Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde faaliyet raporu görüşmelerinde AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, söz aldı.

HIZAL’DAN ELEŞTİRİ YAĞMURU

Eleştirilerini tek tek sıralayan AK Partili Hızal,  “Hepiniz İzmir’in temel sorunlarını çok iyi biliyorsunuz. Yapılmayan, bitmeyen yolları, başlamayan metroları, kentsel dönüşümü, tanıtım için harcadığınız rakamdan çok daha düşük bütçe ayırdığınız sosyal yardımları ve her gün katlanan belediye borcunu biliyorsunuz. Bunları konuşurken önünüze birtakım veriler koymak zorundayız. İzmir denildiğinde aklımıza ilk olarak altyapı sorunu çıkıyor. Genel Başkanınız sayın Kılıçdaroğlu’nun her İzmir ziyaretinde vatandaşın altyapı üzerinden sizi nasıl eleştirdiği aklımıza geliyor. Altyapı konusunda Sayın Başkan Tunç Bey, hangi vaatlerde bulunmuş: İzmir’de raylı sistemi iki katına çıkaracak, ana transfer merkezleri yapılacak, kavşak düzenlemesi yapılacak, üç kritik noktada alt geçit yapılacak denmiş… Bu vaatler yetmemiş, bir de stratejik plan hazırlarken kendinize hedefler koymuşsunuz. Yapımı tamamlanacak karayolu alt ve üst geçit sayısı toplamda 6 adet. Yapımı tamamlanacak yaya alt ve üst geçit sayısı toplamda 8 adet. Fahrettin Altay Narlıdere Metrosu’nun şu anda bitmiş olması gerekiyor. Yapımı tamamlanan yolcu aktarma merkezi iki adet olmalıydı. Bu vaatlerin ne kadarı gerçekleşti, yüzde 90’ını gerçekleşmedi” dedi.

ZAFER İŞARETİ YAPMAK KOLAY AMA

“Şimdi haksızlık da yapmak istemeyiz, birtakım faaliyetler de gerçekleşiyor elbette” sözleriyle açıklamalarını sürdüren AK Partili Hızal, Buca Tünelleri üzerinden İBB’yi eleştirdi. Hızal, “Buca- Bornova ilçelerini birbirine bağlayacak olan ve adeta botanik bahçesine dönmüş tünel inşaatını soruyoruz, üç yıl geçti. Adeta botanik bahçesine dönmüş. Aynı bölgedeki viyadüklerin de açılması gerekiyordu. Bitti mi, hayır. Zafer işareti yapmak kolay ama kullanabiliyor muyuz, hayır. Mürsel Paşa Caddesi’ndeki Zafer Payzın Caddesi’nin bitmesi gerekiyordu. Orada inşaat yapacağınız yerin üzerinden tren rayları geçiyor, bunu unutmuşsunuz. Şimdi de kara kara bu projeyi nasıl yapacağını düşünüyorsunuz. Yeşillik Caddesi’ndeki karayolu iki yıl önce size devredildi, bir 12 yıl daha bekleyeceğiz herhalde. Bir koca yılda bir adet üst geçit yapmışsınız. 27 kilometre yol açmışsınız, bu yolların büyük bir bölümü kırsaldaki yollar. İzmirliler asgari olarak sizden belediyecilik istiyor. Şu anda kentte en çok konuşulan konulardan biri yolların bakımsızlığı. Hemen hemen her sokak ve caddede mevcut yollarda sıkıntı var. Bu faaliyetleri yerine getirecek olan İBB ve iştiraki olan İZBETON. Performansı bu dönem inanılmaz kötü” dedi.

GİRDİ FİYATLARI ARTTI DİYECEKSİNİZ AMA...

İlçelerdeki yapılması gereken köprü ve menfezleri de sıralayan Hızal, “Bunun gibi onlarca var, hepsini sayamıyoruz. Maalesef İzmir’i İBB ve İZBETON safari kentine çevirdi. Rekor asfalt dediğiniz bu yıl evet bir rekor kırdınız ama sonuncu olarak. Bu dönem rakamlar en düşük seviyede. ‘Girdi fiyatları arttı’ diyeceksiniz. O önümüzdeki yılın konusu, hiç o savunmayı yapmayın. O yüzden rekor asfalt yılı değil, tarihinin en kötü asfalt ve yol bakım dönemini yaşayan bir İBB dönemini yaşıyoruz” dedi.

DAHA İKİ DURAĞI DEMİR AĞLARLA ÖREMEDİNİZ

Metro inşaatları hakkında da açıklamalarda bulunan Hızal, şu ifadeleri kullandı: “Narlıdere Metrosu hakkında sürekli bir rakam veriliyor. Bu rakamların gerçekliği konusunda endişelerimiz var. Bu rakamları yüzde 99.9 seviyesine de çıkarsanız metroyu açmadığınızda hiçbir kıymeti yok. Bu yıl bitmiş olması lazımdı. Narlıdere Metrosu şu anda inşaat faaliyeti durmuş vaziyette, yapılmıyor. İBB’nin en önemli yatırımlarından biri olan Narlıdere Metrosu sizin finansal kriziniz yüzünden bitmiş durumda. Narlıdere Metrosu’nu yapamayan İBB, Buca Metrosu’nda ‘engelleniyoruz’ diye bir algıyla karşımıza çıkıyor. Kimsenin sizi engellediği yok. Mahkeme bir karar verdi, ister beğenin ister beğenmeyin, ‘Ey İBB, sen kafana göre İzmirli’nin parasını oradan alıp oraya veremezsiniz’ dedi. Mahkeme size hatadan dönme fırsatı verdi. Biz sizin hata yaptığınızdan bahsediyoruz. Bu hataların ceremesini İzmirliler çekecek. Şu anda devam eden tek raylı sistem inşaatı Çiğli Tramvayı. O yapılıyor, işliyor. O tramvayın ihalesini alan firma en düşük teklifi veren firma. Sorun yaşanmıyor, işliyor. Aslında problem şu, Narlıdere Metrosu’nun inşaatı durdu, onun finansmanını sağlamak için burada böyle bir yöntem belirlediniz ama mahkeme sizi durdurdu. “İzmir’i demir ağlarla örüyoruz” diyen İBB iki durak yapamamış. Biri Lale Mahallesi İZBAN durağı, bir diğeri de Katip Çelebi Üniversitesi durağı. TCDD izin de verdi, bakalım ne zaman bitecek. İki durak yapamamış İBB, “İzmir’i demir ağlarla örüyoruz” diyor. Deniz yolculuğunda bazı arabalı vapurlar alındı ama iskelelerin yapılması konusunda sınıfta kaldı. Çekek alanı yapılacak denilerek Levent Marina kiralandı. Herhalde oradan arka sıradaki İzmirliler kullanmıyor. Siz bile fiyat pahalılığından dolayı gitmiyorsunuzdur.”

İZBETON'A SERT SÖZLER: 1 MİLYARLIK RANT VAR

“Kentsel dönüşümde işler çok daha karmaşık” diyerek açıklamalarını sürdüren Hızal, “Hukuki anlamda sıkıntılar var. İBB’ye kentsel dönüşüm yetkisi 10 yıl önce verildi. Bu sürede bir şeyler yapıldı, yeter mi, yetersiz ama bir şeyler yapıldı. Bu konuda Sayın Başkan bazı sözler verdi ama üç yıl boyunca daire başkanlığının yaptığı iki etap dışında başka bir çalışma yok. Bizim burada meclis üyeleri olarak geçirdiğimiz İZBETON’a kentsel dönüşüm yetkisi var. Geldiğimiz noktada İZBETON ya kendi imkanlarıyla ya da ihaleyle bu işi yapması gerekiyordu. Ancak İZBETON kafasına göre hukuk dışı, kimseye sormadan, saçma sapan bir yöntem ile kooperatifler kurdu ve bu işi verdi. Bu kooperatifler kime, nasıl bu işi veriyor, bilmiyoruz. İZBETON ile kooperatifler arasındaki sözleşmeyi soruyoruz ‘Özel belge’ deniliyor. Nasıl özel belge, yetkiyi biz verdik. Yetkiyi benden aldın mı başka birine devretmek için? İBB’den böyle bir yetki alındı mı, alınmadı. Kimin malını kime satıyorsunuz! O kadar iyi niyetli ve yardımsever insanlar var ki inşaatlar Ankara’dan kalkıp bu kooperatiflere üye oluyorlar, İzmir’in kentsel dönüşüm sorununu çözecek. Bir tanesi Ankara’da CHP’de siyaset yapan bir diğer İZDENİZ gemilerinde kafe işleten bir arkadaş. Bu insanlar gelip kooperatif kuruyorlar ve İzmir’in kentsel dönüşümünü çözecekler. Hadi oradan derler insana. Bu işte 1 milyarlık rant var! Kaldı ki iki yıl önce verdiğiniz alan, ben gittim Örnekköy’e, orada dört arkadaş çalışıyor. 2024’te bitecek diye düşünüyorsanız yanıltıyorsunuz. Ancak birileri kooperatif kurarken onların CHP Genel Merkezi’nin yüksek katları olanlar var mı, bilemiyoruz. İZBETON bütün İzmirliler’i yanıltıyor. Çayın taşıyla çayın kuşunu vuruyorsunuz. Bu işi kooperatif diye masumlaştıramazsınız, iş insanları diyerek de legalleştiremezsiniz. Bizim salonumuz yok. Kentsel dönüşümden bahseden bir İBB, meclis salonunu 1,5 yılda yapılamadı. Allahtan Kemal abi (Kemal Sevinç) var, gidip sürekli sıkıştırıyor insanları…” dedi.

‘YAPILANA MANİ OLMAYIN’

Kentteki yeşil alan sorunlarına da dikkati çeken AK Partili Hızal, “Gürçeşme’de Doğa Çocuk Parkı yapılacak, kişi başına düşen yeşil alan 30 metrekareye çıkacak, Portakal Vadisi, Behçet Uz, Uzundere, Yelki Rekreasyon Alanı’ndan bahsetmiş. Keşke yapılsa açılış törenine katılacağımız Doğal Şifa Parkı’ndan bahsetmiş, fikir mükemmel, keşke yapılsa. Behçet Uz yapıldı, bitti. Ancak bir soru yöneltiyorum, üç yıl boyunca sizin projeniz olan başlayıp bitirdiğiniz bir tane rekreasyon alanı var mı, bence yok. Böyle bir durumda yeşil alanları artırıyoruz demeniz gerçekçi gelmiyor. ‘Yeşil alan yapıyoruz’ diye insanlara yanlış bilgi veriyorsunuz. Ortada yeşil alan var ama yetersiz. İBB, 30 Ekim depreminden sonra Bayraklı’daki beş parkın yenilemesini yapamadı. Yeşil alanlar noktasında Sayın Başkan Buca Cezaevi hakkında açıklamalarda bulunuyor. İzmirlilere en iyi hizmet yapılacak, şüpheniz olmasın. Her gün fuarda neden kesildiğini sormadığınız ağaçlar var. Bu ağaçların kesilmesinin nedeni kırmızı palmiye böceği. Senelerce bu böcek dadandı, kurtaramadınız ve bu ağaçları kestiniz. Sebebi, bununla ilgili olarak İBB gerekli ihaleyi yapmadı ve ilaçlar alamadı. Şehirde iki bine yakın ağaç kesildi. Bunların bazıları da yıllarca büyütülmüş palmiyeler… Seferihisar Körfez Mahallesi’ndekii peyzaj çalışmanız yüzde 6’da. Bir santimetrekare dahi sizin döneminizde ekstra bir yeşil alan ortaya koyamıyorsunuz ama Bergama Millet Bahçesi’ndeki hukuksuzluktan bahsediyorsunuz. Mahkemenin ne karar verdiğini bile bilmiyorsunuz, yapamıyorsunuz bırakın yapılanlara mani olmayın” dedi.

‘OPERA BİNASININ İNŞAATI DURDU’

Kültür ve sanatla ilgili vaatlerin de yüzde 10’unun gerçekleşmediğini söyleyen Hızal, “Kemalpaşa’daki masal evinin üzerinde anahtar var ama açamadınız. Masal evi diyerek insanlara masal anlatıyorsunuz. Bu şehirde üniversiteler var, kaç tane kütüphane açtınız. İBB İzmir’de gençlerin, çocukların katılacağı kaç kütüphane açtı, yok, sıfır. Sizden çok daha küçük bütçelerle 24 saat açık kütüphaneler oluşturuluyor. Çok övündüğünüz Opera Binası’nda beş yılda yüzde 45 seviyesine gelindi. Opera Binası’nın bitmesi gereken tarih 25. 11.2021. Son dört aydır Opera Binası’nın inşaat faaliyetleri durdu, neden, ödeme yapmıyorsunuz. Muhtemelen tasviye yapılacak, proje yapılamayacak. Şehir Tiyatroları’nın sahneleneceği İsmet İnönü Sanat Merkezi’ni yapamadınız. Özdere’de çok amaçlı bir tesis kuruyorsunuz, geldiği seviye yüzde 70. Meslek Fabrikası’nın faaliyetlerini artıracağını söyleyen Tunç Soyer, Meslek Fabrikası'nı kim olduğu belirsiz kişilere tahsis etmek için bu meclisten karar çıkarttı” dedi.

ÇILGIN PROJE DEĞİL, MAKUL PROJELER DE YAPILMIYOR

“Yerel yönetimler çiftçiye, tarıma destek edecek ama bunu eşit kriterlerle yapacak” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Hızal, “Üç kooperatife destek verip diğer kooperatiflerin önüne geçirerek bu işler yapılamaz. İBB geçmişte de bunları yapıyor. Bu yıl 175 milyon alım yaptınız, bu alımların büyük bir bölümü geçmiş dönemlerde de alınıyor. Ekstra bir şey yapmıyoruz. Salatalığı bile İzmir dışındaki bir kooperatiften alıyorsunuz. Sosyal yardımlarınıza baktım, 117 milyon üç yılda ödediğiniz yardım. Bütçenizin binde bilmem kaçı… 4 bin adet hijyen paketi dağıtmışsınız, geri kalanını İzmirliler size bağış yapmışsınız. Geçen yıl 29 milyon lira olan temsil tanıtım bedelleriniz yüzde 100 artmış, 61 milyona çıkmış. Geçen yıl 48 bin bu yıl 101 bin harcamışsınız. Ulaşım yollarında alt ve üst geçide 8 milyon, yaya alt ve üst geçidine 7 milyon, imar yolları 890 bin lira, su yollarının yapımı 3,5 milyon, kentsel dönüşüm 16 milyon… Gemi filosu için sıfır lira, hafif raylı sistem için sıfır lira, akıllı trafik sistemi için 9 milyon. Oysa ki trafik işaretlerine 27 milyon ayrılmış. ‘İBB sadece çılgın projeler yapacak denilmiyor’ denildi, evet ama makul projeler yapar elbette ama yapılmıyor” diye konuştu.

İNSANLARA UNUTTURMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ

AK Partili Grup Başkan Vekili Hızal, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Bir şeyler vaat etmişsiniz, bazı hedefler ortaya koymuşsunuz ama ortada hedefleriniz de faaliyetleriniz de yok. Kısacası siz yapmadıklarınızın tiyatrosunu yapıyorsunuz. Ortada faaliyet yok ama tiyatro oyunu muhteşem. Bol bol anıt açtınız, heykel açtınız, yapılmasın demiyoruz ama diğer faaliyetleri de yapın. Bu vaatlerinizi İzmirlilerin hatırlamasını istiyorsunuz. Kendi internet sitenizde vaatler vardı, bu vaatleriniz Error veriyor. İnsanlara unutturmaya çalışıyorsunuz. Sizinle bizim aramızda hizmet belediyeciliği noktasında farklılar var. Sizinle bizim aramızda yatırım konusunda mantalite farklılığı var. Bizim yatırım dediğimizde aklımıza deprem konutları geliyor, sizin aklınıza anıt geliyor. Bu anlattıklarım doğrultusunda AK Parti grubu olarak maalesef ki bu yıl da düşük not vereceğiz, faaliyet raporunuzu geçerli görmediğimiz için olumsuz oy kullanacağız.”

ŞAHİN'DEN RANT ÇIKIŞI 
Konuşmasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 2019 yerel seçimlerinde verdiği vaatleri hatırlatarak başlayan MHP'li Şahin,  "Aktepe-Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Milli emlak arazisi olan 80 dönüm arsa Aktepe- Emrez mahalleleri eski pazaryeri mevki 12 milyon Türk lirasına alınmıştı. Burası şu anda proje yapılan eski pazar yerinin olduğu alan 40 dönümüne toplam 600 konut yapılıyor Burada yüzde 50 ile İBB İZBETON iş insanları kooperatifine yapımını verdiği görülmekte.  Şu anda ilk etapta başlanması söz konusu olan 276 konut 9 iş yeri yapılacak. Şu anda yapılan adalarınıza 3 emsal verdiniz. Yine Aktepe-Emrez yerleşim yerlerine uygulanacak  kentsel dönüşüm insanlarımızın yerlerine 1,5 emsal üzerinden pay veriyorsunuz bu adil bir yaklaşım değildir, İBB uhtesine buradan 300 konut kaldı. 40 dönüm İBB ‘ye satın alma maliyeti 6 milyon olduğuna göre 300 konutun her birinin İBB’ye maliyetini 20 bin TL’dir. Kamuoyundan öğrendiğimiz kadarı ile 1+1 satış bedeli 620 bin TL , 2+1 satış bedeli 840 bin TL , 3+1 satış bedeli 1 milyon 200 bin TL yani ortalama konut satış bedeli 860 bin TL olduğu düşünülünce 20 bin TL arsa bedeli hariç buradan daire başına 840 bin TL kazanılmaktadır. Şimdi gelin rantın büyüklüğüne bakalım; 300 konut 840 bin TL’den 252 milyon yapmaktadır. Aktepe-Emrez mahallelerinin kentsel dönüşümü imar planlarını yapılsın Burada yaşayan kardeşlerimiz kentsel dönüşümü kendileri yaptırsın. Bu daha hızlı sonuç verecektir" diye konuştu.