Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ay son oturumunda, toplu ulaşım ücretlerine zam yapılmasını içeren başkanlık önergesi AK Parti ve CHP grubu arasında sert tartışmalara yol açtı. AK Parti grubu ulaşım zammı kararının UKOME tarafından alınabileceğini kaydederek, meclisin böyle bir yetkisinin olmadığını savundu. Önerge CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

"MECLİSE GELMESİ SUÇTUR"

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal konuya ilişkin açıklamada bulunarak, "Önerge, büyükşehir belediyesi tarafından önümüze getirildi. Ancak biz biliyoruz ki toplu ulaşım tarife değişikliklerinde yetkili Büyükşehir Belediye Meclisi değildir. Bu konuda İzmir 4. İdare Mahkemesi 23 Eylül 2021 tarihinde Büyükşehir Belediyesi'nin de taraf olduğu bir davada UKOME'nin yetkili olduğuna dair bir karar vermiştir. Bu karar da kesinleşmiştir. UKOME'ce alınması gereken bir kararın İzmir Büyükşehir Belediye Meclisine getiriliyor olması başlı başlına bir hata ve suçtur. Mahkeme kararına aykırı yapılmış bir işlemdir" dedi. 

"ÇOK MANİDAR!"

Hızal mecliste 2 yönlü suç işlendiğini ileri sürerek, "Ayrıca, önerge metnini okuduğumuzda sanki UKOME'den alınmış bir kararın varlığından bahsederek bu kararın İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince yeniden görüşülüyor izlenimi vermeleri de çok manidar. Oysaki; 5 Ağustos 2022 tarihinde 570 No.lu UKOME kararına baktığımızda 7,50 TL'lik zam teklifinin UKOME genel kurulunca oy çokluğuyla reddedildiğini görmekteyiz. Burada meseleyi 2 yönlü incelemek gerekiyor. Yetkisi olmamasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in UKOME kararını kendi imzasıyla meclis gündemine aldırması bir suçtur. Meclisin bu konuda oy çokluğuyla olsa da bir karar alması da suçtur. Ayrıca tüm meclise ve tüm meclis üyelerine yalan ve yanlış bilgi vererek oybirliği ile alınmış bir UKOME kararından bahsetmeleri ise başlı başlına bir suç unsuru oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı. 

"HEMŞEHRİLERİM MERAK ETMESİN"

Aynı zamanda hukukçu olan AK Partili Hızal, "12 Ağustos 2022 tarihinde alınan ulaşım zammı kararı tabiri caizse korsan bir karardır. Yetkisi olmayan bir kurumun yetki aşımı yaparak karar almasıdır. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi tarihsel geçmişi olan bir kurumda bu denli hukuk dışı işlemlerin yapılıyor olması ve buna da meclisi alet ediyor olmaları gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Meclis üyeleri arasında çok iyi hukukçu olduklarını iddia eden CHP'li meclis üyelerine tavsiyem bu konudaki mahkeme kararlarını takip etmeleri, okumaları, UKOME kararlarını da takip edip yorumlamaları yönündedir. Aksi halde meclisten bu şekilde korsan kararlar çıkar. İzmirli hemşehrilerimiz merak etmesin bu hukuksuz kararın uygulanması halinde yargı hukuksuzluğun önünde mutlaka duracaktır" açıklamasında bulundu.