Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ – İzmir’de “muhalefetin sesi” olan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’la İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer’in icraatlarını ve İzmir’i konuştuk. İzmir’in sorunlarına hakim olan Hızal, Soyer’in yaptıklarını/yapamadıklarını yakından takip ettiklerini söylüyor.  

Yerel seçimlerin üzerinden 2 yıl geçti. Bize belediyecilik anlamında İzmir’in fotoğrafını çekseniz ne söylersiniz?

Özgür Hızal: Aslında İzmir’de  uzun süredir belediyecilik anlamında işler pek iyi gitmiyor diyebiliriz…ancak şunu söyleyebiliriz özellikle son iki yıl yani Tunç Soyer’in göreve başladığı 31 Mart 2019 tarihinden buyana tablo çok daha sorunlu olduğunu gördük  Nerdeyse ilk bir yıl boyunca konuşulan konuların tamamı İzmir ve İzmir‘in sorunları değildi. İlk bir yıl boyunca Sayın Soyer’in Ulusal ve Uluslararası konulardaki anlamsız demeçleri ve konut olarak kullandığı Şato İzmir’ in gündemindeydi. Yine bazı ilçe belediye başkanlarının kendilerini ve yakınlarını belediye şirketlerinin üst yönetimlerine atanmaları konuşuldu. Kısacası koca bir yıl İzmir’ in ve İzmirlilerin sorunlarının çözümlerinden uzak bir performansla geçti. Devam eden ikinci yılda ise karşımıza maalesef farklı bir tablo  çıkmadı. İzmir’ de belediyecilik anlamında işler o kadar kötüye gidiyor ki; bir CHP’ li İlçe Belediye Başkanı Büyükşehir Belediye Başkanını basın önünde eleştirirken, yine başka bir İlçe Belediye Başkanını kendi yardımcısı CİMER üzerinden şikayet edebiliyor. Tüm bunlar işlerin hiç de iyi gitmediğini bize göstermektedir. Aslında CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’ nun İzmir’e yapmış olduğu son iki ziyarette İzmirliler’in hem Kılıçdaroğlu’ nun yüzüne hem Tunç Soyer’ in yüzüne uzun yıllar bu şehri siz yönetiyorsunuz ama alt yapıyı çözemediniz, yol yapmadınız, trafik hala büyük sorun diyerek eleştirmeleri bizlerin ne kadar haklı olduğunu göstermektedir.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyenin birçok konuda yatırımlarının devam ettiği hatta 2020 yılında hükümetten daha fazla kente yatırım yaptıklarını söyledi. Ne dersiniz?

Özgür Hızal: “Kağıt üzerinde yatırım rakamlarına bakıldığında haklıymış gibi duruyor. Ancak sokağa çıktığımızda durumun hiç de öyle olmadığını söylememiz mümkün. İBB son iki yılda yaklaşık tüm kurumları ile birlikte 30 milyara yakın bir bütçe kullandı. Yine son iki yılda nerdeyse on yıllık borçlanmanın üzerinde bir borçlanma performansı sergiledi. Yani toplanma borçlanmayla birlikte 35 milyara yakın bir bütçe kullandı. Bu bütçe ile sadece Aziz Kocaoğlu döneminde başlatılan Narlıdere Metrosu ve opera binası yapım işlerinden bahsedebiliriz. Ama onun dışında Tunç Soyer’ in başlatıp devam ettirdiği, sonuçlandırdığı hiçbir proje ve yatırımı görmüyoruz. Yapılan günlük bakım onarım faaliyetlerini, yatırım bütçesi olarak önümüze koymaları esasında İzmirliler’e yapılabilecek en büyük haksızlıktır. Kaldı ki; yatırım konusunda merkez hükümetle kendisini kıyaslayan İzmir Belediyesinin gelir bütçesinin yüzde 90’ ı merkezi hükümetçe karşılanmaktadır. Böyle bir kıyasla yapacağına kendisini önceki dönemlerle kıyaslasın, kendisini belediyelerle, belediye başkanları ile kıyaslasın.

Tunç Soyer, “Seçimde ne vaat ettiysek tıkır tıkır yapıyoruz” dedi. Onlarca örnek sıraladı.  Bu sizin açınızdan doğru mu?

Özgür Hızal: ‘Her ilçeye bir yaşam merkezi kuracağız. Teknoloji ve inevosyon üstü kuracağız. Her mahalleye masal evi açacağız, öğrenci yurtları açacağız. Raylı sistemi 470 kilometreye çıkartacağız, üç kritik noktada trafiği yerin altına alacağız, otopark kapasitesini 100 bin araca çıkaracağız. Homeros Bulvarı otogar bağlantısı sağlayacağız. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını 30 metrekareye çıkaracağız, İzmir’deki koku problemini ortadan kaldıracağız, 2019 yılında 100 km olmak üzere toplam 636 km yağmur suyu hattını hayata geçireceğiz diyen’ Tunç Soyer.  Evet, tüm bu saydıklarımız Tunç Soyer’in vatlerinden bazıları..İki yıl boyunca 30-35 milyar harcayan Tunç Soyer bu vb. Vaatlerin hiçbirini tam manasıyla hayata geçirilmesi adına bir adım atmış değil. Örnek verecek olursak toplamda 636 km yağmur suyu hattı yapması gereken Büyükşehir şuana kadar 40 km civarında yağmur suyu şebekesi yapabildi, onca yol vaadinde bulunan Tunç Soyer birkaç bisiklet yolu ve şehirin ana arterlerine yapılan asfalt çalışmalarının ötesine geçemedi. Yine bir santimetrekare yeni yeşil alan oluşturamayan Sayın Soyer yeşil alan miktarını kişi başı 30 metrekareye nasıl çıkaracak? ‘Yani kısacası tıkır tıkır vaatlerimizi yerine getiriyorum’ diyen Tunç Soyer tüm bu örneklerde görüldüğü gibi aslında Büyükşehir Belediyesini tıkır tıkır borç batağına sürüklüyor.

Kültürpark (büyükşehirin hazırladığı plan-anayasa), Basmane çukuru ve belediye binası (depremde zarar gördü yıkılıp yıkılmaması)  tartışmalarıyla ilgili AK Parti ne düşünüyor?

Özgür Hızal: Aslında bu sorunuza şu şekilde cevap vermek mümkün..İzmir’ in nurtopu gibi yeni bir sorunu doğdu. İBB hizmet binası sorunu, Basmane Çukuru, Kültürpark ve hizmet binası problemi bir bütün olarak değerlendirilmeli, birbirleri ile bağlantılı

Evet Kültürpark planları Büyükşehir Meclisinden oy birliği ile geçti. Bir takım değişimler düşünülüyor, mesela Kültürpark içerisindeki ve tartışma konusundaki hollerin kaldırılarak yerine daha küçük boyutlarda inşaat alanlarına sahip yeni yapıların yapılması planlanıyor. Ancak şunu söyleyebilirim bu planın dahi hayata geçmesi en az 5 yıl sürecek..şu anda kaldırılması düşünülen hollerin içerisinde İBB hizmet vermekte. Tunç Soyer’ e göre güvenilir bir alanda İBB çalışanları hizmet vermekte ama işin aslı aslında öyle değil. Çalışmaya çok müsait olmayan onlarca ve belkide yüzlerce personelin havalandırması dahi doğru dürüst çalışmayan bir ortamda İzmirlilere hizmet vermeye çalışan personellerini esasında görmezden geliyor. Çünkü kendisi konut olarak kullanmış olduğu Şato gibi İzmir'in önemli tarihi yapıların birini makam olarak kullanmakta. Neredeyse depremden buyana 8 ay geçmesine rağmen hala belediye hizmet binasının durumuna bir açıklama getiremeyen Tunç Soyer aylarca Basmane çukuru ile ilgili bugün yarın sorun çözülecek diyerek İzmir kamuoyunu meşgul etti. Ama geldiğimiz noktada Basmane çukuru ile ilgili hiçbir gelişme ortaya konulamadı, hizmet binası ile ilgili hiçbir proje ortaya konulamadı ve Kültürpark tarihi kimliğinden uzak bir kullanım şekliyle kullanılmaya devam ediyor.

Oysa ki; sorunun çözümü aslında çok basit Basmane çukuruna yeni bir hizmet binası, içinde pazar yeri yerine Kültür ve sanat merkezleri olan ve İzmirliler’ e hizmet verecek bir Kültürpark oluşturulmalı.

Tunç Soyer sizce görevinin üçüncü yılının sonuda Körfez’de yüzebilecek mi?

Özgür Hızal: “Tunç Soyer görevinin 3. yılında yüzer mi bilemem ama asıl önemli olan İzmirliler’in değil 3. yılın sonunda bu performansla 13. yılın sonunda da İzmir Körfezinde yüzemeyeceklerini söyleyebilirim. Esasında Tunç Bey körfezde yüzmek için 3. yılın sonunu beklemek zorunda değil. Bugünde körfezde yüzebilir. Ama sağlığından şiddetli şekilde endişe duyarız. Balıkların dahi yaşayamadığı bir körfezden bahsediyoruz. Yakın zamanda İzmirli bir hemşerimizin çekmiş olduğu görüntülerde İzmir Körfezindeki balık ölümlerine şahit olduk. Bu konuda artık gerçekten Tunç Soyer’ in İzmirliler’i yanlış bilgilerle yanıltmaması gerekir. Yılda ortalama 30 kilometre yağmur suyu hattını yapmakla şehirdeki onca dere varken sadece 1-2 derenin temizliğini yaparak İzmir Körfezinin kirlenmesinin önüne geçemezler. Kısacası İzmir Körfezi Büyükşehir'in eliyle kirlenmeye devam ediyor. Ayrıca yıllarca kirlenen körfezin temizlenmesi ile ilgili İBB’nin Aziz Kocaoğlu döneminde ortaya koymuş olduğu proje de rafa kaldırılmış körfezin kendi kendine temizlenmesi planlanmış. Bu performansla Sayın Soyer’ in körfezde yüzmesi için görev süresi değil Allah uzun ömürler versin ama ömürü dahi yetmez.

AK Parti’nin yıllardır İzmirlilere icraatlarını anlatmakta sıkıntı çektiği bahsedilir. Bunu söyleyenler de parti yöneticileriniz. Metropol dışında belediyelerin yaptığı işlerin metropolde anlatılması noktasında bir çalışma yapması gerekmez mi sizce?

Özgür Hızal: Dört Ak Parti Belediyemiz metropol dışında küçük bütçeleri ile çok büyük işlere imza atıyorlar. Mesela Kınık Belediyemiz kendi imkanları ile yapımını tamamladığı sosyal tesis ve aquapark projesinin açılışını yakın zamanda  yapacak. Birçok ilçe belediyesine ve büyükşehir belediyesine göre küçük bütçelere sahip Kınık Belediyesi, Bergama Belediyesi, Kiraz Menemen ve Bayındır Belediyemiz güzel işlere imza atıyor. Elbette ki bunların tanıtımı konusunda İl Başkanlığımızla birlikte bir takım çalışmalar yapacağız.