Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, mecliste oybirliği ile kabul edilen ve vatandaşların kentsel dönüşümde hak kaybı yaşamayacağı çalışmanın önemine vurgu yaptı. Hızal, “İlçe belediyelerin bu süreçte yapması gerekenler noktasında önemli bir karar aldık. Bir anlamda kılavuz hazırladık. Burada ilçe belediyeleri çok hızlı bir şekilde plan çalışması, plan revizyonu, yeniden planlama ya da plan notu şeklinde bir çalma yapıp İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunmaları gerekiyor. Ancak ne var ki İzmir’de planlama çalışmaları ne yazık ki çok uzun süreler içerisinde tamamlanamıyor. Burada başta yerel yönetimler olmak üzere ve özellikle İzmir’deki bazı odaların iztemezükçü tavrı kentin dönüşümünün önündeki en önemli engellerden biridir. İzmir’de bir plan revizyonun ortalama yapım süresi beş yıldır. Bu ortalamaların çok üzerinde bir süredir. Bir de bunun yanına bir takım odaların bu kararları yargıya taşıması ve mahkemelerin verdiği kararlara işin içinden tamamen çıkılmaz hale geliyor. Umuyorum bundan sonraki süreçte ilçe belediyeleri çok hızlı bir reaksiyon alır, vatandaşın mağduriyetini gidermek adına hızlı bir çalışma yaparak, bu çalışmaları önümüzdeki bir iki ay içerisinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunar. Meclis’te yapmış olan çalışmaları oy birliğiyle geçirerek İzmirli hemşehrilerimizin depremden etkilenmiş ya da deprem tehlikesi altında kalan yapıların dönüşümü konusunda önü açılır” dedi.

İLÇE BELEDİYELERİ 5 AY BEKLEMESİN

İlçe bazlı planların hazırlanması için beş ay sınırı getirildiğini anlatan AK Partili Hızal, “Beş ay tanınan maksimum süredir. Bunların daha önce yapılması gerekiyor. Depremin üzerinden dört ay süre geçti. Dolayısıyla beş ayı beklemek çok da mantıklı değil. Çok kısa sürede bu çalışmalar yapılabilir. Normal planlama alışkanlıkları içerisinde devam ederlerse beş ayı da geçirirler. 2 yılda olur, 10 yılda olur. Biliyoruz ki bazı ilçe belediyelerinde yüz binlik, beş binlik revizyonlarda çok uzun süredir yapılamıyor” diye konuştu.

İKİ YIL BOŞA GEÇTİ! 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in alt yapıya büyük yatırım yapıyoruz, önümüzdeki senin sonunda Körfz’de yüzeceğim açıklamasıyla ilgili Hızal şunları söyledi:

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve başladığı günlerde vermiş olduğu bir vaadi vardı. Üç yıl içerisinde Körfez’de yüzeceğini söyledi. Şuanda bu sürenin iki yılı tamamlandı, bir yılı kaldı. Aslında bu sözün ne kadar gerçekçi olduğunu görmemiz için şuna bakmamız lazım; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tunç Soyer döneminde neler yapıldı? İzmir’de toplam ayrıştırılması gereken kanal 4 bin kilometredir. Bugüne kadar 500 kilometre ayrıştırma yapılmıştır. Tunç Soyer döneminde yapılan toplam ayrıştırma ise 50 kilometredir.

374 kilometre için merkezden bahsediyor. Ama bunu önümüzdeki iki yıl içerisinde nasıl tamamlayacağını gerçekten merakla bekliyoruz. Çünkü iki yıl içerisinde böyle bir adım atılmadı. Daha henüz bu ayrıştırmayı yapılmasını sağlayacak ihale dışında bir kazma vurulmadığını biliyoruz.

İki yıl boşa geçti. Geriye kaldı, üç yıl. İki yılda 50 kilometre ayrıştırma yapan Büyükşehir'in geri kalan süre zarfında 400 kilometre yapabileceği çok gerçekçi değil!

KÖRFEZDE YÜZMESİ HAYAL! BİR YILI KALDI

AK Partili Hızal, “Bu anlayışla körfezde yüzmesi hayal! Kaldı bir yılı. Biz de heyecanla bekliyoruz. Kendisini Körfez’e davet edeceğiz. Körfez’in temizliği sembolik bir anlam ifade ediyor. Altyapı sorunun en net şekilde gösteren alandan bahsediyoruz. Sadece körfez temizliği meselesi değil. Yağan her yağmur sonrasında her deresi taşıyor. Bu taşkın ve sellerin sebebini iklim değişikliğine bağlarsanız o zaman doğru sonuçlar elde edemezseniz. Bu şehirde beş yıl önce yağan yağmurda İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Merkezi sular altında kalıyordu. Bugün yağan yağmurda da sular altına kalıyor. Demek ki hiçbir şey yapılmamış” dedi.

2 YILDIR BÜTÇE NASIL KULLANILIYOR? BORÇ YÜKÜ ARTIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, eleştirilerine şu sözlerle devam etti:

!20 yıldır bu şehri yönetiyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sadece 200 milyarlık bütçesinden bahsediyoruz. Yan kurumların gelirleriyle yaklaşık 300 milyarlık bütçeden bahsediyoruz. 300 milyarlık bir bütçeyi kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehirdeki bütün altyapı, trafik, çevresel sorunlarının büyük oranda çözmüş olması lazım.  Ama maalesef hala 3-5 kilometre metro hattı yapmakla övünen, alternatif yollar açmaksızın, imar yollarını açmakla övünen, sadece üç yıl sonra ‘Körfez’de yüzeceğiz’ afaki ifadeler kullanan yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. Burada asıl tartışılması gereken mesele, son 20 yıl ve özellikle son iki yılda bu bütçenin nasıl kullanıldığıdır. Bir yatırımı doğru ve zamanında yapmazsanız almış olduğunuz bu krediler ve size tahsis edilen bütçenin de hiçbir anlamı kalmaz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi bir borç yükü olduğunu biliyoruz. Faiz yükü artıyor. Bunlar niçin alınıyor? Bizim dönemimizde özellikle yatırım odaklı kredilere olumlu oy kullandık. Eğer bu kredileri doğru ve zamanında kullanmazsanız, bu bütçe açığı ortaya çıkar. Altyapı ile ilgili krediler doğru kullanılmadığını biliyoruz. Bakıyorsunuz, her yağan yağmurda problem yaşandı. Buca metrosundan bahsediliyor. Tunç Soyer, ‘Görev sürecimde metroya bineceğiz’ dedi. İki yıl geçti, hala kazma vurulmadı, ihale aşamasından bahsediliyor. Çevre ile ilgili meselelere bakıyorsunuz, hala Kocaoğlu döneminde yapılmış, sadece açılışı Tunç Soyer’e nasip olmuş bir çöp tesisinden bahsediyoruz. Bu tesisin açılması Harmandalı’da bile sorunu çözülmedi. Büyükşehir’in bütçesi ve alınan kredilerle yapılan faaliyetler bunları maalesef Büyükşehir’in zamanında gerçekleştiremediğinden dolayı hem ciddi bir borç hem ciddi bir faiz yükü altına giriyor. Daha da önemlisi sorunlar çözülemez hale geliyor”

ÖNCE ADIM ATSIN SONRA OTURUP TARTIŞIRIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Kültürpark’ta bir üretici pazarı açmasını eleştiren AK Partili Hızal, “Kültürpark’ın tarihine, vizyonuna ve vatandaşların bu talebi doğrultusunda bir takım yatırımlar yapılabilir. Halkın görüşü elbette ki alınabilir. Ama Kültürpark’a son iki yılda Tunç Soyer bir üretici pazarı kurdu. Kültürpark gibi tarihi öneme sahip olan alanda üretici pazarı kurup, Kültürpark’ın kuruluş vizyonuna uygun hareket etmeyen bir belediye başkanı her halde o 12 bin metrekarelik alanda da umuyorum doğru işler yapar. Ayrıca Tunç Soyer, Kültürpark’ta nelerin yapılacağını bu günden düşüneceğine şuanda Kültürpark’ın içerisinde bulunan belediye hizmet binasını biran önce kalıcı hizmet binasına taşıması sağlaması gerekiyor. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi bütün hizmetleri Kültürpark’ın içerisinde verme durumunda kalıyor. Dolayısıyla Soyer önce İzmir’de kalıcı bir belediye sarayı inşası konusunda atım atsın. Ondan sonra Kültürpark’ta 12 bin metrekarelik alan içerisinde ne yapılacağı konusunu oturup tartışırız” dedi.

BİNANIN NET DURUMUNU HALA BİLMİYORUZ

30 ekim İzmir depreminde Büyükşehir Belediyesi’nin ana hizmet binasının zarar gördüğünü ancak bunun boyutunu hala öğrenemediklerini vurgulayan AK Partili Özgür Hızal, “Mevcut binayla ilgili soruları defalarca yönelttik. Henüz net olarak binanın hasar durumuyla ilgili bir cevap verilmedi. Literatürde olmayan az orta hasarlı gibi bir ifade kullanıldı. Bu rapor kim tarafından verilmiş, hazırlanmış, detayının ne olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz. Meclis’e sunulmadı. Sadece Tunç Bey’in az orta hasarlı olduğunu söyledi. Dolayısıyla mevcut binanın yapımı, yapılacaksa nereye yapılacağı ya da güçlendirmeye yapılıp, yapılmayacağı konusunda meclis üyeleri olarak bir bilgiye sahip değiliz. Tunç Beyi’ni bir meclis toplantısında ‘gaza gelerek’ diyelim, binanın yıkılacağını ve yerine yeni binanın yapılacağı söyleminin ötesinde hiçbir bilgiye sahip değiliz” diye konuştu.