Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’e gelerek açılışını yaptığı, Ödemiş entegre katı atık yönetim tesisinin çalışmadığını iddia etmişti Tesisin kurdelesinin kesildiğini fakat tesisin faaliyete geçmediğini öne süren Hızal, “Kılıçdaroğlu’nun İzmir’e gelerek, kurdelesini kestiği Ödemiş’teki çöp tesisi, faaliyete geçmedi. Bu çöp tesisinin faaliyete geçebilmesi için yeni bir alana ihtiyaçları var. Bu tesisi yaparken bölge insanlarına yalan söylediler, sıfır atık dediler. Faaliyete geçebilmesi için arta kalan yüzde 15’lik atığın bir yere depolanması gerekiyor. Nereye depolanacak? Ceplerine koyamayacaklar, evlerine götüremeyecekler. Bir alan bulmaları lazım ve bu alanı henüz bulamadılar. ‘Tire, Ödemiş, Bayındır’a mı götürelim’ diye düşünüyorlar. Genel Başkanlarını getirip kurdele kestirdiler ama hala bölgenin çöpleri orada bertaraf edilmiyor. Tesis çalışmıyor” diye konuşmuştu.

BAŞKAN MEHMET ERİŞ, “TESİS ÇALIŞIYOR”
AK Partili Hızal’ın iddiasına Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’ten jet yanıt geldi. Eriş,  “Özgür Bey’i Ödemiş’e davet ediyorum. Gelsin tesisi bir gezdirelim. Hemen düğmeye bastın, araba gibi bir şey değil ki bu! Çıkan gübrenin kalite değerinin yükseltilmesi, derecesinin yakalanması bunlar bir bütün. Çalışmıyor diye  bir şey kesinlikle yok. Uzaktan kendisi alanın çalışmadığını nasıl fark etti, onu da bilemiyorum tabi… Buyursun gelsin, yerinde incelesin, sorularını da bize sorsun, hepsini yanıtlarız” dedi. 

“ŞU ANA KADAR VAHŞİ DEPOLAMA VARDI”
Eleştiri yapmak yerine, kalan yüzde 15’lik atığın döküleceği yer konusunda yardımcı olsunlar çağrısında bulunan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Tire’de şu ana kadar vahşi depolama vardı, engellesinler o zaman. Nereye döktürecekler, söylesinler bize arkadaşlar. Yardımcı olsunlar. Çalışmamasından mutlu mu olacaklar? Kalan yüzde 15 atık, Tire’ye götürülecek. Bu proje yapılırken, bunları da hesap ediyorsunuz. Sıfır atık zaten ‘her şey yok olacak’ demek değil ki. Çöpün kalitesine bağlı. Mesela camı şu an nereye vereceğinizi bilemiyorsunuz. Bunu ben mi değiştirdim? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir sistem kurdu, şimdi cam nereye verilecek belli değil. Kumbaralar var, şişe kumbaraları, onlar doldu ama vereceğimiz yeri bilmiyoruz. Bize ‘Şuraya götür’ diyen de yok, karşılığında alacak kimse de yok. Bu durum sistem değişikliğiyle böyle oldu” açıklamasında bulundu. 

“SIFIR ATIK, HER ŞEYİN YOK OLMASI DEĞİLDİR”
Mehmet Eriş, “Sıfır atık, her şey sıfırlanıyor demek değil. Mesela belediyelerde de kağıt, elektronik eşya, plastik eşyaları topluyorsunuz. En az bunun 15 çeşitliliği var. Sıfır atık bu, bu yasayı da ben çıkartmadım. Biz bu yasayı uygulamayı çalışıyoruz. Sıfır atığın öncülüğünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi. Değerli Grup Başkanvekilimiz gelsin, kendisiyle hem kebap yeriz, hem kahve içeriz ondan sonra da seve seve tesisi gezmeye gideriz. Eksik bilgiyle yanlış kararlar alınabilir. ‘Bunu atacakları yer yok’ diyor, e şimdi çöpler nereye atıyor? Şimdi çöpler nereye gidiyor? Bunu ben söylemiyorum, bunu da söylesin kendisi, ben ona bırakıyorum” diye konuştu.