Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’e yapmayı planladığı katı atık entegre tesisine yönelik sert açıklamalarda bulundu. Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ı halkla alay etmekle suçlayan AK Partili Kaya, “Menderes’te yapılması planlanan çöp tesisinin Çiğli Harmandalı ile bir bağlantısı yok. Harmandalı’nın yükünü alacak olan tesis Karşıyaka Örnekköy’de olacaktı. Sayın Kocaoğlu döneminde Sayın Başbakanımız o dönem bakandı, Veysel Eroğlu ile birlikte bir toplantı yaptılar, Örnekköy’de yer tesisi yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacak, ÇED süreci bitti, her şeyi bitti. Harmandalı’nı kaldırmak istiyorlarsa yarın Örnekköy’e yaparlar, kaldırırlar. Belediyenin bileceği iş. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü yanlış bilgi sahibi ya da yanlış bir yönlendirme olmuş. Menderes’e çöp tesisi yapılınca turist gelecekmiş, gerçekten bu arkadaşların hayal gücüne hayranım. Sürekli durdukları için hayal edip, vatandaşımızın aklıyla da alay ediyorlar. Çöp turizmi, yazık gerçekten! Bunu belediye başkanlığı yapan birinin konuşması, halkla resmen alay etmesi demektir. Zaten gerekli cevabı orada halkımız verecektir. Menderes, Tahtalı Barajını besliyor, İzmir’in suyunu besliyor. Bugün Tahtalı Barajı olmasa su konusunda neler yaşayacağımız herkesin malumu. Menderes, tarımın başkenti. Bizim yapmış olduğumuz İzmir – İstanbul otoyoluyla da birlikte Menderes’te üretiliyor, İstanbul hallerde satılıyor. Menderes bugün hem İstanbul’u hem İzmir’i hem Türkiye’yi doyuran bereketli bir tarım ovasının üzerinde. Gelip, tarım ovasının üzerine çöp tesisi yapmaya kalkıyorlar, bir de ‘Başka bir tarım mümkün’ diyorlar. Hikaye işte…” ifadelerini kullandı.  

“TARIM OVASINA ÇÖP SUYU AKACAK” 

Menderes’te çöp tesisinin yapılamayacağını aktaran Kaya, “O tesisten elde edilen şeyi o firma alacak, belediye değil. Onlar bir firmaya ihale ediyorlar, bütün işleri firma yapacak. Burada bile gerçek dışı, işleri güçleri yalan oldu bunların. Binlerce çöp kamyonu o güzelim tarım ovasının içinde dolaşacak, tesise gelecek. Bunlar tarım ovasına çöp suyu akıtacak. Bizim geleceğimiz olan alana çöp suyu akıtacak. Sizin bir yerde ihaleye çıkmanız için ÇED lazım, imar planı lazım. Bunları Muhittin Selvitopu’na sorsunlar, o çok uğraşır böyle davalarla falan. Karabağlar’da o kadar dava açtı, Menderes’te neden açmadı, şaşırdım yani. Buranın imar planı yok, yer kendilerinin değil Tarım ve Orman Bakanlığı’nın. Bakanlık yeri vermedi bunlara, ÇED süreci yok. Sen bunlar olmadan ihaleye nasıl çıkarsın arkadaş. Nerede böyle bir hukuksuzluk var? Kanunen belediyeye verilmiş bir yetki yok, sen ihaleye çıkamazsın. Tunç Soyer kendisi, ‘Aziz Kocaoğlu, Seferihisar’da bu işi yapmak istese, ben de karşı çıkardım. Siz ses çıkarmayın, ben bunun temizliğini yaparım’ dedi. Nereyi temizliyorsun kardeşim, senin her yerde yaptığın işler belli. Seferihisar’ı mahvettin, çevresini de düzenini de bozdun. JES’ler diyorsun, gidiyorsun JES’lerin arkasından başka işler, getiren sensiz sonra karşı çıkar gözüken de sensin. Bunlarda çevre duyarlılığı, tarım duyarlılığı falan yok. Aklı başında kimse burada bunu yapmaz, bugün geldiğimiz noktada da zaten yapamıyorlar, yapamazlar” açıklamasında bulundu.  

“CHP ÖRGÜTÜ BU YÜZDEN İSTİFA ETTİ” 

Geçtiğimiz ay CHP Menderes İlçe Örgütünün toplu istifasının çöp tesisi sebebiyle yapıldığını savunan Kaya, “Enteresan olan Cumhuriyet Halk Partililerin, milletvekillerinden, belediye başkanlarına kadar, oradaki halkın aklıyla alay etmeleri. Menderesli bunu yutmuyor. İlçe yönetimi ayrıldı, çöp meselesi yüzünden ayrıldı. Duyarlı arkadaşlar var orada. Meclis üyeleri itiraz dilekçelerine imza attılar. Menderes’te 13-14 tane aday adayları vardı, çöp işine onay veren sadece bu vardı, o yüzden bunu yaptılar aday. Daha önce belediye başkanlığı yapan CHP’li Ergün Bey’in aday yapılmamasının tek sebebi, çöp işine karşı çıkmasıdır. Bunların yıllardır Menderes’i çöp haline, çöp tesisi haline getirme hayali var. Bizim üniversite yapmak istediğimiz kenti bunlar çöp kenti yapmak istiyorlar. Tunç Soyer, seçim döneminde orada çöp tesisini yapmayacağını söyleyerek çok büyük bir usulsüzlük yaptı. Soyer, ‘Ey Menderesliler, ben Menderes’e çöp tesisi yapacağım seçilince’ deseydi, ilçe belediye başkanı da ‘ben de bunu sevinçle karşılıyorum, Menderes’e çöple birlikte turist gelecek’ deseydi bu 2 arkadaş yüzde kaç oy alırlardı? Kayalar’ın kayınpederi, kayınvalidesi, kendi eşi oy vermezdi. Halkı kandırarak hareket ettiler” dedi.  

 “PARKLARDAKİ ALET EDEVATI SÖKÜP, HURDAYA SATIYOR” 

Yayında, Torbalı’ya yönelik yolların delik deşik olduğu, asfaltlama yapılmadığına ilişkin Torbalı sakinlerinden gelen yorumları değerlendiren AK Partili Mahmut Atila Kaya, “Torbalı’da yollar berbat, parklara bizim yaptığımız alet edevatı söküp hurdaya satıyorlar. Orada çocuklarımız için kurulmuş yeşil alan, halı sahayı alıp hurdaya götürüyorlar. Biz Selçuk’a 5 yılda 600 milyar, Torbalı’ya 1 katrilyon, Menderes’e 500 milyarlık yatırım getirdik. Bu ilçeler bu yatırım hamlesini gördükten sonra, hemşerilerimiz isyan ediyor” açıklamasında bulundu.  

“MESLEK FABRİKASININ DEVRİNE İZMİRLİLER İZİN VERMEZ” 

Meslek Fabrikası binasının İstanbul’dan bir vakfa devredilmesine İzmirlilerin izin vermeyeceğini vurgulayan Kaya, “Sayın Cumhurbaşkanımızın imzaladığı kararnameyle birlikte Urla’daki Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin bulunduğu o büyük alan, Türkiye’nin teknoloji üssü ilan edildi. Bu arkadaş başka şehirde yaşadığı için bundan haberi yok büyük ihtimalle. Türkiye’nin  teknoloji üssü İzmir oldu, İzmir. Senin de bu konuda bir fikrin varsa, bu konuda bir şeyler yapmak istiyorsan gelirsin orada rektörlük herkese açık. Bakanlıkla birlikte projelerini koyarsın biz de yardımcı oluruz. Böyle bir kafa yok. Küçücük bir yerde tarım ve teknoloji üssü, geçin bunları ya, bunlar hikaye. Her zaman ki gibi, başka bir şehirde yaşıyormuş gibi, bunlardan habersiz bir değerlendirmeyle, İzmirlinin aklıyla alay etme zaten ancak Tunç Soyer’in ciddiyetsizliğine, beceriksizliğine, gündemden, İzmir’de olanlardan bihaber olmasına yakışır bir hadise olur. Bunu da yapsa yapsa Tunç Soyer yapardı. İzmir’de 9 üniversite var. Zamanında belli araziler valiliğe geçiyor diye Cumhuriyet Halk Partililer feryat figan yapmışlardı. ‘İzmir’in malı İzmir’de kalacak’ demişlerdi, sanki valilik İzmir’in değil Çorum’un valiliği. Bütün araziler İzmirlinin kullanıma açık şekilde yine İzmir’de duruyor. İzmir’de bu kadar marka haline gelmiş üniversite varken, nedir bu İstanbul hayranlığı? İstanbul’dan Ankara’dan doldur doldur İzmir Büyükşehir kadrolarını yetmedi mi? Şu an İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gidin, İzmirli bürokrat yok. İzmir’e güvensizlik, İzmir’e sırtını dönme, her meselede İzmir’e inanmama, böyle belediye başkanlığı mı olur? İzmir’deki devlet üniversiteleriyle problem yaşadın hadi, 3 tane özel üniversite var, bunlarla da proje yapabilirdin ama tarım ve teknoloji olmaz, bunlar var zaten. O nokta sadece Türkiye’yi değil bütün dünyayı çekecek, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile teknoloji üssü olmuş. O kadar ciddiyetsiz ki, bunlardan bihaber. İstanbul’dan birileriyle bunu yapamazsın kardeşim, İzmirli buna izin vermez. Ben İzmir’e inanıyorum, güveniyorum. Bunu olduya bittiye getirebileceklerini sanmıyorum. İzmirli, İzmir’in malını, İstanbul hayranlığıyla başka yerlere verilmesine izin vermez” diye konuştu.  

“SELVİTOPU ÇATLASIN, PATLASIN” 

Karabağlar’da dar gelirli aileler için konutlara yönelik ihalenin kısa süre içinde yapılacağını aktaran Kaya, “Karabağlar’daki arazi TOKİ’nin, 750 ailemizin içi rahat olsun, biz o konutları yapacağız, yakında ihaleye çıkıyoruz. Bıgün, yarın yeniden ihaleye çıkış sürecini başlatacağız. Selvitopu plan yok diyordu, planı da yapıldı oranın, TOKİ’nin kanunen plan olmadan ihaleye çıkabilme yetkisi olduğu halde Selvitopu’nun böyle bir çıkışı olmuştu. Soluğu mahkemede alabilir, sorun yok. Karabağlar’da taş üstüne taş konulsun istemeyen bir arkadaş bu, üniversite de yapılmasın, açtık üniversiteyi, çatlasın, patlasın. CHP İl Başkanının başka bir yere gidişi noktasındaki gayretleri, tüm karşı dirençlere rağmen üniversiteyi açtık. Çatlasın, patlasın artık, TOKİ binalarını da yapacağız. İzmir’e, Türkiye’ye örnek bir TOKİ projesi, 3-5 katlı ve bol yeşil alanlı. Bunlar bize kat artırın, biraz daha alan açın dediler, açınca ne yapacağız, bir şey yapmayacağız’ dediler. Neden açıyoruz o zaman, bunların kafa yapısı bu. Dar gelirli ailelerimizin 3-5 katlı nezih yerde oturmasını istemiyor bunlar, bunların sosyal demokratlığı bu. Bunlar zenginin partisi, sözcüsü olmuş. Muhittin Selvitopu’na ve CHP’ye rağmen oraya o TOKİ konutlarını yapacağız” dedi.  

“BUCA’YA PAZAR YERİ, EĞİTİM ALANI, YEŞİL ALAN VE KONUT YAPILACAK” 

Buca cezaevinin kaldırılacağı alanın planlarına yönelik konuşan AK Partili Kaya, “Biz AVM’ye karşıyız. AVM için şehrin beklentisi ve trafik düşünüldüğünde çok yanlış nokta. Fakat şu anki plan AVM, bu durum, istemezükçülerin ne kadar araştırmadan konuştuklarının göstergesidir. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burada ne yaparsa yapsın biz itiraz edeceğiz dediler. Plan şu an  AVM, biz bu planı iptal ediyoruz. Buca Belediye Başkanımızın bir ricası oldu, Pazar yerine ilişkin onu sağlıyoruz, yeşil alan, eğitim alanı sağlıyoruz. Oradaki mevcut yapılaşmaya uygun da bir alan oluşmuş oluyor. Buca’yı hem trafik açısından rahatlatacak hem de yeşil alan ve Pazar yeri kazanabilecekleri bir çalışma devam ediyor. Biz nasıl cezaevini kaldırdıysak AVM’yi de kaldıracağız. Ama şuna çok gülerim, malum istemezükçü odalar yapılacak planlara da itiraz ederlerse, bu planların iptaliyle alan yeniden AVM’ye döner. İstemezükçülerden beklenir bu, çünkü çok yaşadıklarımız var ama biz de bunlara idmanlıyız artık. Göztepe stadında, Alsancak stadında ve diğerlerinde artık biz de idmanlıyız. Bizim de savunmalarımız var” açıklamasında bulundu.  

“HEDEFİMİZ 2023” 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ismi geçen Atila Kaya, böyle bir düşüncesinin olup olmadığının sorulması üzerine, “Siyaset yapan herkesle değerlendirmeler yapılıyor. Önümüzde çok uzun bir süreç, ilk olarak 2023 var, il başkanımız Kerem Ali Bey ile birlikte 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanımızı İzmir’de güçlü ve birinci parti olarak inşallah seçtireceğiz. Öncelikli hedefimiz bu, ondan sonraki süreçlerde bakıp, değerlendirme yapılır” dedi.  

“TUNCELİ’DE ÇOK ANIM VAR” 

AK Partili Kaya, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi, Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Mahir Polat ile arasındaki Tunceli polemiğine ilişkin, “Mahir (Polat) Bey orada kötü yerden yakalandı. Paylaştığımız fotoğraflarda olan, o dönemki bölük komutanımız, Halil Paşa, Halil şen o dönem yüzbaşıydı, şimdi Foça’daki Jandarma Eğitim Üssünün komutanı oldu. Halil Paşa buraya geldi. İnşallah kısa sürede uğrayacağız, Tunceli’de çok anımız var. Mahir Beyler de yangın sonrası oraya turistik demeyeyim ama bir bakmaya gitmişler oraya, Tunceli benim hayatımda çok önemli bir yer. Mahir Polat, Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç, Ednan Arslan bu arkadaşlar  İzmir’de oturan, peki içi dolu olmasa da bir gayret gösteren arkadaşlar. CHP İzmir Milletvekillerini biz burada hiç göremiyoruz, çok acı” ifadelerini kullandı.  

CHP’Lİ BAKAN’A ‘JES’ SALVOSU” 

CHP Milletvekili Murat Bakan’ın sosyal medya paylaşımını hatırlatan Kaya, “Ben belgeyle konuşuyorum. Murat (Bakan) Bey’in paylaşımında Tunç Soyer’in bizim ortaya koymuş olduğumuz JES’in, getirilişi hadisesine ilişkin olarak zaten bir inkar şeklinde durmuyor. Benim eleştirdiğim hadise, getiriyorsun, bunun gelmesi için çalışıyorsun, başka bir alanda yine Seferihisar’da karşı bir duruş başlıyor, sonra da gidip orada buna karşıymış gibi duruyorsun. Ben Sayın Soyer’in ikiyüzlülüğünü, İzmir’deki her meseleye yaklaşım tarzında ve bundan bize gına geldiğini ifade ettim. Sayın Bakan, Tunç Soyer’in açıklamalarını okusaydı daha da mahcup olurdu. Diyor ki; ‘jeotermali, güneşi, rüzgarı, bu topraklarda yaşayan insanların hayatlarını kolaylaştıran, iyileştiren bir kaldıraç olarak kullanmaya başlıyoruz. İnanıyorum ki en güzel milliyetçilik de, yurtseverlik de budur’ bakın bunlar, Sayın Tunç Soyer’in düşünceleri. Ardından Orhanlı’ya gidip, buna karşıymış gibi duruş da gösterebiliyor. Bu bir ikiyüzlülüktür. Sayın Bakan, bana bir şeyler yazacağına şu belgelere konuşsun, belgeler çok açık, net. Planları da burada açıkça görüyorsunuz, Seferihisar Belediyesi Sayın Tunç Soyer’in bu noktada ve zamanda almış olduğu arama ruhsatı, bunların hepsi ortada, dolayısıyla hep taca çıkartıyor Sayın Soyer. Milletvekili arkadaşlara benim tavsiyem Sayın Soyer’e güvenip, açıklama yapmasınlar, taca çıkartır, mahcup olurlar, kendi Genel Başkanını taca çıkarttı” dedi.