havanın devam edip etmeyeceği CHP’lilerin tavırlarına bağlı olduğunu kaydeden Sürekli, “İplerin kopup kopmaması onların elinde. Bizim tavrımızda bir değişiklik yok. Biz aynı etkin, yapıcı, İzmirlilerin lehine olan konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir’in lehine olan görmediğimiz hususlarda ikaz edip ret oyu veriyoruz. Kendileri bulundukları ruh haliyle birlikte farklı bir tavır sergilediler.  Bu tavır da doğru bir tavır değil. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.  

BU YANLIŞTAN GERİ DÖNECEKLER
Büyükşehir’in aldığı zam kararlarında ülke yaşanan ekonomik dengelerden bağlantısının sorulması üzerine Sürekli, şu cevabı verdi:
“Yaşanan pandemi sürecinde olumsuzluklardan en etkilenen Türkiye’dir. Ülkemiz bu konuda gerekli tedbirleri aldı. Vatandaşın lehine olan çalışmaları yaptı. Pandemi sürecinde en çok vatandaşını düşünen iktidarız. Özellikle ulaşım gibi su gibi konularda Büyükşehir’in bunu telafi etmesini anlamıyoruz. Örtülü bir zamla vatandaşın aklıyla alay edercesine 90 dakikayı 120’ye çıkarılması mümkün değil. Bu zamanları başka kalemlerden giderebilirlerdi. Ben inanıyorum ki vatandaşların da tepkisin göze alarak bu yanlıştan dönecekler. İZTAV’da da buna benzer bir süreç yaşanmıştı. Başta karşı çıkmışlarda nasıl döndülerse bundan da geri dönecekler. Hem bundan hem de geçen Cuma yaşanan İzmir’e yakışmayan meclis başkanlığı tutumundan geri döneceklerdir. Orada saydıkları sıfatları İzmirlilerin takdirine bırakıyorum.”