Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, yıkım çalışması devam eden Buca Cezaevi'nde yerinde incelemelerde bulundu. Kaya'ya Buca İlçe Başkanı Hakan Kalfaoğlu da eşlik etti. Cezaevinin yıkım sürecine yönelik açıklamalarda bulunan Kaya, "Buca Cezaevi yeşil alan olsun" diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'e yönelik eleştirilerde bulundu. Cezaevi alanının CHP'li belediyeler tarafından AVM olarak planlandığını kaydeden Kaya, "2014 yılında Binali Yıldırım’ın adaylığı döneminde bu noktada çalışmaların başlaması talimatı verilmiş talimat doğrultusunda süreç en sonunda nihayete ermiş önce Buca Cezaevi’ndeki mahkumlar bu noktadan başka cezaevlerine taşınmış ve şimdi bugün de geldiğimiz noktada hepinizi gördüğü gibi de yıkım süreci başlamış oldu. Bu süreçte desteğini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Başbakanımız Binali Yıldırım’a bu yerin cezaevinin kaldırılmasında büyük emeği olan dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül beye şükranlarımızı sunuyorum. Buca’nın ve İzmir’in önemli problemlerinden birinin çözülmesi noktasında önemli bir katkı sundular. Yine cezaevinin yıkım sürecine geldik burada kaymakamlığın, emniyetin bildirdiği burada mahkumlar çıktıktan sonra maalesef burada kalmaması gereken bazı unsurlar burada kalma noktasına girmişti. Güvenlik noktasında sıkıntılar vardı. Güvenlik noktasında yapılan bir yıkımı sanki Buca Cezaevi yıkılıyor işte asbest vs. bu noktadaki teknik raporlar alınmadı, değerlendirmeler yapılmadı  gibi bir süreci de hep beraber yaşamış olduk biz tabi AK Parti olarak buna çok alışığız. Burada İzmir’de bizim iş yapmamız noktasında sürekli bu şekil yaklaşımlarla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu. 

"ÇEVRESEL ETKİLERİ ARAŞTIRILDI"

Yıkım işlemlerinin kısa bir sürede tamamlanacağını aktaran Kaya, "Aslında bir turnusol kağıdı gibi süreç de kimin burasın yıkılmasını istediğini, kimin de burasının kalmasını bu noktada devam etmesini istediğini gösterdi. Bu süreçte İzmir Barosu ve odalar buradaki yıkımı durdurabilmek için hep beraber gördük dava açacak noktaya kadar getirdiler. Halbuki yıkım ve buna ilişkin süreç bizim AK Parti döneminde çıkarılan kanunlarla belli çevresel etkiler de değerlendirilerek yapılan bir çok rapor alındıktan sonra ilerleyen bir süreç olarak değerlendiriliyor. İşte asbest raporu firma bu ihaleyi aldıktan sonra ne yapıyor gidiyor asbest döküm raporunu alıyor. Çevresel etkilerini ilişkin envanter raporunu alıyor. Bu raporları aldıktan sonraki süreç içerisinde çevresel bir zarar olmayacağı ortaya çıkınca gidiyor Buca Belediyesi’nin ilgili bölümüne yıkım iznini yapıyor burada yıkım iznini de Buca Belediyesi geçtiğimiz haftalar içerisinde vermiş oldu. Ve yıkıma ilişin çalışmalar gördüğün gibi hızlı bir şekilde başladı. Ve takribi buradaki çalışmanın 1 ay maksimum 45 gün süre içerisinde tamamlanacağı bir süreç gözüküyor ama tekrar ifade ettiğim gibi beni en çok şaşırtan da cezaevinin yıkımı noktasına İzmir Barosu’nun göstermiş olduğu tepki olmuştur. İzmir Barosu buranın yıkılmaması noktasında buranın bu şekilde kalması noktasında gidip dava açacak sürece kadar benzer istemezükçü odalarla birlikte maalesef süreç götürmüştür. Bucalı ve İzmirli hemşerilerimizin bu noktadaki taleplerine aykırı biçimde. Tabi kamuoyunda daha sonra başka bir tartışma açıldı. CHP’li büyükşehir belediye başkanının açmış olduğu tartışmayı şaşkınlıkla hep beraber her zamanki gibi sadece laf üreten başkanın izlemiş olduk. Önce burada bir plan var. Şu an içinde bulunduğumuz bu alan içerisinde kesinleşmiş bir plan yapılmış vaziyette. Kesinleşmiş plan CHP’li büyükşehir belediyesi tarafından yapılmıştır" ifadelerini kullandı. 

"BUCALILARDAN GÖRÜŞ ALDIK"

Kaya yaptığı açıklamada, "Burada şu anda Tunç Soyer’in belediye başkanlığını yaptığı CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi bu bölgeyi geçmiş tarihlerde planlamıştır ve bu plan şu an bulunduğumuz arazi belediye tarafından AVM olarak markalanmıştır. Yıkımı gördüğün bu alanda eğer yeni bir plan noktasında bir çalışma yapılmasaydı burası CHP’li büyükşehir ve başkanı olan Tunç Soyer’in o dönemki görevlilerin çalışan CHP’li yetkililerin yaptığı şekilde bir AVM olarak şu an bir plan yapılmasa bu noktada maalesef böyle bir süreç tekrar karşı karşıya kalacaktık. Biz bu kesinleşmiş planı daha sonraki süreç içerisinde Buca’daki tüm bu noktada görüşlerini almamız gereken herkesle değerlendirdik. Başta ilçe başkanımız ve arkadaşlarımızla, Buca Belediye Başkanı arkadaşımız da olmak üzer muhtarlarımız esnaf odası başkanımız, Buca’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri hep beraber biz bu alanda Buca Cezaevi kaldırıldıktan sonra ne yapılabilir diye bakın çalışmasını başlattık. Dedik ki CHP’li büyükşehir belediyesi burayı AVM olarak markalamış Buca’nın böyle bir ihtiyacı var mıdır yok mudur sorduk. Bunu yapmamız gerekiyordu. Biz CHP gibi sayın Tunç Soyer gibi tepeden inme siyaset yapmıyoruz. Vatandaşımızın Buca’daki özellikle sivil toplum örgütlerinin Buca’daki kanaat önderlerinin görüşlerini aldık ki şu an Buca’daki en büyük sorunlardan biri trafik Buca’daki en son ihtiyacın da bu bölgede AVM olduğunu bize ifade ettiler. Bu noktada özellikle çalışma yapılarak CHP’li büyükşehir belediyesi tarafından yapılmış AVM planının kaldırılması tüm Bucalılar bizden istediler biz de bunu doğrultusunda ilk toplantıyı sizlerde o zaman takip etmişsinizdir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın mekânsal planlama genel müdürlüğünde ilçe başkanımız, genel başkan yardımcımız Hamza Bey ve Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ile birlikte gerçekleştirdik orada Buca Belediyesi’nin de görüşlerini o toplantıda kendileri ifade ettiler daha sonra da planlama sürecine ilişkin çalışma başladı. Bu süreçte şu an için arkadaşlar devam ediyor daha kesinleşmiş bir şey yok kurum görüşleri alınıyor. İzmir'deki hemşerilerimizin bizden istekleri doğrultusunda prensip olarak karara bağladığımız belli hususlar var. Birincisi ifade edeyim Buca Cezaevi’ni buradan nasıl kaldırdıysak CHP’li büyükşehir belediyesinin yaptığı AVM planını da kaldıracağız. Burası kesinlikle AVM olarak planlanmayacak büyükşehir belediyesinin geçmişte yaptığı planı yeni yapılacak planlamasıyla ortadan kaldıracağız" diye konuştu. 

"PAZAR YERİ OLACAK"

Alanda Buca Belediyesi'ne pazar yeri tahsisi olacağını belirten Kaya, "Yıkım süreci devam ediyor buradaki yıkım biter bitmez bu alanı büyük bir kısmının hemen Adnan Kahveci Bulvarı’na bağlanması hususunda Buca Kaymakamımız ve Belediye başkanımızla görüşeceğiz ve hızlı biçimde buradaki yıkım biter bitmez Adnan Kahveci Bulvarı’nı hemen açacağız buradaki alanı büyük kısmını bu noktada yola terk edeceğiz ve Menderes Bulvarı’ndaki trafiği rahatlatarak hem İzmir trafiğini hem Buca trafiğinde büyük bir ulaşım rahatlığını vatandaşlarımıza sağlamış olacağız. Bunu yıkım biter bitmez hemen hızlıca Buca’da bir numaralı sorunlar arasında. İkinci aşamada burada büyük bir alanı yeşil alan olarak planlayacağız ve Buca’ya kazandıracağız Buca Belediyesi’nin talebi doğrultusunda bölgenin ihtiyacı olan kapalı bir Pazar yeri Buca Belediyesi’ne tahsis edilecek. Yine içinde bir eğitim tesisin de olacağı şekilde bölgenin sosyal dokusuna uygun şekilde planlama çalışmaları sürdürülecek. Bu noktada şu an bakanlık tüm kurumlarının görüşlerini almakta süreç devam etmekte, ben bu noktada ilerleyen aşamalarda sona doğru geldiğimizde zaten planlamanın ne olduğu konusunda ki biz çok şeffaf yürütüyoruz bu süreçleri tekrar bilgi paylaşımlarında bulunacağız. Somut fikir görüş ve önerisi bu noktada herkesle görüşlerini bildirmek için dinlemeye de hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum" açıklamasında bulundu. 

"AKIL VERMEKTEN BAŞKA İŞ YAPMIYORLAR"

Cezaevinin kaldırılmasıyla trafiğin de rahatlayacağını anlatan Kaya, "Sadece akıl vermekten başka iş yapmayanlara söylemek istiyorum; Biz bu alanda büyük bir yeşil alanı Buca’ya kazandırıyoruz. Ben Sayın Soyer’e sormak istiyorum 3 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanı Buca’da bir dikili ağacı yok! Biz burada büyük bir yeşil alan Buca’ya kazandırıyoruz. Ey Soyer sen Buca’ya ne zaman bir yeşil alan kazandıracaksın? Buca’da bir dikili ağacın olacak ve Buca bizim kazandırdığımız bu alanla birlikte sen de bir yeşil alan kazandırmayı düşünüyor musun? Yine işte Buca’nın en büyük sorunu trafik sorunu. Biz ne yapıyoruz buradaki planlama ile büyük bir alanı burada Adnan Kahveci Bulvarı’na ayırıyoruz ve bu noktada bu çalışma ile Buca trafiğini bir nebze olsun rahatlamış oluyoruz ama bakın Sayın Soyer’in burada kendi sözleri ile ifade edeceğim 2019 yerel seçimlerindeki vaadi; Trafik sorunu yoğun olan ilçemiz Buca’ya yeni bir arter yapacağız yapılan yol yen bir koridor olma niteliğini taşıyacak. Biz böyle bir koridor böyle bir yol açıldığını 3 yıllık süreçte görmedik! İşte biz burada trafiği rahatlatıyoruz" dedi. 

"KAMULAŞTIRMA VE ASFALTLAMA NE OLDU"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e seslenen AK Partili Mahmut Atilla Kaya, "Sayın Soyer'e soruyorum, yeni bir alternatif yolu nerede yapacağı da belli değil ama vadetmiş, bunu ne zaman yapacağını sormak istiyorum. Bakın biz Buca trafiğini rahatlatmak açısından Batı çıkışında Yıldız Mahallesinin orada otoyol bağlantılarını giriş ve çıkış olarak yaptık. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerekli kamulaştırmaları yapıp bu noktada yol asfaltlama çalışmalarını yaparak bu yolu Buca'ya eklemesi lazım. Buca'da yaşayan insanlarımızın oradan çıkması lazım. Sayın Soyer'e buradan yine soruyorum, Buca'da bizim yaptığımız otoyol çıkışından sonraki kamulaştırma ve asfaltlama çalışmalarını ne zaman yaparak buranın bağlantı yollarını yapıp Bucalı hemşerilerimizin kullanımına açacağını sormak istiyorum" açıklamasında bulundu.

"BUCA'YA YAKIŞIR MEYDAN İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Kaya, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ile birlikte Bakanlık düzeyinde görüşme yaptıklarını kaydederek, "Biz geçtiğimiz ay içinde Buca Belediye Başkanı, ilçe Başkanlarımızla birlikte Buca eski stadına gittik. Orası Demokrasi Meydanının hemen yanında, stat alanını bu meydanın içine katarak Buca'ya yakışan modern kent meydanı yapmak için çalışmaya başladık. Geçen hafta belediye başkanıyla birlikte Bakanlıkta görüşme yaptık. Soyer ne zaman Buca'ya bizim yaptığımız gibi bir meydan kazandıracak. 3 yıl oldu, ne zaman bu noktada çalışma yapacak" diye sordu.

"BÜYÜKŞEHİR'DEN BÜTÇE AKTARTIN"

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve Milletvekilleri 'ne "Laf yetiştirmeyi bırakın" diyerek seslenen AK Partili Kaya, "Bir sözüm de CHP İl Başkanı ve CHP Milletvekillerine; Buca İzmir'in en büyük ilçesi, biz AK Parti iktidarları döneminde kamu yatırımlarında da en büyük payı ayırdık. Bugün Seyfi Demirsoy Hastanesi, 304 yataklı ve ekstra yoğun bakım ünitesi de taşıyor şu an inşaatı devam ediyor. Hükümet Konağı, okul inşaatları, 70 ünitelik diş hastanesi, sağlık merkezlerinin hepsinin inşaatı devam ediyor ve Buca'ya büyük yatırımları Cumhur İttifakı olarak kazandırıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katkısıyla ama İzmir'in en büyük ilçesi olan Buca'ya CHP'li Büyükşehir Belediyesi 1 çivi bile çakmıyor. Öyle umursamazlık var ki; rögar kapakları olmayan alanlar var. CHP, Buca'yı trafik ve altyapı sorunları içinde perişan etmiş, bu sorunların çözümü noktasında da ortaya hiçbir şey koymamış. İzmir, Mavişehir ve Alsancak'tan ibaret değildir, Sayın Soyer buralardaki çevresiyle birlikte yatırımlarda bulunabilir ama burası İzmir'in en büyük ilçesidir. CHP İl Başkanı ve Milletvekilleri bize laf yetiştirmeyi bıraksınlar. Buca için bir şey yapmak istiyorlarsa,  15 milyarlık Büyükşehir Belediyesi bütçesinden Buca için kaynak ayırtsınlar, bize laf yetiştirmeyi bırakıp çalışmayı yapsınlar, bu saydığımız yatırımların bile Buca'ya kazandırılması noktasında katkı gösterseler Bucalılar da teşekkür ederler.

"CHP, BURAYI AVM OLARAK PLANLADI"

Olası bir dava açılması durumunda alanın eski planlarına yani AVM'ye döneceğini belirten Kaya, "Burayı AVM yapam CHP'li büyükşehir, bir dava açılıp, bize yeni yapacağımız Buca'ya kazandıracağımız yeşil alan, pazar yerine dava açılırsa eski plana dönecek yine AVM olacak burası. Buranın sosyal dokusuna uygun planlama çalışması yapılacak. 'Burası yeşil alan olsun' diyen, burada AVM planı yapan. Bunu sorgulamamız lazım. Sen burayı AVM olarak planlamışsın, o belediyenin Büyükşehir Belediye Başkanısın, sonra da gelip, 'Ya biz AVM yaptık ama siz şöyle yapın' diyorsun. Buranın halkı ve kanaat önderlerinin isteği doğrultusunda planlama çalışmasını zaten yürütüyor Bakanlık. Sen 3 yıllık belediye başkanısın neden 1 ağaç dahi dikmedin Buca'ya? Akıl vermeye gelince var iş üretmeye gelince yok. CHP İl Başkanı Deniz Yücel ve Milletvekilleri, biraz Soyer'i Buca'ya kaynak ayırmaya yönlendirsinler. Buraya yatırım yapmıyor Büyükşehir, trafik altyapı sorunlarını yaşıyoruz. Biz bu alanın büyük bölümünü trafik için bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜKŞEHİR'İN PROJESİ YOK"

Soyer'in projesi olmadığı için birlikte çalışma imkanı da olmadığını savunan Kaya, "Büyükşehir'in projesi yok. Olsa, 3 yıl içinde İzmir'in kronik sorunlarına yönelik bir çözümü olsa, mutlaka ki bizim de ona uzatacağımız elimiz olacaktır ama Soyer laftan başka bir iş yapmadığı ve ortaya da bir proje koymadığı için yok. İlk belediye başkanı olduğunda Cumhurbaşkanımıza bir dosya sundu, o dosyanın içindeki tüm işlerin hepsi halloldu, hepsi. Yeşillik Caddesi'ne battı çıktı yapacağım dedi, kendisine tahsis ettik, 3 yıl geçti konuyla ilgili hiçbir çalışma yok. O da  hazırlıksız şekilde hazırlanmış, Cumhurbaşkanımıza verdiği dosyadaki işler bile kendisine teslim edildiğinden beri  gerçekleştirilmedi ama biz gereğini yerine getirdik. Buca'da talepleri olmuş, ilçe belediyesi pazar yeri lazım diyor, al diyoruz. Demokrasi Meydanını genişletelim diyor, gidip Bakanlıkta çalışma yapıyoruz. Devlet Demir Yollarıyla çalışma var, yürüyüş yolları yapılacak, çalışma yapıyoruz. Yeter ki hemşerilerimizin faydalanacağı ortada bir proje olsun. Sayın Soyer'in bir projesi yok, olmayınca birlikte çalışma imkanı da gerçekleşemiyor. Mezarlıklar konusunu söyledi, biz hala dosya bekliyoruz. Sayın Soyer'in artık çok umursamadığını düşünüyorum, bir talep varsa bize iletsin, problem ortadan kalksın" diye konuştu.