Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Büyükşehir’in personel maaşlarını ödeyemediğini iddia etti. Gündeme Bakış Tv’nin canlı yayınında konuşan Hızal, bazı birim personellerinin içeride 3 aylık maaşları olduğunu birçok birimde ise sosyal hak ve avans ödemelerinin yapılamadığını öne sürerek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki Başkanı Aziz (Kocaoğlu) Bey tarafından, Tunç Soyer’e gerçekten mali yapısı düzgün bir belediye teslim edildi. Borç stoku az, kredibilitesi yüksek, yatırımsal anlamda birçok eleştiriler yapmamıza rağmen finansal anlamda sıkıntısız bir belediye teslim edildi. Bugün bakıldığında; borç stoku Tunç Soyer göreve geldikten sonra 4 kattan fazla arttı. 2 milyar civarında borcu varken bugün 10 milyarın üzerinde borcu var. Peki biz ‘borç yapmayın’ mı diyoruz? Hayır. Tabi ki bir Büyükşehir Belediyesi borç yapacak ama yatırım amaçlı yapacak. Metro yapacak, yol, altyapı, körfez yatırımları yapacak. Siz bir taraftan borçlanacaksınız bir taraftan İzmir’in sorunları devam edecekse o zaman burada bir sorun var demektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi finansal açıdan tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan personel arkadaşlar bizleri de arıyor, şu anda belediyede sosyal haklar ödenemiyor. Şu anda bazı daire başkanlıklarında maaşlar geriden geliyor. Toplum Sağlığı Daire Başkanlığında evde bakım hizmetleri yapılamıyor şu anda. Çünkü personel maaşları 3 ay geriden geliyor, personel mağdur ve evde bakım hizmeti yapıldığı iddia edilen vatandaşlar da mağdur” açıklamasında bulundu.  

“OLACAKLARI SÖYLEMİŞTİM” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bütçenin gerçekleri yansıtmadığını iddia eden AK Partili Hızal, “Geçmişte İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırılan avanslar vardı, bir takım sosyal haklar vardı, bunların çoğu şu anda ödenemiyor, ödenebilenler de 3-4 ay geriden ödeniyor.  Hal böyleyken siz, ‘Biz bütçeyi yaptık, bütçeyi yüzde 100 uyguladık’ derseniz bunun ne kadarı gerçekçi olabilir? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan personelin bir kısmı maaşlarını alamıyor, bir kısmı avanslarını alamıyor, bir kısmı bazı sosyal haklarını alamıyor. Bu personel bize, arkadaşlarımıza ulaşıyor. Bu çok önemli bir konu. 12.5 milyarlık bütçeyi yöneten bir belediyeden bahsediyoruz, ben geçmişte de ‘Korkarım ki İzmir Büyükşehir Belediyesi yakında personel maaşlarını ödeyemeyen bir duruma gelecek’ demiştim, bugün olacakları söylemiştim” ifadelerini kullandı.  

“ELEŞTİRİLERİMİZİ YANLIŞ ANLADILAR” 

AK Partili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten Tunç Soyer 10 yıl Seferihisar Belediyesi’ni yönetti. Biz Seferihisar Belediyesi’ni yönetim tarzıyla ilgili Tunç Soyer’i çok eleştirdik. Çünkü çok ciddi borçlanma yaptı, bu eleştiriyi yaparken oradaki hatalar burada olmasın diye yapıyorduk ama bizi yanlış anladılar. Sanki biz bu meseleyi kişiselleştiriyormuşuz gibi anladılar ve çok sert tepki gösterdiler. 2.5 yıllık süreçte geldiğimiz noktada Büyükşehir’in borcu 4 kattan fazla arttı, yatırım yok, şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde çalışan personelin maaşını ödemekte zorluk yaşıyor” diye konuştu.