GÜNDEME BAKIŞ – AK Parti MKYK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Gündeme Bakış TV’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i sert sözlerle eleştirdi. Kent gündeminde tartışmalara neden olan konularla ilgili konuşan Kaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çeşme için hazırlanacak turizm planının İzmir’e büyük katkı sağlayacağını söyledi. Kaya, “Kanal İstanbul'dan sonra Kanal Çeşme Arap yatırımcılara buralar verilmiş gibi sözler edildi. Böyle bir şeyin olmadığı ortaya çıktı. İnsan üzülüyor. İzmir nasıl gelişecek, belli bir noktaya getireceğiz? İşsizlik oranları Türkiye ortalamasının üzerinde. Aman İzmir gelişmesin, yapılmasın…Bizim hep eleştirdiğimiz istemezükçü kafa var ya işte bu. Bakanlık bir acele kamulaştırma kararı noktasında bir işlem yaptı. Bunun yapılmasının amacı ne? Orası şimdi müthiş bir yatırım bölgesi oldu. Aslında vatandaşın hukukunu koruyan bir şey bu. Eskiden böyle olmazdı. Projeler duyulmazdı, birileri gelir oradaki yerleri toplardı. 20 sene 25 sene önce... Bir yerde yol geçecek ortaları birileri toplardı. Orda kamulaştırma rantını da birileri götürürdü. Bugün böyle bir şey olmasın diye acele kamulaştırma kararı alındı. Bunun maksadı şu; kayıp devirlerin öncelikle önüne geçme, ikincisi burada doğacak herhangi bir rant var mı? Bu bölgede orada arazisi olan insanlar faydalansın. Bu alanın yüzde 98'si zaten devlet arazisi, yüzde 2'si de vatandaş ve özel sektöre ait. Urla Zeytineli’nde vatandaşlarımızın tarım alanları ve kendi evleri vardı. Bakanımızla beraber bu konu çıktıktan sonra milletvekillerimiz ile birlikte değerlendirme yaptık. Bakanımız da tarla ve köylülerin evleri olan alanı kamulaştırma kararı kapsamından çıkardı. Şu an özel ve vatandaşa ait 80 parsel alan kaldı. Sayın Bakanımızda söyledi bizim için de önemli, ‘Sahili biz halka açıyoruz’ dedi. Sahil halka açılıyor. Onun arkasında turistik tesisler yapılacak. Ondan sonraki yerlerde de golf tesisleri vesaire onları tartışacağız” dedi.

O TOPLANTIYA HERKESİ ÇAĞIRACAĞIZ BAKALIM KİMLER GELECEK! BİZ İZMİR’İ ONLARDAN DAHA ÇOK SEVİYORUZ
Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

“O gün kamuoyunda bunlar çıkınca biz de arkadaşlarla bekledik, ‘bakalım ne yalanlar çıkacak?’ diye.  Projeleri ve eleştirileri hep birlikte gördünüz inanılır gibi değil. Çevreci hassasiyeti olan bir avukat arkadaş var. Sürekli her yerden çıkar. Rantın olmadığı yerde çıkmaz ama... Mesela Menderes'te hiç ortaya çıkmıyor. Adı çevreci ama rantın olduğu yerdeki çevre davalarının içinde. Bakarsınız taş ocakları içine girerler ama A firmasının işine hiç bakmaz onun rakibi olan firmaların işlerinde devamlı orada. Biz böyle söz de  çevreci hassasiyeti olan kamuoyunda bilinen arkadaşlarımızı bakanımızın burada gerçekleştireceği toplantıya davet edeceğiz. Biz 15 gün maksimum bir ay içerisinde bu toplantıyı İzmir'de gerçekleştireceğiz. Biz bu projeye kim karşıysa o toplantıya çağıracağız. Gelsinler orada itirazlarını yapsınlar. Cevap alamıyorlarsa gitsinler istediği davaları açsınlar . Biz İzmir’i onlardan daha çok seviyoruz. Biz İzmir’in çocuklarının işsizlik noktasında sorun yaşasınlar istemiyoruz. İstanbul'a başka yerlere gidip iş arasın istemiyoruz. 100 bin istihdam bu bölgenin getireceği. Bu İzmir'deki işsizliği neredeyse dip noktaya kadar getirecek bir projeden bahsediyoruz. Dava açıp süreci uzatırlar sonucunu getiremezler çünkü doğa hassasiyetlerini çevre hassasiyetlerini müthiş içinde barındıran bir proje bu. Biz süreci şeffaf bir şekilde yürüteceğiz”

ÇÖP TESİSİ MENDERES’E OLMAZ! KENTİN MERKEZİNE YAP!
AK Partili Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menderes’e yapılacak çöp entegre tesisiyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrıda bulundu. Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
“Siz 2019 yerel seçimlerinde ne ilçe başkanının ne de belediye başkanının ‘İzmir'in çöp sorununu Menderes'te çözeceğim’ diye bir açıklama yaptılar mı? Biz Menderes çöp tesisi yapacağım dediler mi? Kapalı kapılar arkasında bu işler belirlenmiş. Bunun Menderesliler’den, kamuoyundan gizlemişler. Seçim bittikten sonra eski Menderes Belediye Başkanlarımızdan Ergün Bey, ‘Şu anki mevcut belediye başkanına çöp tesisine evet demesi için adaylığı verdiler. Bana dediler ben kabul etmedim Adaylığıma mal oldu’ dedi. Yer konusuna gelince. Havalimanından iniyorsun Menderes İzmir’in giriş kapısı. İzmir'in giriş kapısında çöp tesisi olur mu? İzmir'in suyu nereden geliyor. Menderes Tahtalı Barajı'nda. Baraj çevresinde iki tane inek besleyen vatandaşa aman olmaz diyorsun. Suyu olduğu yerde çöp olur mu? Menderes tarım bölgesi. Menderes tarımda seracılıkta Türkiye'de birince noktada. Böyle bir yere çöp tesisi yapılabileceğinin düşünülmesi aslında ne kadar vizyonsuz olduklarını gösteriyor. Mükemmel bir tesis yapacaklarını söylüyorlar bu kadar temiz ve düzgünse yap o zaman şehir merkezine.
Menderes'in seçilmesinin asıl nedeni 'küçük bir ilçe olması' diyor. "Şimdi ben bunu Buca'ya yapsam 600 bin nüfus vatandaş ben mahveder oylarımı etkiler’ düşüncesindeler. Burada klasik CHP tabanı vardı. Yapsak da yapmasak da benim oyum 3-5 bin düşer’ diyor. Tamamen siyasi. Günde 300-500 tane İzmir'in çöpünü toplayacaksınız. Güzergahta çok komik. Çiğli'nin Karabağlar'da toplanmış çöpünü otoyola çıkaracak dolaştıracak oradan Torbalı Sanayi Bölgesi'nden Özbey'den 300 tır  getirecek. Menderes Karakuyu'dan tekrar Gölova doğru bağlayacak. Yapacağı kilometreye bakın. Bu bir maliyet. Bu araçlar giderken çöp suyu akmayacak mı? Menderes Torbalı'nın bereketli arazileri çöp atıklarıyla verimi etkileyecek. Madem bu tesise çok güveniyorsun yap merkezi ulaşım maliyetinde olmasın”

ÇED’DEN GEÇECEĞİNE İNANMIYORUM!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, projenin ÇED sürecinden geçemeyeceğine inandığını ifade etti. Kaya, “Bir de işin  siyasi sorumluluğun da almıyorlar. Hatırlayın Menderes çöp tesisi yapılıyor diye açıklama yaptım. Bunlar, ‘biz yapmıyoruz bakanlık izin verdi’ dediler. Tarım Bakanına attılar suçu. Sen ön izi almışın. Sen, ben gitsem de izin verir. Hele kamu kuruluşu gittiğinde direkt izin verir. Siz projeyi hazırlarsın sonra bakanlığa gidersin ben projem bu diye. Bu işin sorumluluğundan kaçmak için bize yeri bakanlık verdi’ diyorlar. Birinci yapılan en büyük yanlış projenin seçimden önce vatandaşla paylaşmaması. Nereye yapacaksan yap ama bunu seçimden önce vatandaşlarla paylaş. Çeyrek asırdır bu çöp sorunu çözülemedi. Ben burada söyleyeyim. Çok kısa süre içerisinde Menderes Belediye Başkanı da çark eder ‘ben de karşıyım’ der. Çünkü olmayacağını görüyor. Halka rağmen bir şey yapılabilir mi? Tunç Soyer gitsin Menderes Gölova köyüne. Bu kadar güzel bir tesisse vatandaşlara açık yüreklilikle anlatsın. Ankara'ya tesise götürdükleri muhtarlarda aman biz de karşıyız diyor” diye konuştu.

HEMEN BAŞTAN KARŞI ÇIKMAK DOĞRU DEĞİL
İkinci çevre yolu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Kaya, bu konuda Başkan Soyer’i eleştirdi. AK Partili Kaya, “Çevre yolunun gerekliliğini konuşup tartışıyoruz. Bunların böyle derdi yok şehir içi ulaşım sorunu da bize kaldı. Konak Tünelini çevre yolunu yapan biziz. Bunar belediyenin yapacağı işler. İkinci çevre yolunu konuşuyoruz güzergahı, çalışması vs. Bununla ilgili net bir yaklaşım yok. Daha bunu konuşmadan 'Burada orman katliamı olacak' demek çok çirkin. Oturun bir tartışalım aynı bu Çeşme Turizm Projesinde olduğu gibi... Hemen daha baştan karşısına dikilmek bu hoş bir tavır değil. Biz İzmir'i Tunç Soyer'den daha fazla seviyoruz. Çünkü o çalışmıyor, İzmir'in sorunlarına kafa yormuyor bir vizyon ortaya koymuyor. Biz de bu şehirde yaşıyoruz. Bizim çocuklarımızda bu şehirde yaşayacak. Biz temel sorunları çözmek için akıl yürütüyoruz. Madem yapmıyorsun yapanları da engelleme, önünü aç. Kamuoyunu yanıltıcı yönlendirici ters beyanatlarda bulunma. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak her konuştuğu çok önemli. Ulusal politika hakkında yaptığı hatta Kıbrıs ile aramızda problem oluşturacaktı. Sonra tabi çark etti. Bu duruma düşme sen işine bak. Vatandaş seni belediye başkanı olarak seçti” diye konuştu.