AK Parti İzmir 1’inci bölge milletvekili adayı Bilal Doğan, 24 Haziran’a az bir süre kala seçim çalışmalarına da aralıksız devam ediyor. Doğan, Karabağlar’da ev ziyaretlerinde bulundu ve imar barışı ile kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı. Doğan’a burada Ak Parti Karabağlar İlçe Başkan Vekili İrfan Doğruca, Kadın Kolları Başkanı Serap Eyce ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri İdris İnan, Yıldız Üste ve Sema Karabacak eşlik etti.
Ev sakinleri ve çevredeki komşuların yoğun ilgisiyle karşılaşan Doğan, projede öncelikle hedeflerinin devletle ihtilaflı bulunan vatandaşların bu durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınarak yasallık kazandırılması olduğunu söyledi. Proje ile vatandaşların imar sorunlarının çözüleceğini belirten Doğan, Türkiye’nin her köşesine bakıldığında, yüzde 50’nin üzerinde imara aykırı yapıların bulunduğunu, bu yapılarda da dar gelirli vatandaşların yoğun olarak yaşadığını ifade etti. Doğan, İzmir’de bu oranın çok daha yükseklere ulaştığını ve bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

‘ELEKTRİK, SU VE DOĞALGAZ SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞACAK’
Bu yapıların çoğunluğunun 1950-2000 yılları arasında ortaya çıktığını söyleyen Doğan, “İmar kaynaklı sorunlar mahkemelere intikal ediyor ve yargıya altından kalkılamayacağı yük biniyor. Belediyeler, imara aykırı nedenle birçok yıkımı da gerçekleştiremiyor. Buraları mesken edinen vatandaşlara bu aykırılık nedeniyle su, elektrik ve doğalgaz ulaşamıyor ya da vatandaş bunu yasal olmayan yollardan çözmeye kalkıyor. Vatandaşların zorunlu yaşamsal gereksinimlerinin olduğu bu sorunlar bu projeyle çözülmüş olacak” dedi.

KİMLER FAYDALANABİLİR?
31 Aralık 2017 öncesine ait ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı tüm yapıların bu projeden faydalanabileceğini ifade eden Doğan şöyle devam etti: “İskan alınamadığından kat mülkiyeti kurulamayan yapılarda yapı kayıt belgesi alındıktan sonra bazı koşullarla cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir.”

BAŞVURULAR 31 EKİM’E KADAR
“İmar barışının yaşamsal ve ekonomik olarak birçok faydası olacak” diye konuşan Doğan, müracatların nasıl yapılacağını ise şu sözlerle açıkladı: “Başvurular bu ay içerisinde başladı ve 31 Ekim tarihine kadar da sürecek. İzlenmesi gereken oldukça kolay bir yol var. Bu durumun mağduriyetini yaşayan herkes müracaat edebilecek ve kendi beyanı esas alınarak, e-devlet ya da yetkili kuruluşa ulaşarak başvuracaklardır. Başvurular da yine e-devlet üzerinden takip edilebilecek.”
İzmir’in özellikle Karabağlar ve Konak ilçelerinde bu yapıların çok yoğun olduğunu söyleyen Doğan, bu sayede kentin çok önemli bir sorununun çözülebileceğini ve 1 milyon konutun da bundan faydalanmasını beklediklerini aktardı.