Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son meclisinde yaşanan “Levent Marina” tartışması gündemdeki sıcaklığını koruyor. İzmir Büyükşehir Belediye Meclis’i AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, marina ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kamuoyunu yanılttığını savundu.

TEKNİK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL
Başkan Soyer’in konuyla ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatan AK Partili Hızal, alanda İZDENİZ gemilerin çekek yeri olmasının teknik olarak mümkün  olmadığını söyledi. Hızal, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in n marina kiralama sürecinde İZDENİZ gemilerinin çekek yeri sorunu olduğunu ve ufak onarım için artık İstanbul’da değil, burada yapılacağı yönünde beyanları var. Burası kiralandı, tadilatı yapıldı. İZDENİZ gemileriyle alakalı çekek sorunun buranın kalkmıyor. Çünkü arabalı vapurlar diğer vapurların buraya girmesi mümkün değil. Neden, teknik olarak gemiler deniz derinliği ve büyüklükleri nedeniyle buraya giremiyorlar.  Tunç Soyer gemilerim bu alana bu şekliyle giremeyeceğini bilmiyor muydu, biliyordu. Bunu defalarca da gördük, İzmirlileri yanıltan bir açıklama yaptı” diye konuştu.

İZMİRLİLERİN ZARARI YILLIK 70 MİLYONU BULUYOR
Hızal konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu marinaya yaklaşık aylık 480 bin TL kira ödeniyor. Yer giderleriyle birlikte bu marinanın gideri yıllık neredeyse 6 milyonu buluyor. İZDENİZ gemilerinin işletim giderlerine yakın bir meblağdan bahsediyoruz. İzmirlilerin yıllık zararı neredeyse 70 milyonu buluyor. İZDENİZ’in zarar etmesindeki temel nedenlerden bir tanesi de aylayıştır. İZDENİZ yolcu taşımak için faaliyet gösterir, İzmirlileri denizden taşıması yönünde çok daha bir çaba göstermesi gerekirken, maalesef Tunç Soyer ve yönetimin meseleye yanlış yaklaşmasından  ve yanlış yatırımlardan dolayı İzmirlilere yeterince faydalı olamıyor. Bir taraftan deniz taşımacılığını arttırıp, trafik sorununu bir şekilde çözeceğiz deyip, adeta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tunç Soyer’e özel bir alan yapıyormuş gibi izlemini vermek ve kullanmak çok doğru değil.

BAŞKAN SOYER’E ÇAĞRI
Başkan Soyer’e açıklama yapması yönünde çağrıda bulunan AK Partili Hızal, “Ben marinayı biliyorum, gördüm. Marinada Tunç Bey genellikle özel toplantılarını yapıyor. Ama gerçekten kamu kaynaklarını bu şekilde heba edilmesi ve bunlar yapılırken de İzmirlilere yalan yanlış bilgiler verilmesini biz kabul etmiyoruz.  Bu konuda Tunç Soyer’in İzmir Büyükşehir yetkililerin bundan sonraki süreçte kamuoyunun önüne daha doğru bilgilerle çıkmalarını istiyoruz. Tunç Bey’in kamuoyunu aydınlatması gerekiyor ya da doğrusunu anlatsın” dedi.