Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “İktidar İzmir’e yatırım yapmıyor, belediyelerimizin yatırımları iktidar tarafından engelleniyor” çıkışlarını değerlendirdi. Dağ, iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydederek, “Bu dönem Tunç Bey göreve gelir ilk yaptığımız işlerden bir tanesi Buca Metrosu onayını çıkardık. İhaleye çıkıldı, 529 milyon daha fazla fiyat veren firmaya ihale verildi. Hala bunu soruyoruz; bunu bu iş devam ettiği müddetçe soracağız. Beni tatmin eden bir cevap gelmedi, İzmir’i tatmin eden bir cevap gelmedi. Neden İzmir’in 529 milyonu bir firmaya veriliyor, neden ihale 529 milyon fazla teklif veren firmaya veriliyor?” diye sordu.  

“YAPMAYIN BUNU KARDEŞİM!” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler tarafından kendilerine iletilen tüm taleplerin yerine getirildiğini belirten AK Partili Hamza Dağ, “Bize, ‘Yeşillik Caddesi’ni Havaalanı yolunu yeraltına alacağız. Burası Konak Tünelinden dolayı karayollarına bağlanmış, bunu Büyükşehir ağına alın’ dediler, aldık. Var mı herhangi bir çalışma? Yok. Geçen dönemden miras kalan Özkanlar Pazar yeri… Özkanlar Pazar yerini kapatan CHP’li 2 belediye ve biz Özkanlar Pazar Yerini çözelim dediler, oradaki otobanın altına işlemleri yapıp bitirdik. Ortada İZBAN gerçeği var, İZBAN gibi bir proje Türkiye’de Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı’nın beraber yaptığı ve yönettiği proje gözümüzün önünde. İzmir’in her kesiminin mutlaka kullandığı bir proje, böyle bir projeyi, milletin gördüğü, 1 sene TCDD başkanlık ediyor 1 sene Büyükşehir Başkanlık ediyor, 7 kişilik yönetim kurulu da buna göre belirleniyor. Bu kadar net, ortada, gözle görünen bir şey varken yapmayın bunu kardeşim! Bunu yapmayın” ifadelerini kullandı.  

“BELEDİYE BAŞKANLARI İYİ BİLİYOR” 

“Yatırımlarımız engelleniyor” diyen belediye başkanlarının bunu sadece siyaset söylediğini ancak onların da gerçeğini bildiğini vurgulayan Hamza Dağ, aksini iddia edenle konuşmaya hazır olduğunu belirterek, “Sadece Büyükşehir’in değil, ilçe belediyelerin de hepsi bilir, ilçe belediye başkanları çıksın desin ki; ‘Biz iktidardan ya da şahsen Hamza Dağ’dan şunu istedik, bireysel talepler de dahil, bizi oyaladılar, bize yol açmadılar’ desinler. Ben her türlü onlarla konuşmaya razıyım. Onlar, bunların hangi talepler olduklarını iyi bilirler. Bireysel talepler; belediye projeleri, belediyelerin borçlanmaları, kredileri… İlçe ilçe sayabilirim. Buca Cezaevi, Buca Belediye Başkanı ile beraber Atilla vekille beraber takip ettiğimiz bir iş, belli bir noktaya getirdik. Konak Belediye Başkanı, belediye binası ile ilgili yapılanlar, işe alımlar konusunda yapılanlar gibi örnekleri her yerde çoğaltabiliriz. Belediye başkanlarının da bunu iyi bildiklerine eminim. Bir araya gelseler ‘Yapmayın’ diyorlardır kesin ama bunu siyaseten kullanmasınlar. Mevcut; hükümetin onayladığı, ellerinde olan işleri Büyükşehir Belediyesi bitirdiğinde İzmirlinin bundan istifade edeceği işler ortaya çıkar” diye konuştu.  

“YATIRIM PROGRAMINDAN ÇIKARSA ELEŞTİRİN” 

Halkapınar-Otogar metro projesi içih 3 bin TL İzbedel ayrıldı” eleştirilerine yanıt veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, “Hızlı trenle birlikte değerlendirilecek bir proje. İzbedel konulması da yatırım programında durması demek, bu ‘Yapılacak’ anlamı taşıyor. Yatırım programından çıkarsa konuşmaları lazım. Yatırım programından çıkarsa ‘yatırım programından çıkarttınız bunu’ diye bizi eleştirmeleri lazım, İzmirli iktidar siyasetçilerini eleştirmeleri lazım. Sen ‘Genel Başkan Yardımcısısın, sen milletvekilisin, neden bunu takip etmiyorsun’ demeleri lazım ama o proje orada olduğu müddetçe Yap-İşlet-Devret ile ya da bütçe imkanlarıyla yapılacak demektir zaten. Bu hızlı trenle birlikte değerlendiriliyor, hızlı tren çalışmaları da devam ediyor” açıklamasında bulundu.  

“SOYER’İN İFADELERİ ARASINDA ÇELİŞKİLER VAR” 

İzmir kamuoyunda uzun süredir tartışılan “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Bankası’ndan alacağı kredi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını bekliyor” söylemlerini değerlendiren Dağ, “Tunç Soyer’in bu konuda birden fazla ifadesi var. Geçelim onu, ‘Dünya Bankası kredisi onaylanmıyor’ böyle bir kredi olmadığını kendisi de söyledi. Dünya Bankası da açıklama yaptı. Ortada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşümle ilgili Türkiye genelinde yapmış olduğu bir çalışma var. Bunun içinde İzmir de var tabi ki… Dolayısıyla bu Türkiye çapında devam eden bir süreç. Tunç Bey de bunu gayet iyi biliyor. Kendi ifadeleri birden fazla ve çelişki içinde. Doğru ifadeler değil, doğrusu noktasında Dünya Bankası da açıklama yaptı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İller Bankası marifetiyle zaten bununla alakalı görüşmeleri Türkiye geneli olarak devam ettiriyor. Birçok il var, biz de İzmir’e buradan daha çok katkı, pay alınması noktasında takipçi oluruz. Bunun takipçisi biz oluruz, İzmir’in siyasetçileri olarak bunu yapmamız bizim vazifemizdir. Onun dışında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Dünya Bankası arasında yapılmış ne bir mutabakat var, ne bir şey. Getirsinler, ortaya koysunlar, görelim. Bugüne kadar başka birçok konuyla ilgili yazışmalar bize gönderiliyor, ‘Şu noktaya geldi, bize destek olur musunuz’ diye, oluyoruz. Bununla ilgili ne bir yazışma ne de bir şey bize gelmedi. Cumhurbaşkanının önüne gitmiş bir şey yok, madem öyle; bir evrak olması lazım, biz ona göre değerlendiririz. O zaman biz deriz ki; açık ve şeffaf şekilde kardeşim böyle deriz. Ortada bir söz bolluğu, ifade bolluğu var ve bu ifadeler arasında da çelişkiler var. İl Başkanlığı ziyaretinde Tunç Soyer, ‘Böyle bir şey yok’ diye kendisi ifade etti” dedi.  

“LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ” 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Dünya Bankası kredinin onay beklediğini söyleyerek, muhalefetin beceriksizliklerine mazeret bulmaya çalıştığını dile getirerek, “Şunu sorgulasınlar; bir sene geçti depremin üzerinden daha İzmir Büyükşehir Belediyesi binası için ne yapacaklarına karar vermediler. Biz 1 senede proje alanındaki binaları bitirdik, rezerv alandakiler bitmek üzere, rezerv alan dışında bazı düşüncelerimiz var, milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bu alanda çalışmalar yapıyoruz. 3-4 ay sonra ikinci proje alanı da bitecek inşallah. 5’inci ay gibi 5 bin konutu hayata geçirmiş olacağız ama İzmir Büyükşehir Belediyesi bir şey yapıp yapmadığını bırakın kendi binasına ne yapacağına karar veremedi. Sürekli olarak ortalıkta lafla sözle bu iş olmaz, lafla peynir gemisi yürümez” açıklamasında bulundu.