Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Sarnıç'ta yaşanan tapu sorununa yönelik açıklamalarda bulundu. Nasır, geçtiğimiz günlerde Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın gündeme getirdiği metrekare fiyatı 2 bin 800 TL olan tebligat gönderimlerinin Başkan Arda'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın istemiş olduğu evrakları geç göndermesinden kaynaklandığını savundu. 41 hak sahibine giden bu tebligatların iptal edildiğini açıklayan AK Partili Nasır, vatandaşların Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak tarafından arandığını ve gönderilen tebligatların geri çekildiğinin bildirildiğini kaydetti. Nasır öte yandan Cevahir Holding davasının sonuçlandığını ve 2 bin 299 hak sahibin de tapu sorunun çözüldüğünü açıkladı. 

"GAZİEMİR BELEDİYESİ EVRAKLARI GÖNDERMEDİ"

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Sarnıç'ta yaşanan tapu sorunlarının AK parti tarafından çözüldüğünü belirterek, "Sarnıç'ta farklı sorunlar vardı. Bu sorunlardan bir tanesi 2B arazileriyle ilgili sorundu ve biz bunu daha önce çözmüştük, Binali (Yıldırım) Bey'in talimatlarıyla 2B üzerinde çalışmalar yapılarak sorun çözülmüştü. İkinci bir farklı sorun vardı, 4706 sayılı yasayla Hazineye ait taşınmazlar üzerine Bulgaristan'dan gelen vatandaşlarımızın satın aldıkları, yıllar önce uhdelerine geçmiş olan arazinin hazineye geçmesinden kaynaklı yıllardır yaşadıkları bir tapu sorunu vardı. Biz onunla ilgili çalışma yapmıştık. Oradaki sorun da şuydu; 2006 yıllarında AK Partili Sarnıç Belediye Başkanı, 2000 yılında çıkan kanun doğrultusunda sorunun giderilmesiyle ilgili çalışma başlatmıştı. Sarnıç Belediyesi olarak Çevre Müdürlüğü'ne bazı evraklar göndermiş ancak o arada Sarnıç Belediyesi kapatılarak, Gaziemir Belediyesi'ne geçmiş. Bu sorunun giderilmesi için Çevre Müdürlüğü yıllarca, Gaziemir Belediyesi'nden eksik evrakları tamamlayıp göndermesini istemiş. Biz 2018'de seçildikten sonra ilçe başkanımızla birlikte, Gaziemir Belediye Başkanına giderek, eksik evrakları tamamlamasını, bizim de destek olacağımızı söyledik ancak yine o konu ertelendi. Belediye meclisinde, Grup Sözcümüz bu konuyu tekrar gündeme getirerek, kamuoyu oluşturup, bu çalışmaların başlatılmasını sağladı" açıklamasında bulundu. 

"ARDA PRİM YAPMAYA ÇALIŞIYOR"

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın "Metrekare fiyatları 2 bin 700 TL olan tebligatlar geldi" diyerek "Sessiz eylem" kararı almasını değerlendiren Nasır, bu durumun Başkan Arda'nın evrakları geç göndermesinden kaynaklandığını söyledi. Nasır, "Evraklar etaplar halinde gelmeye başladı. Birinci etapta 38 vatandaşımızın hak sahipliği oluşturuldu. Arkasından 634 vatandaşımızın, bunların da 136 tanesinin davaları olduğu için kedilerine tebligat gitmedi. 532 vatandaşımızın sorunu çözüldü. Bir de 41 kişilik bir grup vardı, o grup yine belediyenin evrakları geç göndermesinden kaynaklı farklı bir birime gitmiş ve normal rayiç bedeller doğrultusunda bir düzenleme yapılmış ve o noktada tebligat gönderilmişti. O tebligatlardan haberimiz olunca, Bakanlık konuda çalışmalarını yaptı ve 41 tane ile ilgili de sorun gideriliyor. Halil Arda anlamsız şekilde 41 tane parselle ilgili sorunu sanki tüm Sarnıç'ın sorunu gibi göstererek böyle bir hareket içine girdi ama sorun da yok ortada. Vatandaşlarımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürü tarafından arandı, tebligatların yanlış olduğu söylendi. Zaten ödemeleri de yapılmadı, bu şekilde sözleşmeleri yapılacak. Belediye başkanının bu şekilde hareket etmesi anlaşılabilir değil ama yapabilecekleri başka bir iş olmadığı için ancak buradan prim yapmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

"CEVAHİRLER DAVASI SONUÇLANDI"

Cevahir Holding'in dava sürecinden dolayı bekleyen 2 bin 299 vatandaşın sorununun da çözüldüğünü kaydeden Nasır, "Bu 2 bin 299 tane olan bölümde ise, yıllar önce özel parselasyonla hazineye ait araziler vatandaşlara satılmış, özel parselasyon yaparak satan şahıslar, arazinin kendilerine ait olduğunu iddia ediyordu. Bu iddiada yıllardır mahkemedeydi, Cevahirler... Halbuki araziler önce orman sonra da hazineye geçmiş araziler. Mahkeme sonuçlandı, arsaların hazineye ait olduğuna mahkeme hüküm verdi. Geçtiğimiz aylarda çıkardığımız kanunla bu yıl sonuna kadar 2 B arazilerine müracaat edenler hak sahibi olma statüsünde 2 bin 299 vatandaşımızın, hızlı bir şekilde mahkeme kararı doğrultusunda tapu tescilleri yapılacak. Hak sahiplerimiz hızlı bir şekilde müracaatlarını yaparak, hak sahibi olduklarını talep edecekler, tapu tescil olunca 2B statüsünde satışları yapılacak" dedi.