Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) geçtiğimiz aylarda aldığı yüzde 38’lik ulaşım zammı önerisi oyçokluğu ile kabul edilmişti. TCDD İzmir  3. Bölge Müdürlüğü yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için dava açmıştı. İzmir 6. İdare Mahkemesi zam kararını iptal etti ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. 

YÜCEL:  "KARAR KANUNA AYKIRI"
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel kararı değerlendirerek, "Büyük bir hukuki karmaşaya yol açacak bir karar. Sanki Zammı UKOME yapmış gibi bir karar verilerek yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş. Oysa zam yapma yetkisi zaten Büyükşehir Belediye Meclisinde. Zam kararı da belediye meclisinden çıkmış. UKOME’nin akaryakıta ve belediye giderlerine bakarak zam yapılabilir tavsiyesi vermesi ayrı bir olaydır. Bu tavsiyeyi verirken yapılan oylama üzerine konuşulabilir veya eleştirilebilir ama zam kararını verme yetkisi olan kurum büyükşehir belediye meclisidir ve kararı da o vermiştir. Mahkeme zam kararını iptal etmemiş, yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Ancak bu karar da kanuna aykırı. Çünkü belediye kanunu açık ve UKOME’nin zaten zam yapma yetkisi olmadığı gibi, zam kararı da kanuna uygun şekilde büyükşehir belediye meclisi tarafından verilmiştir. Keşke AKP iktidarı ülkeyi bu ekonomik buhranın içine sokmasaydı, akaryakıta her gün zamlar gelmeseydi de belediyelerimizde bu zamları yapmak zorunda kalmasaydı" dedi. 

SOYER: "ANLAŞILIR DEĞİL"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, "Akıl alır gibi değil, kabul edilir değil. Makul değil, anlaşılır değil. Neye itiraz ediyorsunuz! Ne yapsın peki belediye, bedava mı taşısın? Belediye zarar ediyor, daha ne kadar zarar etsin? Biz sadede 1.5 sene içinde 500 milyon liranın üzerinde sübvanse etmişiz. Yani bu milletin parası, benim babamın parası değil ki! Milletin parasıyla sübvanse ediyoruz, niye ben bunu yapmaya devam edeyim, daha ne kadar yapabilirim. Bunu ben yapmadım ki, hükümet yaptı. Her ay, her gün bazen günde 3 defa zam geliyorsa mazota, elektriğe, doğalgaza, tüm ara maddelere... Daha ne olabilir, başka türlü nasıl varlığınızı sürdürebilirsiniz? Onlar ÜFE'ye bağlamaktan vazgeçsinler. Stabilite gelsin fiyatlara biz de yapmayalım" açıklamasında bulunmuştu. 

HIZAL, "MAHKEME KARARA DEĞİL KARAR ALMA USULÜNE 'DUR' DEDİ"
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "UKOME kararı" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Hızal, "İzmir 6. İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin UKOME aracılığıyla almış olduğu zam kararını, zam oranını iptal etmedi. Burada bir kavram kargaşası var, bunu belirtmekte fayda var. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesindeki gerekçe; UKOME kurulunun toplanma usulüne ilişkin olarak, usuli bir işlemin yürütmesinin durdurmasına karar veriyor. Usuli bir işlemin yürütmesinin durdurmasına karar verince işin esası da elbette etkileniyor. Yoksa mahkeme, Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu zamma ilişkin bir karar almadı. Böyle bir karar söz konusu değil" dedi. 

"HUKUK DERSİ VERME NİYETİNDE DEĞİLİM AMA..."
CHP'li Yücel ve Soyer'in hukukçu olduğunu hatırlatan AK Partili Hızal, "Başta Tunç Soyer ve Deniz Yücel olmak üzere CHP'li yöneticilerin klasik CHP söylemiyle bir yargı kararı üzerinden meseleyi ajite ederek ortaya bir algı koyma çabaları söz konusu. Yücel de Soyer de hukukçu, hukuk fakültesinden mezun olmuşlar. Kendilerine hukuk dersi vermek niyetinde değilim elbette ama yaptıkları açıklamalar da birbiriyle çelişiyor. Tunç Bey; yapılan zammı mahkeme iptal etti diyor, mahkeme yapılan zammı iptal etmedi. Alınan zam kararında toplanan kurulun usul yönteminde Yürütmeyi Durdurma Kararı verdi. Deniz Yücel ise herhalde kararı okumadı ve işin iç yüzünü bilmiyor. UKOME kararı üzerinden yaptığı açıklamada, zammı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi yaptı diyor. Zam meclis değil UKOME kararıyla yapıldı. UKOME yönetmeliği 2006 yılında çıkartılmış bir yönetmelik. Bu yönetmelikte de fiyat tariflerinin Büyükşehirlerde bu kurul tarafından belirleneceği açıkça belirtilmiştir. Burada temel hukuki sorun şu, İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kararı çıkartabilmek için hukuki olmayan yöntemlere başvurması nedeniyle böyle bir sorun ortaya çıkmış. İlçe Belediye Başkanlarının bu kararın alınacağı toplantıya katılmamaları gerekiyordu.  Bu da UKOME yönetmeliğinde açıkça belirtilmiş. Kaldı ki bu konuda geçmişte verilmiş yargı kararları var. Bu yargı kararlarını bile bile, yönetmelik çok açık olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi'nin adeta yangından mal kaçırırcasına, hukuk dışı eylemlerde bulunmasının bir sonucu bu karar" açıklamasında bulundu. 

"MAHKEME KARARLARI ÜZERİNDEN NEMALANMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Hızal, yaptığı açıklamada, "Biz kendilerini birçok konuda hukuki düzlemde hareket etmeleri konusunda uyardık, uyarmaya da devam ediyoruz. Ancak hukuku ve mahkeme kararlarını kendi menfaatleri doğrultusunda yorumlayan siyasilerle karşı karşıyayız. Kendi aleyhlerine çıkmış olan kararları beğenmeyip, kötü ve siyasi kararlar olduğunu iddia ederlerken, kendi lehlerine çıkan kararlarda da hukukun üstünlüğünden bahseden CHP'li hukukçu siyasetçilerin, hukuku siyasete alet etmelerinden başka bir şey değil. Buradaki temel sorun yapılan zam oranı değil, zammın yapılması usulü yönteminin yürütmesinin durdurulmasıdır. Zam yapabilirler, bununla ilgili gerekli istişareleri yaparlar, kurulu kanun ve yönetmeliklerin belirledikleri usullerle toplarlar. Zam kararı ortaya çıkar yeniden, bunda bir sorun yoktur ama klasik bir CHP anlayışı. Her durumdan kendilerine bir siyasi menfaat elde etme çabası içindeler. Bu da bize gösteriyor ki; bu şehri uzun yıllardır yöneten CHP anlayışının beceriksizliklerini örtmek için yeni bir yöntem buldular. Şimdi de mahkeme kararları üzerinden yeni bir siyasi tartışma çıkartarak siyaseten nasıl nemalanırız kaygısı içindeler" ifadelerini kullandı.