Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir’de 30 Ekim 2020 depreminde en çok etkilenen Bayraklı’da, meclis tarafından konuyla ilgili önemli bir karar alındı. Meclise önerge getirilerek bölgedeki yapılar için emsal artışının yüzde 10 olması kararlaştırıldı.

PLAN NOTU DEĞİL, PLAN YAPILMALIYDI
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili ve Bayraklı Belediyesi Meclis üyesi Özgür Hızal, depremzedelerin daha fazla mağdur olmaması nedeniyle önergeye olumlu oy kullandıklarını belirterek, yüzde 10 emsal artışı kararına tepki gösterdi.  AK Partili Hızal, “Bayraklı Belediyesi’nde yüzde 10’luk bir emsal artışı yapıldı. Bunu iki yönden değerlendirmek gerekiyor. Birinci, emsal artışın yöntemini, ikincisi ise emsal atışının oranının tartışılmasıdır. Emsal artışında bir planlama ilkesi üzerinden değerlendirilme yapılır. Bayraklı Belediyesi orada bir plan notu geliştirerek bir emsal artışı yoluna gidiyor. Doğru yer yöneticilik depremin hemen ardından oturup, alt yapısını, sosyal donatısını doğru belirleyip bir plan yapar” diye konuştu.  

ODALAR TARAFINDAN DAVA AÇILMASI İÇİN YAPTILAR
AK Partili Hızal sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aslında Bayraklı Belediyesi’nin hızlıca bir plan çalışması yaparak, bunun üzerinden emsal artışı vermesi gerekiyordu. Bunu yapmadılar. Bunun yapmamakla birlikte adeta pazardan soğan alır gibi basite indirgeyerek ‘yüzde 10 emsal artışı veriyoruz’ diyerek  ortadan çekiliyorlar. Bu aslında davaya konusu olabilecek bir meseledir. İzmir’de yerel idareciler Büyükşehir ve Bayraklı gibi belediyeler bu emsal artışı vermek istemiyorlar. Göstermelik, mevzuata da uygun bir emsal artışı yapıyorlar. Daha sonra odalar tarafından dava açılıp ve bu davaları kazanmalarını umuyorlar. Eğer bunu düşünmüyor olmasaydılar, planlama ilkelerine uygun ve depremzedenin yarasına merhem olabilecek oranlarda emsal artışı yaparlardı. Bunu da birkaç kez CHP İzmir il başkanı Deniz Yücel'in  ağzından duyduk.”

BÜYÜKŞEHİR’İN TALİMATIYLA…
AK Partili Hızal, yapılan emsal artışın yeterli olmadığını kaydederek, “Depremzedeler 12 ay beklediler. 12 ay bu insanları oyaladılar. Bu süre zarfında CHP’li idareciler vatandaşları duymadılar. En son geldiğimiz noktada kafalarına göre yüzde 10’luk bir emsal artışı veriyorlar ve bunu da plan notuyla yapıyorlar. Bayraklı Belediyesi, Büyükşehir talimatıyla yüzde 10 emsal artışı verdi. Ama bunun yüzde 10 olmadığını herkes biliyor. Depremzedeler de aynı şeyleri ifade ediyor” diye konuştu.