GÜNDEME BAKIŞ- İzmir’de meydana gelen depremin ardından kentte yapıların kalitesi tartışılmaya devam ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili ve Bayraklı Meclis Üyesi Özgür Hızal, kentteki deprem master planı olmadığını söyledi.

1999 ÖNCESİ İNŞA EDİLDİ
Yıkılan binaların 1999 yılı öncesi inşa edildiğine dikkat çeken Hızal, “İzmir’in deprem gereceği var. 13 aktif fay hattı kentin altından, yakınından geçiyor. Bunlar 7 civarında deprem üretebilir. Yapı stoğu ile ilgili ciddi sorunlar var. Ülkemiz maalesef 1999’dan sonra birtakım önlemler alındı. Bu yapıların büyük bölümü 1999 öncesi inşa edildi. Birçoğu ruhsatlı… O günün koşullarına göre yapılmış. 1975 yönetmeliğine göre yapılmış binalar” dedi. 

ORTAYA BİR İRADE KOYULMALI
Depremle ilgili bir takım önemlerin alınması gerektiğini ve AK Parti olarak desteğe hazır olduklarını belirten Hızal, “Bağıra bağıra gelen bir deprem. Hiçbir şeyde geç kalınmış değil. Hiç vakit kaybetmeden önlemler alınmalı. Bunu meclislerde dile getirdik. Alınacak tedbirler neyse elimizin taşın altına koyalım dedik. Maalesef böyle bir acı yaşandı. Artık iktidarı muhalefet siyasi parti ayrımı yapmaksızın harekete geçilmesi gerekiyor.  Ortaya bir irade konmalı ve bunu hep birlikte yapmalıyız” diye konuştu. 

BU ŞEHRİN MASTER PLANI YOK
“Bu şehrin deprem master planı yok” diyen Hızal şunları söyledi:
“ En son 1998 yılında yapılmış. Deprem öncesi anında ve sonrası kapsayan bir plan yok. Bu planın hazırlanması için biz önerge sunduk. Ama bununla ilgili bir şey yapılmadı. Depremden sonra trafik tıkandı.”


BU BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART
 Hızal konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Depremin başka bir noktada yaşandığını düşünebiliyor musunuz? Daha acil hadiselerle karşılaşabiliriz. Yapısal dönüşümün doğru tekniklerle yapılması gerekiyor. Zemin açısından sıkıntılı Manavkuyu-Mansuroğlu ve Adalet Mahalleri’nde elbette inşaat yapılabilir. Ama yeni teknoloji ve verilerle… Bu bölgede de dönüşümün yapılması artık şart. Yerel yönetimin ayrışmaya gitmemesi gerekiyor. Merkezi hükümetle işbirliğini en üst seviyeye çıkarması gerekiyor.”

KARMAŞA VAR
Bayraklı Belediyesi’nin yıkılan binalara oturulamaz raporu verildiği ile ilgili ise Hızal, “Binanın kullanılmayacak düzeyde bir belediye tespit ediyorsa belediye mühürleme yaptırımı söz konusu. Neden bunu yapmamış? Birileri siyaset yapıyor ama…2012’de bir olumsuz tespit yapan Bayraklı Belediyesi. Aynı belediye alttaki dükkanlara ruhsat vermiş. Bu nasıl bir şey?” diye konuştu.