Liman kentlerinin başlıca turizm aktivitelerinden birisi olan Kruvaziyer Turizm’inden İzmir'in hak ettiği payı alabilmesinin oldukça önemli olduğunu belirten Kaya, Ege kıyılarının ve İzmir'in binlerce yıl öncesine uzanan tarihi ve kültürel geçmişinin, diğer destinasyonlar arasında ön plana çıkmasını sağladığını hatırlattı. Kaya, turizmin çeşitlendirilmesinde ve tüm yıla yayılmasında büyük öneme sahip kruvaziyer turizminde hedeflerin, İzmir'de geceleme yapılacak şekilde seferler organize edilmesi ve gemilerin kentte kalış sürelerinin uzatılması olduğunu belirtti. İzmir'e 32 kruvaziyer gemi geleceğinin kesinleştiğinin bilgisini veren Kaya, "2022 ve 2023 için 32 geminin gelmesi kesinleşti. Costa Cruises ve Norwegian Cruise Line limanımızda ağırlayacağımız kruvaziyer şirketlerden sadece ikisi. Buna başka şirketler de eklenecek, bu rakam daha artacak" dedi.

LİMANA GELEN HER GEMİ, İZMİR EKONOMİSİNİ CANLANDIRACAK
İzmir Limanı'na yanaşan her kruvaziyer geminin kente 1 Milyon dolara yakın para bıraktığını hatırlatan Kaya, "Bu gemiler geldiğinde, kruvaziyer turistlerin önemli bir kısmı kent merkezinde dolaşıyor. Bir kısmı ise düzenlenen günübirlik rehberli turlarla Efes'i, Meryem Ana'yı ve Bergama'yı ziyaret ediyor. Gastronomide Kordon'daki esnafımızı ve Urla'yı öne çıkartabiliriz. Alışveriş için Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Alsancak hazır. Bu gemiler esnaflarımıza ve şehrimize çok büyük bir ekonomik fayda sağlayacak" şeklinde konuştu.

İZMİR İÇİN TANITIM ATAĞI
İzmir'in kruvaziyer turizm için avantajlarını sonuna kadar kullanacaklarını vurgulayan Kaya, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in de liman esnaflarıyla bir araya geldiğini belirtti. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile de görüştüklerini söyleyen Kaya, İzmir'in tanıtımına hız verileceğini kayderek şunları söyledi, "Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger'in bu konuya olan hakimiyeti ve meseleyi sahiplenmesi oldukça önemli. Daha önce görev yaptığı illerde kruvaziyer turizmle ilgili birçok çalışmaya imza atmış olması ve konuyu gayet iyi bilmesi çok değerli. Valiliğimizin koordinasyonunda ve İZKA aracılığıyla tanıtım çalışmaları yapılması hususunda ön görüşmeleri gerçekleştirdik. Ticaret Odası Başkanımız Mahmut Özgener ile de görüştük. İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf Öztürk zaten bu konuda çok önemli çalışmalar yapıyor. İzmir'in kruvaziyer turizmindeki payını artırmak ve kentin tanıtımını yapmak amacıyla uluslararası fuar, sergi, konferans ve kongrelerde sıklıkla boy göstereceğiz. İzmir'imizin tanıtımını hep birlikte yapacağız" ifadelerini kullandı.