Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi faaliyetlerini ve Başkan Soyer’in 16 aylık performansını değerlendirdi.

KENDİ REKLAMINI ÇOK İYİ YAPTI
AK Partili Hızal 16 aylık süre zarfında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kenti rahatlatacak bir çalışmayı hayata geçirmediğini öne sürdü. Başkan Soyer’in Başkanlık döneminde kendi reklamını iyi bir şekilde yaptığını savunan Hızal, “16 aydır devam eden bir süreçten bahsediyoruz. Aslında bu 16 ayı geçmiş 15 yıldan ayrı düşünmemek gerekiyor. Geçmiş 15 yılda hataları ve yanlışları eleştiriyorduk. Burada kişilere bağlı olmaksızın eleştiriyor. Yönetim anlayışını eleştiriyorduk. Yönetim anlayışının İzmir’e bir katkı koymadığını ifade ediyorduk. Bir yönetim değişikliği oldu. Aziz Kocaoğlu gitti, yerine Tunç Soyer geldi. Tunç Soyer’in Seferihisar Belediyesi’ndeki çalışmalarını da biliyoruz. Bu 16 aylık süre içerisinde Tunç Soyer şehirdeki sorunların kaldırılması yönünde bir takım vaatlerle geldi. Trafik sorunu, altyapı, çevre ile ilgili sorunlar yani şehrin genel sorunlarını ortadan kaldırmak adına bir takım vaatler ortaya koydu. 16 aylık süreçte baktığımızda bahsettiğimiz sorunları ortadan kaldıracak hiçbir adım atmadığını görüyoruz. En azından proje ile ilgili çözüm ortaya koyamadı. Çevre ile ilgili Aziz Kocaoğlu döneminde büyük oranda bitirilmiş, harmandalıdaki çöp tesisini biyogaz tesisinin açılışını yaptı. Çıktı 3 yıl sonra yüzülebilir körfez hayalinde bahsetti. 16 ay geçti, kaldı 16 ay. Bununla ilgili adılmış bir adım yok. Tunç Soyer kişisel reklamını çok iyi yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ gibi 6 milyar TL bütçesi olan bir kurumu reklam ajansı haline çevirdi. 150 yıllık bir kurumu kendi reklam ajansı olarak kullandı. Tunç Soyer şehir ile alakalı konularda gündeme gelmedi. Neyle gündeme geldi? İzmir parası ve bayrağıyla gündeme geldi. Kıbrıs ile ilgili yaptığı eleştirel yorumlarıyla gündeme geldi. Suriye’deki terör operasyonunu eleştirerek gündeme geldi. LGBT ile yaptığı protokolle gündeme geldi. İzmir’i ilgilendirmeyen meselelerle gündem oldu” dedi. 

YÖNETİMSEL OLARAK BİRKAÇ OLUMLU ADIM ATTIĞINI GÖRDÜK

“Tunç Soyer’in hiç mi olumlu bir çalışması yok?” sorusuna cevap veren Hızal, “Göreve başladığından bu yana özellikle ulaşımla alakalı ESHOT ile ilgili bir takım adımlar attı. Sabah ve akşam saatlerinde olmak üzere belli saat aralarında belli indirimler söz konusu. Biz de destek verdik. Bunun yeterli olmadığını saat aralarındaki daha da genişletmesi gerektiğini söyledik. Buna benzer yatırımsal anlamda değil ama yönetimsel birkaç olumlu adımlar attığını gördük. Bunun dışında Tunç Soyer’in şehirdeki yapısal sorunları çözmek adına somut bir adım atmadı” diye konuştu. 

MEŞHUR GÜNLÜKLERİ DIŞINDA…
İzmir Büyükşehir Belediyesi performansı üzerinden Soyer’e yüklenen AK Partili Hızal, “Pandemi yönetime geldiği süre zarfında bir yıl geçti. Az bir süre değil. Kaldı ki AK Parti hükümeti onlarca yatırıma imza atıp, açılışlarını yaptı. Hastaneler yaptı, yollar açtı. Bunlar Pandemi döneminde devam etti. Pandemi bazı konular için engel olabilir ama her şeye engel değil. Korkarım ki, pandemiyi mazeret göstererek Tunç Soyer önümüzdeki 3,5 yılda yapması gerekenleri yapmayacak gibi geliyor bize. Biz bu konuda gereken uyarıları yaptık. Bu durum çok olası düşünüyorum. Tunç Soyer meşhur günlük tutmanın dışında bir takım kampanyalar başlattı. Elbette ki kampanyaları eleştirmek adına söylemiyoruz ama bir taraftan sosyal belediyecilikten, halkçılıktan bahsedeceksiniz ama 6 milyar bütçesi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi sosyal yardımlar konusunda kampanyalar neticesinde gelirleri ve paketleri vatandaşa dağıttıklarını gördü. Bu konuda başarılı olmadığını görüyoruz. Herhangi bir vakfın ya da sosyal kuruluşunun yapabileceği bu yardımları övünen Tunç Soyer’den bahsediyoruz” açıklamalarında bulundu. 

İZMİR’İN ÖNCEKLİKLE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUNU…

İzmir’in ivedilikle çözülmesi gereken sorunu nedir?” sorusuna Hızal, “Trafik çok büyük bir sorun hale geliyor. Bu konuda ciddi adımlar atılması gerekiyor. Tunç Soyer’in bir takım fantastik düşünceleriyle bu sorunlar çözülmez. Trafiğin en yoğun yerlerde bisiklet yoluyla bu sorun çözülmez. Yapılması gerekiyorsa başka yerlerde çalışma sürdürmesi gerekiyor. İzmir’de bir deprem gerçeği var. Öyle kürsüden ahkam kesmeklerle bir takım yapmış olduğu işleri kamyonuna bildirmekle bu iş olmaz. İzmir ciddi bir fay hatlarının olduğu bir bölge. En ciddi sorunu ise yapı sorundur. Bu yapının bir an önce sağlıklaştırılması gerekiyor. Burada en büyük görev İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düşüyor. Kentsel dönüşümde gerekli adımları atılması gerekiyor. 10 yıldır hiçbir atım atılmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi 10 yıl içerisinde 10 bin konut inşa edileceğini söyledi ama geldiğimiz noktada yaptıkları konut sayısı bin bile değil. İzmir’deki konutların yüzde 70-80’i meydana gelecek 7’nin üzerindeki bir depreme dayanıklı değil. Tunç Soyer’in depreme hazır değil. Hiçbir afete hazır değil.  21 yüzyılında yaşıyoruz. İzmir’in Türkiye’nin 3’üncü büyük ve batıya açılan yüzü olarak bahsediyoruz. Her yağmurda İzmir sokaklarında seller ve taşkınlar oluyor. İnsanların hayatı ve malları tehlike söz konusu. Hala kanalizasyon sistemi ile yağmur suları aynı hatta işliyorsa çok ciddi bir sorundur” cevabını verdi. 

DEMEK Kİ SAMİMİ DEĞİLSİNİZ

İzmir’deki su sorununa değinen Hızal, “Kiraz’da bir su sorunu buluyor. Tam 16 aydır çözülemiyor. 16 ay önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’e sorunu söyledik. Köylerde tarım ve hayvancılıkla uğraşılıyor. Bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledik. Kendisi, ‘olur mu efendim, bu bizim sorumluluğumuzda olan bir konu, biz bunu çözeceğiz’ dedi. 16 önce ay önce sözü yerine getiremedi. Mazeret, ‘biz kuyu açıyor ama kuyu kuruyor’ deniliyor. Böyle bir mazeret olabilir mi? Hem İzmir’de tarıma destek vereceğiz diyecek. 8-10 tane keçi, manda, kuzu dağıtacak bir miktar yem dağıtıyor. Bunları göstermelik dağıtıyor. Bunu göstermelik de olsa olumlu buluyoruz. Ama su sorununu çözmüyorsunuz. Biz de o zaman sizin samimiyetinizi sorgularız. Demek ki samimi değilsiniz. Siyasetçinin samimi olması için, söylemi ile eylemi tutması gerekiyor. Bir hayalini açıklıyor, onu bitirmeden başka bir hayalin peşine koşuyor. Hayaller güzeldir ama sonuca varması gerekiyor. İzmir’de merkezi hükümetin yaptığı çalışmalardan bahsetti. Bu öylesine söylenmiş bir söz değildir” dedi.  

GÖRDES, KARAREİS, RAHMANLAR BARAJI VE SALMAN GÖLETİ’NİN DEVRİ YAPILDI 

Hızal konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Gördes’te Barajı’ndaki suyun getirilmesi için protokol imzalandı ve teslim edildi. DSİ tarafından yapılmış Ödemiş Rahmanlar, Karaburun Karareis Barajı ve Salman Göleti yapımı tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devri yapıldı. Merkezi hükümet bu konuda elinden geleni her şeyi yaptı. Bu barajdaki suların vatandaşlara ulaştırması gereken de Büyükşehir’dir. Bunun alt yapısı hazır mı, hazır değil. Merkezi hükümet yapması gerekeni yapıyor ama Büyükşehir üstüne düşeni yapmıyor. Bugün Dikili’de turizmin yoğun olduğu yerde su sorunu yaşanıyor. Foça’da su sorunu yaşanıyor. Karaburun’da su sorunu yaşanıyor. Burada şunu da ifade etmek isterim, su kesintilerinin yaşandığı mahalleler genellikle AK Parti’nin oy oranın yüksek olduğu mahalleler. Burada bir art niyet mi var? Öte yandan içilebilir musluk suyu hayalinden, musluklardan akmayan su durumuna geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırımsal anlamda çok daha fazlasını yapması gerekiyor. Tunç Soyer’e tavsiyemiz şu; artık reklam olaylarını bıraksın. Artık gerekiyorsa çizmesini giysin o sokaklarda gezsin. Hani diyor ya arka sıradakiler… Daha arka sıradakilerin nerede olduğunu bile bilmiyor. Bunu da itiraf etti. ‘Eşim Neptün Soyer’i benden daha çok tanıyorlar’ gibi açıklamada bulundu. Allah’tan pandemi döneminde yurt dışına çıkma kısıtlaması dolayı çıkamıyor. İzmir’e ne kadar yararlı olduğu tartışılan bu geziler yerine arka mahallelere gitmesi gerekiyor.” 

HÜKÜMET BİZİ ENGELLİYOR ALGISI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR

Hızal, “Cumhuriyet Halk Partililerin yapamadıkları üzerinden bir algı yaratma çabası içerisinde giriyor. İzmir’de yıllardır yaşıyoruz. Yaptıkları en güzel şey, ‘hükümet bizi engelliyor’ deniliyor. Çok merak ediyorum hükümet Tunç Soyer’in yaptığı hangi olumlu projeyi engelledi? Buca Metrosu, Çiğli Tramvayı izni çıktı. Konak Tünelleri bağlantı yollarıyla ilgili bir takım projeler söylendi, Karayolları tarafından Büyükşehir’e devri yapıldı. Bütün bunlara rağmen bu algı yaratmalarının anlamı yok. Hükümet engel olmuyor aksine destek oluyor” dedi. 

ELEKTRİK FABRİKASI İÇİN BİR TAKIM HUKUKİ SORUNLAR VAR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in geçtiğimiz meclis toplantısında bir kez daha gündeme getirdiği Elektrik fabrikasıyla ilgili konuşan AK Partili Hızal, “Elektrik Fabrikası’yla ilgili bir takım hukuki sorunlar var. Bunların ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunu Tunç Soyer de çok iyi biliyor. Ama Tunç Soyer’in bütün eleştirilere karşı Elektrik Fabrikası’nı koz olarak kullanılıyor. Elektrik Fabrikası elbette ki İzmir’in bir değeri, elbette ki İzmir’e kazandırılması gerekiyor. Öyle ya da böyle İzmirliler için kullanılacak. Bugün şu tarih itibariyle Elektrik Fabrikası Tunç Soyer’e verilmiş olsa İzmir’in bütün sorunları ortadan kalkacak mı, kalkmayacak. Keşke kalmış olsa da bugün Elektrik Fabrikası’nı hiç konuşmuyor olsak” dedi.